FacebookTwitterLinkedIn

După doi ani de provocări în lanț, liderii din mediul de afaceri românesc au arătat că pot fi rezilienți și adaptabili, întărind ideea potrivit căreia “lider nu te naști, ci devii”.

Există anumite calități cu care te naști sau pe care le dobândești în primii ani de viață, spune Radu Atanasiu, calități care fac să-ți fie mai ușor în parcursul tău, însă deschiderea ta spre dezvoltare cântărește mai mult. “Carisma, calitățile de bun comunicator, empatia sunt trăsături cu care te naști, dar la care poți să și lucrezi puțin. Există foarte mult de învățat. De asemenea, poți avea calitățile acestea și să nu fii neapărat un bun lider. Este vorba de perspectivă și, desigur, de muncă”, a declarat cofondatorul și decanul Bucharest International School of Management, pentru Forbes România. Important este să fii deschis la schimbare, să te privești ca un “proiect” la care trebuie să lucrezi toată viața și, uneori, să ai răbdare. “Eu cred că această disponibilitate de a te schimba, de a fi flexibil și de a învăța tot timpul este cheia (succesului n.red)”, adaugă Radu Atanasiu.

Cofondator al Bucharest International School of Management, Radu Atanasiu predă Thinking and Deciding în Business, dar este și profesor în Olanda, în cadrul Entrepreneurship Academy. În calitate de profesor, Radu Atanasiu a remarcat un model de “leadership” constructiv pentru relația dintre colegi, dintre coordonator și echipă, și chiar și în familie – de trei ori mai multe lucruri bune: “Unii lideri au impresia că motivația vine cu salariu și că vorba bună este absolut inutilă. Dacă îți faci bine treaba, e normal; dacă faci ceva rău, liderul trebuie să îți atragă atenția. Ai crede că e bine să existe un echilibru, că vorba bună și critica să fie în măsură egală. Ei bine, nu! Pentru a avea o relație bună cu un coleg, cu un subordonat sau, iată, chiar și cu copilul tău, trebuie să spui de trei ori mai multe lucruri constructive decât critici. De trei ori mai mult!”. 

A treia calitate pe care Decanul a remarcat-o în succesul unui lider este puterea de a admite că ai greșit, față de tine, și apoi de echipa pe care o coordonezi. “Dacă ești un lider care insuflă frica de eșec în organizații, echipa nu o să mai spună atunci când a greșit. Vor fi proiecte care nu merg doar pentru că nu recunoști că ai luat o decizie proastă. Și chestia asta costă foarte mulți bani”, conchide Radu Atanasiu.