FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Aproape toate activitățile economice au fost afectate în ultimii doi ani într-o măsură mai mică sau mai mare, iar construcțiile au suferit în ultimul an din cauza crizei materialelor de construcții, precum și a prețurilor ridicate a carburanților și energiei, în timp ce criza forței de muncă s-a acutizat, aceasta fiind o problemă care există de foarte mulți ani. Vor exista proiecte multe în perioada următoare prin urmare toate companiile de construcții vor avea din ce în ce mai mult de lucru și astfel că vor fi cât se poate de active.  

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?

Toate problemele apărute în ultimii ani au întărit necesitatea modernizării companiei noastre prin digitalizare, automatizare și robotizare. O atenție deosebită o acordăm în continuare forței de muncă calificate, fără de care ne va fi foarte greu să finalizăm contractele pe care le avem în derulare în acest moment.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Îngrijorările majore sunt raportate la forța de muncă disponibilă pe piața românească, la impredictibilitatea costurilor și la incapacitatea unor beneficiari de a gestiona contractele într-un mod corect și profesionist, acestea manifestând în multe cazuri o agresivitate și o iresponsabilitate dezarmantă în raport cu munca prestată de antreprenori. Mulți beneficiari încearcă să se descarce de responsabilități și să îsi repare greșelile, transferând aproape toate responsabilitățile constructorilor. Din păcate de multe ori aceștia sunt chiar sprijiniți de supervizori și consultanți doar pentru a proteja reprezentanții beneficiarilor de propriile greșeli, fără a avea ca prioritate progresul și finalizarea în bune condiții a contractelor. Acest lucru se poate remarca peste tot, fiind în situația hilară în care pe șantiere avem 5-7 niveluri de control. Toți tinerii vor să se îndrepte spre zonele de control și verificare, iar companiile de construcții suferă enorm de lipsa de oameni calificați care să se implice în execuția propriu-zisă.

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Portofoliul nostru de lucrări pe următorii 3 ani este de 2-3 ori mai mare decât în ultimii ani, iar dacă reușim să avem personalul necesar și o minimă stabilitate financiară și economică, planurile noastre sunt de extindere semnificativă a businessurilor din construcții, agricultură, industria alimentară și din domeniul hotelier, atât în acest an, cât și în următorii 3 ani.