Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Banca Transilvania intenționează să devină acționarul majoritar al Victoriabank, din Republica Moldova

Banca Transilvania, a doua bancă din sistemu bancar românesc, în funcție de active, a anunțat că intenționează să preia integral Victoriabank, din Republica Moldova, din care a preluat un procent semnificativ, la finele anului trecut.
banca transilvania

„Ca urmare a achiziției comunicate pieței prin raportul curent TLV din 16.01.2018, Banca Transilvania S.A. informează investitorii cu privire la faptul că va iniția, în temeiul legislației pieței de capital din Republica Moldova, oferta de preluare obligatorie a valorilor mobiliare emise de Victoriabank S.A.. Oferta de preluare este adresată exclusiv actualilor acționari minoritari ai Victoriabank și vizează achiziționarea restului de 8.308.673 acțiuni emise de Victoriabank SA, ceea ce constituie 33,23% din numărul total de acțiuni ordinare nominative cu drept de vot, în conformitate cu aprobarea Comisiei Naționale a Pieței Financiare emisă în acest sens”, a anunțat Banca Transilvania, pe Bursa de Valori București.

Prețul oferit pentru o valoare mobiliară este de 78,21 de miliarde de lei, iar oferta de preluare este valabilă pentru о perioada de 70 de zile calendaristice, între 14 februarie 2018 și 24 aprilie 2018.

Banca Transilvania va comunica rezultatele ofertei publice de preluare obligatorie imediat după finalizarea procedurii, în conformitate cu prevederile legale.

Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, din Republica Moldova, alături de BERD

În ianuarie, Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova. Cu o participație de peste 66%, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), BT prelua în parte controlul Victoriabank.

Este pentru prima oară, în ultimii zece ani, când o banca din afară Republicii Moldova investește pe această piață.

BT a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar, între timp, a primit aprobarea pentru achiziție din partea autorităților de supraveghere din România și Republica Moldova, respectiv Banca Națională a României, Banca Națională a Republicii Moldova și Consiliul Concurenței din Republica Moldova.

Banca Transilvania devine acționar majoritar al Victoriabank din Republica Moldova, la care acționar minoritar semnificativ este BERD

Înființată acum aproape 30 de ani, Victoriabank are o cotă de piață de peste 17%, cu 540.000 de clienți, 1.400 de angajați și aproape 100 de sedii. În plus, are cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreagă piață din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite este cel mai redus de pe piață, de 39%.

De asemenea, clienții Victoriabank dețin 285.000 de carduri, iar, la rulaj cu cardul la comercianți, are peste 37% din piață. Această bancă a emis primul card, a inaugurat primul bancomat, primul POS și primele carduri premium.

Se ascute lupta pentru primul loc în sistemul bancar: Banca Transilvania și Eurobank Ergasias semnează astăzi acordul pentru achiziționarea Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing

Banca Transilvania a anunțat că prioritățile pentru Victoriabank, ca acționar împreună cu BERD, sunt următoarele: susținerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorul IMM și micro; dezvoltarea unei palete cât mai variate de produse și servicii pentru persoanele fizice; alinierea culturii organizaționale și guvernanței corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania.

La aceste trei priorități se adaugă: implicare în dezvoltarea personală și profesională a persoanelor cu spirit întreprinzător din Republica Moldova, prin întâlniri și cursuri organizate de BT Club.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii