Cautare
, Staff

Burse |
|

Avem un nou lider al sistemului bancar? Banca Transilvania a primit toate aprobările pentru achiziția Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN

Banca Transilvania, a doua bancă din sistemul bancar local la finele anului trecut, a anunțat că a primit aprobările aferente din partea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței pentru a achiziționa acțiunilor pe care Eurobank Group le are la Bancpost (locul 9), ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN.
banca transilvania

Recomandare editorială: Isărescu: Ne-am dat seama cât de periculos este ca mesajele noastre să nu treacă dincolo de zidurile BNR. Riscul este să ajungă creditul un fel de donație, pentru că debitorul n-a înțeles despre ce este vorba

 

Această este o nouă etapă în tranzacția Eurobank Group – BT, după perfectarea tranzacției, care a fost semnată la finele lunii noiembrie 2017.

Se ascute lupta pentru primul loc în sistemul bancar: Banca Transilvania și Eurobank Ergasias semnează astăzi acordul pentru achiziționarea Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing

„Banca Transilvania a primit aprobările necesare din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de către Eurobank Group în capital social al Bancpost S.A., precum și a participațiilor în capitalul social al societăților din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN SA și ERB Leasing IFN SA. Astfel, în perioada următoare vor fi inițiate procedurile specifice finalizării tranzacţiei cu Eurobank Group. Banca Transilvania estimează că finalizarea tranzacţiei pentru achiziția Bancpost va avea loc în prima jumătate a lunii aprilie 2018. După finalizarea tranzacţiei, BT va deveni acţionar cu drepturi depline şi tot atunci va începe integrarea Bancpost în structura Băncii Transilvania”, se scrie în anunțul BT publicat pe Bursa de Valori București (simbol: TLV), unde este listată din 15 octombrie 1997.

BT avea o capitalizare de peste 11,72 de miliarde de lei, la finele ședinței bursiere de vineri, prețul mediu al unei acțiuni fiind de 2,675 de lei, la peste 4,34 de miliarde de acțiuni.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Cumulat, cele două ar putea ajunge la o cotă de piață în jur de 16,5%. BT a raportat o creștere de 14,55% a activelor, anul trecut, față de 2016, până la 59,3 miliarde de lei, adică o cotă de piață de 13,87%, în urcare de la 13,15%, în 2016. Bancpost avea 2,96% din piață, la active de 11,65 de miliarde de lei, potrivit celor mai recente date, de la finele lui 2016, fiind pe o tendință anuală de scădere de 0,2 puncte procentuale.

Chiar dacă activele Bancpost s-au depreciat mai mult de-atât anul trecut, iar în urma fuziunii nu toate activele acesteia vor fi absorbite, BT are mari șanse să treacă pe primul loc, fiind pe o puternică tendință de creștere organică, nu doar prin achiziții. Banca al cărui sediu a rămas la Cluj-Napoca, unde și-a început activitatea la începutul anului 1994, a preluat în 2015 și Volksbank, ceea ce a ajutat-o să ajungă pe locul secund al sistemului bancar românesc la finele anului următor.

Primul loc de la finele anului, Banca Comercială Română, a anunțat că valoarea activelor i s-a majorat, față de anul anterior, cu 5,08%, până la 70,94 de miliarde de lei, 16,59% din piață. De obicei, BNR calculează activele BCR cu 5-5,5% mai puțin decât anunță aceasta. Dacă, anul acesta, se repetă scenariul, BCR avea active de cel mult 67,4 miliarde de lei, la finalul lui 2017, adică 15,77% din piață. O nouă creștere a activelor cu 5%, în acest an, cu greu îi poate urca activele la peste 16,5% din piață, pe fondul unei piețe în creștere și în condițiile în care urmăritoarele tind să-și taie mai mult din piață.

„Următoarele etape până la fuziune: închiderea tranzacției (closing), etapă în care Banca Transilvania devine proprietar al acțiunilor deținute de Eurobank la Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing (estimare: mijlocul lunii aprilie 2018); integrarea Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing în Grupul Financiar Banca Transilvania (post-closing); Final integrare. Strategia Băncii Transilvania este de a crește organic și prin achiziții, strategie susținută de baza solidă de capital, surplusul de lichiditate și de rezultatele financiare BT de până acum”, au anunțat reprezentanții BT.

Tranzacția OTP Bank – Banca Românească nu se mai încheie: În premieră pentru piața locală, BNR anunță că se opune preluării Băncii Româneşti de către OTP Bank România

Spre deosebire de această tranzacție, ieri, BNR a anunțat oficial că se opune preluării Băncii Românești, a 14-a bancă din sistemul bancar local, la finele anului 2016, de către OTP Bank România, locul 11, la finele aceluiași an, fără să prezinte argumentele acestei decizii. În cursul zilei de miercuri, mai multe publicații online au anunțat o asemenea posibilă decizie din partea Băncii Centrale.

Profitul net al sistemului bancar românesc a crescut cu peste o treime, la 5,64 de miliarde de lei, în 2017

Cu toate acestea, în urma tranzacției BT – Bancpost, OTP Bank România intră în Top 10 al sistemului bancar local, pe locul 10. Activele băncii au crescut cu 9%, anul trecut, față de anul anterior, ajungând la 9,37 de miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 2,19%, în creștere de la 2,09%.

Valoarea activelor sistemului bancar din România era, la finele anului trecut, cu aproape 8,6%, peste nivelul din 2016, ajungând la 427,41 de miliarde de lei, în condițiile în care erau cu două bănci mai puțin, respectiv 35.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii