FacebookTwitterLinkedIn

Gabriela Stănică a preluat anul trecut, în octombrie, poziția de Chief Information Officer în cadrul Departamentului IT & Digital al Carrefour. Este lider în domeniul IT, deși inițial a urmat cariera tatălui ei, aceea de profesor de matematică. „Îmi îndeplinisem visul din copilărie și, chiar dacă o viață întreagă mă pregătisem pentru această carieră și ajunsesem într-un rol de profesor de matematică la 21 de ani, în București, după câteva luni de catedră am realizat că este timpul pentru o schimbare. A fost o decizie grea, însă a fost primul meu moment din viața de adult în care mi-am dat seama că adaptabilitatea contează“, a argumentat ea.

De altfel, această adaptabilitate despre care vorbește acum este o caracteristică foarte utilă în vremuri complicate și tulburi, traversate de o criză mondială precum este cea generată de coronavirus. Iar de adaptabilitate au avut nevoie  și antreprenorii pentru a face față valului digitalizării care i-a luat prin surprindere în 2020. „Adoptarea de noi tehnologii și inovații a fost și va rămâne cheie pentru orice business ce vrea să rămână competitiv“, spune ea pe scurt.

Shopping la un alt nivel

De altfel, specialista IT întrevede trei tendințe tehnologice relevante în viitor pentru industria retail în care activează. Mai întâi, „retailerii trebuie să ofere clienților o experiență sigură, memorabilă, contactless în magazin. Vom observa, cu siguranță, din ce în ce mai multe aplicații mobile, servicii check-out și, nu în ultimul rând, o multitudine de tehnologii multisenzoriale aplicate, ce stimulează simțul vizual, auditiv, tactil, ce vor îmbunătăți și stimula experiența din magazin“, punctează Gabriela Stănică.

De asemenea, o altă tendință în industria de retail este accelerarea componentei de inteligență artificială, astfel încât nevoile clienților să fie împlinite la orice oră și oriunde ar fi ei, cu recomandări personalizate de cumpărături.

O a treia tendință vizează realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR) care vor schimba complet modul în care clientul interacționează cu mediul digital. „Probabil vom vedea din ce în ce mai mulți retaileri utilizând tehnologii de realitate augmentată și realitate virtuală pentru a îmbunătăți experiența de shopping și a micșora distanța dintre digital & phisical store. Aici vom fi martorii unei transformări fabuloase“, expune Gabriela Stănică.

De altfel, CIO-ul Carrefour România consideră că tehnologia era pregătită pentru această accelerare a digitalizării care s-a întâmplat în pandemie. „Cred că anul trecut a forțat limitele noastre, ca oameni de business, în a selecta tehnologiile necesare rulării unei afaceri ca să funcționăm într-o nouă normalitate“. Insă este important să nu ne pierdem obiectivele în noianul de noi tehnologii și să facem o selecție potrivită a acestora, după specificul business-ului.

Pandemia ne-a scos din zona de confort

Cât despre impactul pandemiei asupra poziționării carierei, Gabriela Stănică nu consideră că a avut un rol major. „Faptul că a trebuit să lucrăm remote, că a trebuit să construim echipe remote, să livrăm remote, nu a făcut decât să ne unească și mai mult, să ne scoată din zona de confort și să ne demonstreze că putem livra și offline, că putem lucra de acasă“, a subliniat ea.

Însă parcursul profesional al Gabrielei nu a fost întotdeauna ușor. Foarte devreme a realizat că intră într-o lume rezervată a bărbaților, tocmai de aceea a muncit din greu și, în timp, a ajuns să clădească echipe.

„Experiențele din ultimii 20 de ani în tehnologie m-au ajutat să mă dezvolt și, dincolo de a mă eticheta ca fiind o femeie între bărbați, consider că sunt un lider și un profesionist. La începutul carierei mă gândeam că trebuie să dovedesc mai mult, să fiu egală cu colegii mei, bărbați. Însă în momentul în care am înțeles că nu contează decât să fii bun, am avut o carieră frumoasă. Rolul meu este să lucrez cu oameni, să aleg echipa potrivită și ei să fie cei care livrează. Motivația mea, ca lider, este să creez lideri mai buni ca mine“, a concluzionat ea.