FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Nu cred că mai sunt companii care se gândesc să intre în vacanță, iar la EATON cu siguranță nu este cazul. Am depășit cu toții perioada complicată din primii ani ai pandemiei, iar acum trebuie să gestionăm situația complexă a războiului din Europa. În plus, suntem în mijlocul unei crize economice, cu inflație galopantă în toată lumea și creșteri accelerate de prețuri, mai ales în sectorul energetic. Contextul nu este unul confortabil pentru nimeni, dar chiar și așa ne așteptăm să avem și în acest an rezultate bune. Anticipăm că produsele EATON vor fi folosite din ce în ce mai mult pentru optimizarea consumului energetic și chiar pentru implementarea unor noi surse de energie alternativă.

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?

Sunt, evident, teme care ne preocupă și pe noi și pe care le întâlnim tot mai des. Așa cum am spus, contextul actual este unul complex și va fi nevoie de toate resursele disponibile pentru a depăși orice provocări care se prefigurează. Ne preocupă, desigur, creșterea prețurilor la materiile prime și la utilități, întârzierile lanțurilor logistice sau eventuale schimbări în ceea ce privește regimul fiscal din România. Cu toate acestea, consider că orice criză este ciclică și temporară și, de asemenea, vine cu oportunități de creștere pentru cei care pot face acest lucru. Eu am încredere în echipa mea de la EATON și sunt convins că vom ieși mai puternici după această perioadă.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

După doi ani în care pandemia a adus provocări majore pentru orice domeniu de activitate și când mediul de business se pregătea să reia strategiile de dezvoltare ce au fost poate ajustate în tot acest timp, conflictul din Ucraina a venit cu noi încercări pe toate planurile. Este, cu siguranță, un context care ne îngrijorează, pentru că generează schimbări în lanț la nivel economic și pe foarte multe linii de activitate, de la creșterea prețurilor la materiile prime, pe care noi le utilizăm în industria electrotehnică și care este poate cea mai importantă problemă pentru noi, la blocarea în lanțurile de aprovizionare internaționale și creșterea costurilor de transport. Domeniul nostru de activitate era deja unul foarte competitiv și dinamic, iar toți acești factori nu fac decât să genereze condiții de stres suplimentar.
Pe de altă parte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost gândite instrumente care să combată aceste consecințe și care sper să se aplice, ce sunt menite să sprijine mediul privat, care servesc industriei noastre atât pentru eficiență energetică, pentru renovare în domeniul construcțiilor, reducerea emisiilor de carbon și dezvoltarea de clădiri inteligente.

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Sustenabilitatea stă la baza tuturor strategiilor noastre, de aceea una dintre prioritățile principale este reprezentată de abordarea „Everything as a Grid”, prin care totul este conectat pentru a construi un mod sigur de funcționare pentru natură și mediu. Din acest motiv, vom continua să explorăm toate capacitățile noastre de gestionare a energiei electrice și mecanice pentru a le oferi clienților din toate industriile consumatoare de energie posibilitatea să navigheze în tranziția către un viitor cu zero emisii de carbon. Iar ca parte din planul nostru strategic de dezvoltare pentru viitorul apropiat este investiția în inovații, în produse și echipamente fiabile și eficiente din punct de vedere energetic.