FacebookTwitterLinkedIn

Care sunt afacerile care au reușit să fie profitabile și să crească permanent în ultimul deceniu, indiferent de provocările economice și sociale din România?

Pentru al treilea an consecutiv, Forbes România a realizat lista campionilor ultimului deceniu, adică acele companii care și-au crescut constant afacerile și au rămas profitabile, indiferent de adversitățile economice, sociale sau pandemice.

De ce am ales această metodologie? Am plecat de la constatarea că una dintre cele mai importante diferențe dintre campionii din domeniul sportului și oamenii de rând constă în primul rând în capacitatea de a-și îmbunătăți continuu performanțele. Abilitatea de a evalua constant punctele-forte și slabe, perseverența și anduranța le permit campionilor să progreseze chiar și atunci când alții renunță. În același mod, companiile de succes reușesc să se dezvolte indiferent de contextul economic și social prin care trec.

Lista Forbes România a fost realizată de Credit Sky pe baza informațiilor publice și vizează companiile care au înregistrat o creștere constantă a cifrei de afaceri în ultimul deceniu (2013-2022). Au fost incluse doar companiile care au avut profit în fiecare an pentru care există date disponibile complete și au fost excluse cele care au înregistrat pierderi chiar și pentru un singur an. În ediția tipărită au fost luate în calcul doar companiile care aveau la finalul anului 2022 o cifră de afaceri de cel puțin 50 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). Lista completă a companiilor cu afaceri de peste 10 milioane de lei (aproximativ două milioane de euro) este disponibilă pe forbes.ro.

Dintre cele peste 800.000 de companii active în România, mai puțin de 1.000 au reușit să fie campioni ai creșterii conform metodologiei Forbes România, reușind să obțină profit și să înregistreze creșteri constante ale afacerilor în fiecare an din ultimul deceniu, conform datelor centralizate de Credit Sky. Practic, doar una din 1.000 de companii active în România a reușit în 2022 să aibă un deceniu profitabil cu creșteri permanente ale afacerilor și un nivel de afaceri de cel puțin 10 milioane de lei la finalul anului 2022. Cele aproape 1.000 de companii‑campion au realizat afaceri cumulate de peste 208 miliarde de lei în 2022, adică o pondere de aproximativ 15% din Produsul Intern Brut.

Mergând mai departe cu analiza, mai mult de jumătate dintre aceste companii, adică aproape 450, pot fi încadrate din punct de vedere al afacerilor în categoria companiilor mici (sub 10 milioane de euro afaceri fiecare). Mai mult de o treime, adică 325, sunt companii mijlocii (cu afaceri până în 50 de milioane de euro), iar puțin peste o zecime, adică mai mult de 100, sunt companii mari (afaceri de peste 50 de milioane de euro anual). Companiile mari reprezintă aproape 80% din cifra de afaceri totală și aproape 70% din profitul cumulat realizat. Companiile mijlocii aduc mai puțin de o cincime din afaceri (17%) și aproape un sfert din profit (22%), în timp ce companiile mici generează 5% din cifra de afaceri și 8% din profit.

Marja de profit net medie a companiilor în ultimul an pentru care există rezultate complete – 2022 – a fost de aproape 7%, fiind înregistrată o marjă mai mică la companiile mari (5,6%) și o marjă mai mare la companiile mici (9,8%).

Creșterea medie anuală a afacerilor înregistrate de campionii de business ai României a fost, potrivit datelor Credit Sky, de 22%, iar în cazul companiilor mari, ritmul de creștere anuală a fost de 19%.

Din punct de vedere al mărimii afacerilor, topul celor mai dinamice companii este dominat de companii din domeniul comerțului, atât  multinaționale (Lidl, Kaufland, Carrefour, Mega Image, Rewe Romania), cât și afaceri autohtone (Dedeman, Altex, Fildas Trading). Doar o companie din domeniul industrial se află în top 10 – multinaționala Robert Bosch.

Dintre companiile mari, cel mai mare ritm de creștere l-au avut companiile Scala Assistance din Cluj și Orange Services din București, iar Dolo Trans Olimp este compania antreprenorială românească cu cea mai mare creștere medie anuală între afacerile mari. În topul celor mai dinamice 10 companii mari se mai află și alte companii românești, precum SMAG Group sau Intertranscom Impex. Dintre cele mai dinamice 10 companii mijlocii din ultimul deceniu, cele mai mari afaceri le-a avut Simtel Team.

Forbes România continuă să recunoască și să promoveze excelența în afaceri, identificând acele companii care, prin inovație, anduranță și strategie, reușesc să transforme provocările în oportunități, demonstrând astfel că succesul este posibil indiferent de condițiile economice și sociale.

Le-am solicitat liderilor de business aflați la conducerea campionilor ultimului deceniu să răspundă la un chestionar pentru a identifica rețeta de business care le-a permis detașarea față de competitori în ceea ce privește performanțele economice și financiare. Chestionarul a inclus următoarele întrebări:

1. Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat de-a lungul existenței companiei? Explicați!

2. Care au fost cele mai grele momente prin care a trecut compania în ultimul deceniu și cum ați depășit aceste obstacole?

3. Care sunt diferențiatorii care au permis prezența companiei între campionii de afaceri ai României?

4. Care sunt valorile și principiile de bază care v-au ghidat în luarea deciziilor și conducerea afacerii dvs.?

5. Care sunt planurile de viitor ale companiei și ce strategii veți folosi pentru a vă menține succesul în următorii 10 ani?

Cine sunt campionii afacerilor din România, ediția 2024

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Cătălin Vicol, director general Biofarm

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Lucia Costea, cofondator & CEO Secom Healthcare

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Dana Sîntejudean, director zonal Europa, Orientul Mijlociu și America Hispanică, Edenred

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Irinel Gheorghe, CEO SIPEX

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Liviu Şotre, CEO Lidas

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Călin Văduva, fost CEO Fortech, actual Senior Vice President și GDU Head pentru noua echipă Group Delivery Unit GlobalLogic România

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Diana Ilie-Crăciunescu, Managing Partner Grup DIANA

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Emil Goța, fondator Elis Pavaje

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Marius Ștefan, CEO și cofondator Autonom

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Vanya Panayotova, Country General Manager L’Oréal România

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Grzegorz Grabowski, General Manager BU România, Ungaria, Bulgaria și Moldova, Maspex Group

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Adrian Mihai, CEO și cofondator FAN Courier

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Ioan Teslaru, CEO Intertranscom Impex

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Nikolay Kolev, Managing Director Farmexim I Help Net

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Gilles Ballot, CEO Carrefour România

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Marco Hößl, CEO Kaufland România și Republica Moldova

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Marco Giudici, CEO LIDL România

Campionii afacerilor din România, ediția 2024: Alina Marinescu, director general Catena

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.