FacebookTwitterLinkedIn

Această situație este mai bună decât cea din anul precedent, când acestea au obținut un profit cumulat de puțin peste 4,2 miliarde de lei, iar profitul întregului sistem, contrabalansat cu pierderile altor bănci, a fost de 4,15 miliarde de lei.

Cel mai mare profit net dintre bănci l-a obținut BRD – Groupe Société Générale, cea de-a treia bancă din sistemul bancar românesc, în funcție de active, de 1,38 de miliarde de lei, o creștere de aproape 90%, față de anul anterior, fiind un câștig record și cel mai bun rezultat net din istoria băncii.

Acesta reprezintă un sfert din tot profitul net al sistemului bancar românesc, care a crescut cu aproape 36%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, până la 5,64 de miliarde de lei, reiese din datele provizorii ale Băncii Naționale a României. Datele Băncii Centrale n-au fost contrabalansat cu pierderile, astfel că acest rezultat poate fi diferit în vară, când instituția publică datele finale pentru anul anterior.

Al doilea profit net din 2017 l-a obținut Banca Transilvania, locul secund al sistemului bancar, la active, de 1,186 de miliarde de lei, o scădere ușoară, de 3,46%, față de anul anterior.

Locul 3 în acest top îi revine BCR, cea mai mare bancă din România, care o obținut un rezultat net de 668 de milioane de lei, o reducere de 36%, față de anul anterior.

Cu un profit net de 493 de milioane de lei, respectiv o creștere de 4%, de la an la an, ING Bank România, a șase bancă din România, se află pe locul 4.

Pe locul 5 la profit, dar pe 4, la active, este Raiffeisen Bank, aceasta obținând 491 de milioane de lei, o creștere de 9%, față de anul anterior.

În plus, grupul italian UniCredit, care deține în România UniCredit Bank, cea de-a cincea bancă din sistemul local, a obținut în țara noastră un profit net de aproape 402 milioane de lei (88 de milioane de euro), cu 20% peste nivelul din anul anterior, dar nu a detaliat cât din acesta reprezintă contribuția băncii. UniCredit mai deține în România UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, Debo Leasing și UniCredit Insurance Broker.