FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm? 

SeedBlink este o companie de tehnologie financiară și suntem activi permanent, ușor de accesat de oriunde ai fi. În industria noastră startup-urile din tehnologie cu siguranță nu iau vacanță, ele continuă să se “lupte” pentru inovație și scalare. 

În ceea ce privește comportamentul investitorilor, a evoluat de la precauție în primele săptămâni după invadarea Ucrainei, la accelerarea diversificării portofoliului, cu active cu potențial randament anual mai mare care să acopere pierderile generate de inflație, și să contrabalanseze randamentul dobânzilor reduse, chiar dacă în creștere. 

Investitorii SeedBlink fac plasamente pe termen lung în startup-urile de tehnologie, aflate în stadii timpurii, și încă sunt mai puțin impactați de fluctuațiile imediate ale pieței publice sau a criptomonedelor. Investițiile private și fondurile de capital de risc sunt momentan influențate deja, dar mai ales în stadiile târzii pre-IPO. Pe de altă parte, observăm că investitorii evaluează mai atent eficiența utilizării capitalului din rundele de finanțare anterioare, și rezultatele obținute de companii, mai mult decât “expansiunea cu orice cost”. 

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă? 

Ne dorim să ajungem la fondatorii care au ideile cele mai disruptive, proiectele cele mai îndrăznețe pentru rezolvarea provocărilor societății actuale, dar și influențarea în bine a viitorului. Orice problemă aduce în același timp și o oportunitate de a fi rezolvată. Să nu uităm că inovația  ne-a propulsat în acest stadiu al civilizației iar vârfurile în inovație au coincis de obicei cu marile crize.

În ultimii 40 de ani cu recesiuni și crize, investițiile în tehnologie în faze timpurii au supraviețuit mai ales când inovația are și impact direct în rezolvarea problemelor actuale. 

Europa este încă în urmă față de SUA și China în domeniul tehnologiei. Iar Europa este acum cea mai afectată de criza energetică și a materiilor prime. Poate că această criză va fi ocazia noastră, a europenilor, să generăm soluții inovative care să devină mai cunoscute decât vinul franțuzesc și brânza italiană. 

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați? 

Nivelul de bunăstare al societății este cel care permite investiții în inovație pentru ca o societate în care bunăstarea predomină își permite să cumpere acea inovație. Temerea noastră este că o cumulare a crizelor va duce la scăderea generală a nivelului de trai în Europa.  

Când ne uităm la date, după 2008 vedem că Europa de Vest este în pierdere mare de venituri pe cap de locuitor față de SUA. Criza din 2008 a sărăcit vechea Europa, deși criza a fost generată în SUA. Germania și Franța au un PIB pe cap de locuitor egal cu statele mai sărace din SUA. Criza din 2008 a fost o ocazie pierdută și consecințele pe termen lung sunt vizibile. Această nouă criză sperăm să nu ducă la același fenomen și în Est, o scădere generală a veniturilor populației. Unificarea sistemului bancar european (avem nevoie de bănci puternice), unificarea piețelor de capital (acum avem burse europene care au un rulaj mic în raport cu Asia și America) sunt evenimente pe care le așteptăm. Speranța noastră este că lecția a fost învățată. 

Noi în această direcție ne îndreptăm, vrem să punem umărul la construcția unei infrastructuri de capital europene, concentrată pe tehnologie, în care investitori individuali alături de cei instituționali să colaboreze în propulsarea inovatorilor.

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Anul acesta deschidem birouri locale ale SeedBlink în câteva țări din CEE pentru a accelera extinderea noastră în Europa. Totodată ne propunem să obținem printre primii din UE autorizarea platformei conform Regulamentului privind finanțarea participativă pan-europeană, dar și să lansăm o piață secundară pentru investitori și implicit posibilitatea de lichiditate și control al portofoliului.   

În 2023 vom continua consolidarea platformelor de investiții în startups și scale-ups din Europa prin fuziuni și achiziții și vom lansa noi parteneriate cu investitori instituționali pentru a susține investitorii individuali și fondatorii deopotrivă.