FacebookTwitterLinkedIn

Fenomenul “Marea Demisie” (The Great Resignation) se apropie de România, însă nu are un impact puternic asupra pieței locale. Cel puțin, nu atât de puternic precum a avut în Statele Unite ale Americii.

“Deși am avut un număr de aproximativ 450.000 de demisii în 2021, a fost o creștere de circa 20-30% față de 2020. Este cel mai mare număr de demisii voluntare înregistrate în România. De ce nu suntem la nivelul Europei de Vest și la nivelul Americii? Pentru că în România încă nu suntem la nivelul la care cu orice job, sau aproape orice job pe care îl găsești în economie, să poți duce o viață corectă”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs Group. Astfel, în momentul în care în România vei putea duce “o viață corectă”, respectiv în momentul în care orice salariu poate acoperi o chirie sau o rată la bancă, ori în general nevoile de bază,  piața locală se va confrunta cu un val de demisii “fără o perspectivă viitoare”. Acest lucru s-a întâmplat și în SUA, spune Bogdan Badea, “câteva milioane de demisii pe lună și mulți dintre ei nu aveau următorul job, însă în Europa este de neconceput”.

Chiar dacă nu am ajuns în acest punct, este un moment de schimbare majoră, și nu numai la nivel național, arată Răzvan Atimariti, Collaboration Lead Romania & CIS la Cisco România. “Cred că nu realizăm schimbarea prin care omenirea trece. Pandemia a avut o influență foarte mare. În acest moment războiul are o influență mare, mai ales în zona României. Nimic nu mai este stabil. Cred că este o reașezare”. Deși la nivel național se remarcă o tranziție din urban în mediul rural, mai ales datorită modului de lucru remote sau hibrid implementat în ultimii doi ani, România nu trece intens (deocamdată) prin fenomenul demisiilor în masă prezent în Statele Unite ale Americii. Dar companiile se vor adapta, indiferent de situație. “Noi ne vom adapta și sunt convins că și cele mai multe companii se vor adapta. Cele care nu se adaptează, mai și dispar. Cred că, cel puțin în România, companiile au ajuns la o maturitate”, mai spune Răzvan Atimariti. Iar companiile s-au adaptat. La nivel macro, pe piața forței de muncă există o tendință de căutare a talentelor, iar în acest trend, există demisii din partea persoanelor ce au fost atrase de o altă companie. “În domeniile în care joburile sunt foarte calde, oamenii au început să fie mai mult căutați, nu să își depună candidaturile la jobul respectiv. E o tendință din ce în ce mai accentuată, în special în domeniile în care lupta pentru talente este foarte puternică. Pe lângă clasicul IT, sunt multe domenii care sunt foarte căutate – vânzări de exemplu”, explică Bogdan Badea.

Și dacă business-urile se adaptează, angajații și viitorii angajați vor fi la fel de rezilienți. “De ce pleacă angajații? O parte nu pleacă din cauza companiei, ci pentru că au găsit altceva și ar fi ideal pentru ei să continue să aibă beneficiile din companie, dar în altă parte, de la țară etc”, spune reprezentantul Cisco. Răzvan Atimariti spune că a remarcat, în ultimii ani, faptul că cele mai multe companii s-au adaptat la mersul firesc al lucrurilor și nu mai plătesc angajații pentru orele prestate, ci pentru rezultatele muncii. “Eu ca să fiu productiv, trebuie să am și uneltele necesare și trebuie să pot să îmi desfășor activitatea ca și cum as fi în birou”, explică el. Tehnologia vine în sprijinul angajatorilor, și mai ales al angajaților, iar noile instrumente de lucru facilitează munca de la distanță, hibrid, și poate chiar revenirea la birou. “Evaluarea pe care trebuie să o facă compania în primul rând: Pot să asigur angajaților mei care lucrează de acasă o conexiune de bună calitate și securizată? Și doi – au uneltele necesare ca să poată lucra online ca și cum ar fi la birou? Aceste două întrebări cred că sunt esențiale”, mai spune Răzvan Atimariti.

În această notă, CEO-ul eJobs îndeamnă companiile spre două metode pentru reținerea echipei, ori pentru a-i atrage pe viitorii angajați: comunicarea și tratarea lor ca adulți. “Primul lucru pe care l-aș menționa întotdeauna când vorbim de retenție este comunicarea, multă comunicare, legată de decizii, de ce se întâmplă cu anumite decizii, ce se întâmplă cu anumite fenomene din companie”, spune Bogdan Badea, adăugând că al doilea element important este tratarea tuturor angajaților ca adulți. “Tratarea lor ca adulți înseamnă să le explicăm de ce se întâmplă anumite lucruri, să le lăsăm autonomie și să-i întrebăm de anumite lucruri – apropo de marea decizie privind reîntoarcerea la birou”, explică el. Potrivit unui studiu realizat de eJobs România, jucător important în piața de recrutare online, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, aproximativ 20% dintre români și-ar fi dat demisia fără să aibă următorul job asigurat. “Facem aceste studii de ani de zile. Procentul nu crescuse mai mult de 1-2% niciodată. Și totuși, la începutul anului, circa 20% dintre români și-ar fi dat demisia fără să aibă următorul job. Pur și simplu își dau demisia”, explică CEO-ul e-Jobs. Astfel, cei care aleg să părăsească companiile, își oferă un timp de la o lună, până la un an, pentru gândire și pentru a descoperi cu adevărat în ce domeniu vor să activeze. “Eu cred că se așază piața, deși va mai dura această perioadă tulbure, în care lumea vine și pleacă. Dar cred că în următoarele șase luni va fi o perioadă în care ușor va începe să se mai așeze lucrurile. Oamenii vor mai pleca și vom găsi joburi întotdeauna, așa cum a fost și până acum”, conchide Răzvan Atimariti.