
În ultimii ani, veganismul și vegetarianismul au devenit stiluri de viață pentru tot mai mulți români. Însă, cum arată topul celor mai populare orașe pentru vegani și vegetarieni?
Privite dincolo de a fi un simplu regim alimentar, veganismul și vegetarianismul s-au transformat în adevărate stiluri de viață pe care mulți români au început să le adopte.
Conform unui studiu realizat de către Bookingham, în fruntea clasamentului celor mai populare orașe din România pentru vegetarieni și vegani se află Cluj-Napoca, Bucureștiul ocupând locul trei în acest top.

Practic, vorbim despre faptul că Transilvania rămâne cea mai populară regiune din România pentru vegani și vegetarieni. Astfel, Cluj-Napoca se situează pe primul loc, cu un scor de 81.86, urmat de Sibiu pe locul doi, cu un scor de 65.90.
Față de acestea, Bucureștiul e mai puțin prietenos cu localnicii vegani și vegetarieni, acumulând un scor de 63.97, poziționându-se astfel pe locul 3. Top 5 e completat de Brașov (61.65) și Timișoara (61.30).
Alte restaurante care oferă diversitate pentru vegani și vegetarieni, se găsesc tot în orașele mari din țară, precum: Iași (57.13), Oradea (55.04) și Constanța (54.60).
La coada clasamentului, se află Brăila (37.25), Focșani (32.52) și Botoșani (32.50).
„Uitându-ne strict la numărul de restaurante cu opțiuni vegetariene, raportate la populație, se observă că Sibiul e pe locul întâi. Aproape un sfert dintre localurile orașului transilvănean au și opțiuni pentru vegetarieni (54, dintr-un total de 228)”, relevă concluziile studiului.
În top 5 locuri vegetarian-friendly din țară, se mai numără și: Brașov (30.27), Cluj-Napoca (29.54), Alba-Iulia (21.43) și București (19.66).
În timp ce Sibiul e cel mai friendly oraș din țară cu vegetarienii, când vine vorba de veganism, Cluj-Napoca este orașul cu cele mai multe restaurante, raportate la numărul de locuitori, ce oferă astfel de opțiuni (18.28). Pe locul al doilea, se află Brașovul (17.74), pe locul al treilea se află Sibiul (16.21), urmat de București (10.73) și Alba-Iulia (9.38).
Avantajul localurilor cu opțiuni vegane e că meniul lor poate satisface și nevoile vegetarienilor, pe când, viceversa, nu se poate spune același lucru.
Trendul ascendent al veganismului și vegetarianismului se reflectă și în alegerile românilor privind consumul de carne. Întrebați dacă observă modificări în cantitatea consumată, 39% dintre respondenți au răspuns că mănâncă mai puțină carne, în ultimii ani.
Totuși, carnea continuă să fie un aliment important. 45% dintre respondenții la chestionar au spus că mănâncă preparate din carne aproape în fiecare zi sau chiar zilnic. Dintre aceștia, 16% au afirmat că nu există masă la care să nu consume carne.
Pentru realizarea acestui studiu, s-a extras date din insse.ro, Google Trends și Tripadvisor. Informații cu privire la populațiile celor 30 de orașe au fost preluate de la Direcțiile Județene de Statistică, interesul localnicilor în ceea ce privește veganismul și vegetarianismul a fost evaluat conform Google Trends, iar numărul total de restaurante, respectiv al celor care oferă opțiuni vegane și vegetariene, a fost extras din Tripadvisor.
Pentru crearea topului celor mai prietenoase orașe din România pentru vegani și vegetarieni, s-a calculat un index în funcție de: interesul manifestat de localnici pentru cele două stiluri de viață și numărul de restaurante cu opțiuni vegane și vegetariene, din orașul respectiv, raportat la populație.