
Un mindset sănătos a condus mulți antreprenori și lideri spre succes. Totul ține de percepție și, concret, de modul în care ne raportăm atât la gândurile pe care le avem, cât și la evenimentele exterioare. “Putem să ne gândim că abilitățile și talentele noastre sunt lucruri cu care ne naștem sau că suntem ființe care se definesc prin faptul că pot învăța oricând lucruri noi“, a spus Alexandra Florea, expert în Private Equity, în cadrul unei noi ediții Forbes Power Breakfast. Deși avem impresia că putem controla pe deplin ceea ce gândim, e nevoie să privim în profunzime – ceea ce suntem este produsul educației, mediului, societății în care ne-am născut și ne-am dezvoltat, fapt întărit de Alexandra: “Cred că putem să controlăm modul în care gândim despre cum gândim. Sunt foarte multe lucruri care influențează modul în care gândim, sunt foarte multe filtre cu care venim la pachet, fie din copilărie, fie din societatea în care trăim, fie din simplul fapt că suntem oameni și creierele noastre funcționează într-un anumit mod. (…) E foarte important cum te raportezi la dificultățile prin care treci atunci când încerci să te adaptezi“.
Întrucât locuiește în Viena, Alexandra Florea poate oferi o perspectivă largă asupra diferențelor de mentalitate dintre România și Austria, iar una dintre ele este legată de implicarea femeilor în afaceri. “Austria este o societate, din punctul acesta de vedere, mai tradițională, în care este considerat normal ca mamele să lucreze part-time sau să nu lucreze… în care implicarea femeilor nu e atât de pregnantă“, explică ea. Cu toate acestea, la debutul pandemiei, autoritățile din Austria au implementat o serie de măsuri eficiente, în vederea sprijinirii mediului de business: statul a acordat granturi pentru perfecționare și training celor care dețin un PFA (persoană fizică autorizată). “Este o măsură prin care toți cei care sunt PFA-uri, fără să aibă angajați proprii, pot primi 80% din costurile de perfecționare profesională, până la un maxim de 2.000 de euro“, adaugă invitata Forbes România.
În ceea ce privește liderii, diferențele nu sunt majore. “Liderul trebuie să aibă abilitatea de a acorda autonomie echipei sale. Este unul dintre cei mai dificili pași de la un profesionist competent la un adevărat lider”. În fața schimbării, însă, liderul este cel poziționat în prim-plan, iar de el depinde parcursul afacerii. “Ce diferențiază un lider de un non-lider este faptul că liderul este capabil să definească o viziune pentru viitor și să o împărtășească cu ceilalți, într-un fel în care să-i antreneze. (…) Un lider eficient, un lider care reușește să performeze, și pentru el și pentru echipă, este cel care reprezintă liantul echipei lui cu exteriorul. Este cel care se uită la restul firmei, dacă e vorba despre o echipă, sau la restul economiei sau societății, dacă e vorba despre liderul unui business, înțelege care sunt trendurile, le traduce într-o viziune și astfel își motivează angajații sau echipa“, mai spune Alexandra Florea.
În ceea ce privește sectorul în care activează, schimbările sunt ușor de prevăzut. Una dintre principalele tendințe este “ideea de a permite accesul investitorilor de retail, adică investitori mici, la societăți nelistate“. De asemenea, un alt trend care continuă să se dezvolte este cel al equity crowdfunding, o modalitate de a deschide investitorilor mici accesul la investițiile în start-up-uri. De cealaltă parte a monedei, investitorii se pot adapta la schimbare, însă prin educația de a discerne “între ce este o oportunitate reală, ce este «too good to be true», și ce este pur și simplu hype“.