FacebookTwitterLinkedIn

„Banca Transilvania S.A. informează investitorii cu privire la faptul că Eurobank şi Banca Transilvania au derulat negocieri exclusive cu privire la potenţiala achiziţie a Bancpost SA, ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA din România. În ultimele săptămâni, s-au făcut progrese semnificative înspre un rezultat pozitiv, iar negocierile sunt aproape de finalizare, părţile parcurgând ultimele etape în vederea semnării unui acord. Echipele de conducere ale celor două părţi doresc să reafirme implicarea în finalizarea unei tranzacţii echitabile şi benefice pentru toate părţile interesate, menţionând că data semnării acordului este estimată, cel mai târziu, pentru finele lunii noiembrie 2017 şi va fi anunţată public, de îndată ce formalităţile necesare vor fi parcurse, în mod corespunzător. Detalii suplimentare vor fi comunicate publicului şi investitorilor după finalizarea paşilor necesari şi obţinerea tuturor aprobărilor corespunzătoare”, se scrie în anunțul băncii de pe BVB.

Anterior, BT a confirmat această tranzacție pe 15 septembrie, după luni de zvonuri. Rezultatul final al tranzacției poate fi lupta pentru primul loc în sistemul bancar românesc a băncii cofondate de Horia Ciorcilă, la Cluj-Napoca, acum mai bine de 20 de ani.

Surpriză în sistemul bancar: dominația BCR se poate clătina. Banca Transilvania anunță că poate prelua Bancpost, până la finalul lunii octombrie

Dacă această achiziție a BT se finalizează, după mai bine de zece ani, se ascute lupta pentru primul loc în sistemul bancar românesc. Pe primul loc între băncile din România, în funcție de active, se afla, la finele anului trecut, Banca Comercială Română. Cu active în valoare de 64,068 de miliarde de lei, aceasta avea o cotă de 16,28% din piața bancară, în urcare de la 15,8%, în anul anterior, potrivit raportului Băncii Naționale a României pe anul 2016.

Profitul net al Băncii Transilvania a crescut cu 8% în primul semestru, la 496 milioane lei. Ciorcilă: Derulăm un program complex de tehnologizare si digitalizare

BT a reușit să urce, anul trecut pe locul al doilea. Cu active în valoare de 51,776 de miliarde de lei, instituția bancară cu sediul la Cluj-Napoca avea o cotă de piață de 13,15%, în creștere de la 12,6%. Activele BT au ajuns la 53,2 miliarde lei, la finele primului semestru al acestui an, în creștere de la 51,94 de miliarde de lei, la aceeași dată a anului trecut.

Pe locul al treilea al sistemului bancar românesc a coborât, anul trecut, după ce ani buni a fost tradițional locul al doilea, BRD – Groupe Société Générale. Aceasta avea o cotă de piață de 12,87%, la active de 50,657 de miliarde de lei, ușor redusă față de 2015, când a fost de 13%. Aceasta coborâre a fost cea mai mare surpriză a anului trecut, în sistemul bancar românesc.

Banca Transilvania devine acționar majoritar al Victoriabank din Republica Moldova, la care acționar minoritar semnificativ este BERD

La începutul acestei săptămâni, BT a anunțat că intenționează să achiziționeze un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova. Valoarea estimată a acestei tranzacții nu a fost anunțată.

O companie din Grupul Banca Transilvania a devenit acționar al Pago, o aplicaţie de plăți

De asemenea, recent, BT Investments, o companie din Grupul financiar Banca Transilvania, a devenit acţionar al companiei Timesafe, dezvoltatorul aplicaţiei de plăți Pago. Procentul preluat și valoarea tranzacției n-au fost anunțate.