FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de “vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Citând o cunoscută butadă ”Piețele nu dorm niciodată”, considerăm că nu este vreme de vacanță în investiții.

Scopul nostru este să generăm valoare pentru actionarii noștri, în timp ce analiza datelor fundamentale, pe termen lung, continuă să ne ghideze abordarea investițională.

Analiza evenimentelor ultimului deceniu relevă două aspecte care au generat, la nivel global, situațiile complicate  cu care ne confruntăm astăzi. Ascensiunea fulminantă a companiilor din tehnologie, care au o importanță geopolitică din ce în ce mai mare, și dezvoltarea Chinei care a perturbat stabilitatea ordinii mondiale.

Una dintre lecțiile remarcabile ale ultimilor doi ani a fost despre incertitudinile lumii în care trăim, despre utilitatea observării și analizei evoluției macroeconomice și geopolitice, despre relativitatea  predicțiilor și cum să fim precauți atunci când interpretăm predicțiile pentru viitor.

Tema noastră este să recunoaștem limitările acestor predicții și să construim un portofoliu solid, rezistent la șocurile schimbărilor, dar care să asigure valorificarea oportunităților generate de aceste schimbări. Prin urmare, monitorizarea permanentă a acestor condiții și responsabilitatea nu ne permit vacanțe în business. Indiferent de perioadele pe care le-am traversat, compania noastră a continuat să crească, a depășit pragul de semnificație de 500 milioane de euro în 2021, iar acum ne uităm spre miliard. Continuăm să oferim valoare acționarilor noștri, context în care reamintim că, în acest an, valoarea alocată a dividendelor EVERGENT este de cca. 15 milioane de euro la care se vor adauga programele de răscumpărare.

Cele mai întâlnite teme de discuții pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, probleme din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?

În pofida incertitudinii geopolitice, a creșterii semnificative a ratei dobânzii, a inflației, a costului vieții, încă ne așteptăm ca blue-chips-urile din portofoliu EVERGENT să ofere o creștere semnificativă în acest an. Aceste companii au un management performant, sunt bine capitalizate și au demonstrat deja un nivel ridicat de reziliență. 

Urmărim datele și analizăm modul în care ar putea arata lumea post-crize, ca să evităm reacții pripite la volatilitatea excesivă și lichiditatea mică a pieței românești de capital, concentrându-ne pe oportunitățile de investiții la prețuri atractive. Astfel, ne-am recalibrat așteptările și diversificăm portofoliul listat pentru stabilitate, prin selecție de acțiuni cu perspective de creștere la un nivel rezonabil, în contextul dat.

Continuăm să alegem acțiunile value față de cele growth, ca parte a strategiei nostre pe termen lung. Ultimele analize demonstrează că evaluările și poziționarea acțiunilor growth din România sunt încă ridicate și este nevoie de o resetare pentru ca acestea să devină atractive.

De asemenea, în cadrul portofoliului private equity analizăm permanent piața pentru a identifica companiile care au potențialul de a genera randamente ridicate, indiferent de condițiile economice. Ne concentrăm pe estimarea ratei de creștere și a durabilității, analizând modul în care pot evolua indicatorii de performanță. Considerăm că un avantaj competitiv al EVERGENT este o analiză corectă și previzionarea  profitului potențial ale unei companii și a creșterii fluxurilor de numerar.

Un alt aspect pe care îl avem în vedere este șocul destabilizator asupra securității energetice a Europei cauzat de invazia Rusiei în Ucraina. Constatăm astfel o creștere semnificativă a preocupării factorilor decidenți privind  accelerarea tranziției către energie curată. În acord cu aceste evoluții, preocuparea EVERGENT este de a descoperi companii cu baze solide care beneficiază de această tendință.

Ce vă îngrijorează în perioada următoare în sectorul în care activați?

Îngrijorările crescute referitoare la înăspririle monetare, riscul de recesiune și rezultatele raportate de unele companii în primul trimestru al anului 2022, ne determină să fim rezervați în privința anumitor investiții. Contextul global este deosebit de complicat și credem că va persista, încetinând considerabil creșterea economică, menținând inflația la un nivel ridicat, cu o presiune mare asupra bugetelor și o restrangere a marjelor de profit ale companiilor.

Provocarea principală este expunerea noastră strategică pe piață românească prin prisma lipsei unor instrumente de acoperire a riscului. O tactică pe care o abordăm sunt achizițiile de acțiuni value cu dividende atractive deoarece oferă o protecție împotriva inflației și a ratelor mari.

Avem o poziționare relativ defensivă, deoarece ne așteptăm ca acțiunile growth să ajungă la o valoarea medie reală pe termen lung.

Înțelegem că un risc în perioade incerte este chiar așteptarea clarității, în timp ce raliul prețurilor e în desfășurare și oportunitățile apar. Piața bear și corecțiile pot părea insurmontabile, dar este nevoie de forță și experiență în investiții pentru plasamente de capital.

Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Portofoliul nostru va rămâne poziționat defensiv până la finele acestui an. Avem o alocare mare în companii puțin impactate de ratele mari ale dobânzilor, ori de condițiile economice, cum ar fi companiile din sectorul energetic, al utilităților și chiar cel bancar.

Pentru finele lui 2022 și începutul lui 2023 sunt simulate două scenarii. Primul în care se anticipează o recesiune, caz în care vom poziționa compania pentru a rezista șocurilor prin asigurarea lichidității necesare și prin decizii operaționale preanalizate

Un alt scenariu proiectează o aterizare mai ușoară în care decelerarea inflației va fi datorată creșterii ratelor fără a impacta devastator economia. În acest caz, continuăm investițiile în proiectele de tip private equity și ne așteptăm ca evaluările acțiunilor growth să se normalizeze.

Proiectele private equity ne diferențiază față de ceilalți actori ai pieței și aduc un raport atractiv randament-risc, cu profit semnificativ pe termen lung, pentru acționarii noștri.

Prin Agrointens – proiectul “Ferme de afini”, un proiect în derulare care are în exploatare 3 ferme cu o suprafață de aproape 100 ha, avem în plan să  dublăm suprafață în perioada următoare. Prin Agrointens sunte lideri de piață în producția de afine.

Atria Urban Resort, un proiect în faza a III a de dezvoltare, este unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale din București, are în plan construcția a 1400 de apartamente, cu o valoare de exit de cca. 120 milioane de euro.

Viitoarele investiții în real-estate vor beneficia de un landbank strategic în zona de nord și cea semicentrală a Bucureștiului, prin terenurile deținute de EVER IMO, unde deținem 99,99% din companie. Proiectele în real-estate urmează a fi dezvoltate la momentul potrivit.