FacebookTwitterLinkedIn

„Bancpost a fost achiziționată la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 de milioane de euro. Pentru ERB Retail IFN, BT a plătit 40,42 de milioane de euro (77% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă, iar pentru ERB Leasing IFN, 6,79 milioane de euro (63% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă). În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro pentru Bancpost”, au mai spus reprezentanții băncii.

Avem un nou lider al sistemului bancar? Banca Transilvania a primit toate aprobările pentru achiziția Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN

Este pentru prima dată, când Grupul Banca Transilvania anunță valoarea acestei tranzacții.

Achiziția Bancpost este un moment foarte important în povestea Băncii Transilvania și un pas înainte în strategia noastră de consolidare a poziției pe piață. Urmează un plan ambițios de integrare în Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania – Bancpost. Suntem pregătiți să ne adaptăm noii dimensiuni pe care banca o va avea, iar angajamentul ferm al BT rămâne susținerea antreprenorilor și economiei românești, declară Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Banca Transilvania l-a mandatat pe Leontin Toderici, Director General Adjunct – Chief Operations Officer în cadrul băncii, pentru a coordona integrarea în Grupul Financiar BT, integrare care se va realiza prin implicarea echipelor ambelor bănci, BT și Bancpost. Leontin Toderici are peste 20 de ani de experiență în banking, fiind doctor în informatică economică și absolvent de EMBA.

„Pentru operațiuni, servicii și consultanță, clienții trebuie să se adreseze, în continuare, entităților respective. Conturile clienților Bancpost rămân la Bancpost până la finalizarea integrării Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN în Grupul Financiar BT”, au subliniat reprezentanții BT.

Profitul net al Băncii Transilvania a scăzut cu 3,46%, în 2017, dar a rămas ridicat, la peste 1,18 miliarde de lei

Cu 13,8% cotă de piață, Banca Transilvania este a două banca din România, la active de 59,3 miliarde de lei. BT are peste 2,2 milioane de clienți, circa 7.000 de angajați și aproape 500 de sedii. Este prima instituție bancară care a fost listată la Bursă de Valori București (simbol: TLV) și singurul brand bancar românesc în clasamentul Brand Finance 500 Ranking 2018.

Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor, are aproape 3% din piață, peste 1 milion de clienți și 147 de sedii.

Primele șase bănci din România au obținut 80% din profitul întregului sistem, în 2017

Astfel, cumulat, noua bancă poate ajunge pe primul loc, la finele acestui an, depășind BCR, care anul trecut a avut o cotă de piață de 15,77%, la active de 67,5 miliarde de lei. BCR a anunțat că activele i-au crescut până la 70,94 de miliarde de lei (16,59% din piață), dar, de obicei, BNR calculează activele BCR cu 5-5,5% mai puțin decât anunță aceasta.

Banca Transilvania intenționează să devină acționarul majoritar al Victoriabank, din Republica Moldova

Profitul net al Băncii Transilvania (simbol bursier pe Bursa de Valori București: TLV) din 2017 a scăzut cu 3,46%, față de anul anterior, până la 1,186 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că rămâne pe un plus semnificativ. În plus, își consolidează poziția a doua a topului bancar, pe care a urcat anul trecut.

De asemenea, BT a anunțat că intenționează să preia integral Victoriabank, din Republica Moldova, din care a preluat un procent semnificativ, la finele anului trecut.

În plus, în ultimul an, Grupul financiar Banca Transilvania, a început să investească masiv în online. Prin BT Investments, acesta a devenit principalul investitor într-o rundă de finanțare de 300.000 de euro lansată de Ebriza. Alături de Banca Transilvania investesc și Risky Business, fondul de accelerare clujean, Marceluș Suciu, fondatorul Marty Restaurants, și Dan Isai, fondatorul Salad Box.

Grupul financiar Banca Transilvania a investit, alături de alți trei investitori, 300.000 de euro în Ebriza, o casă de marcat digitală

Banca Transilvania colaborează cu A.T. Kearney Management Consulting pentru planificarea integrării Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN în Grupul Financiar BT.

Pentru achiziție, consultantul financiar unic pentru Banca Transilvania a fost Barclays Bank PLC, consultanță juridică a fost asigurată de PeliFilip, iar consultanță financiară pentru aspecte contabile și de diligență de Deloitte.

PeliFilip a oferit consultanță BT și la preluarea Volksbank, în perioada 2014 – 2015.