FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

În business-ul nostru, nu există sezonalitate, tocmai pentru că lucrăm, literalmente, cu toate industriile și cu toate categoriile de candidați din piață. Atunci când sunt perioade mai joase pentru unii, sunt mai active pentru alții și invers. Practic, dinamica rămâne constantă pe tot parcursul anului. 2020 a fost singurul an în care s-a resimțit o oarecare înfrânare a activității atunci când, la debutul pandemiei, s-a declanșat și un blocaj general – angajatorii nu mai scoteau în piață joburi noi, iar candidații se temeau să facă o schimbare de job și, prin urmare, nu mai aplicau.

Din toamna lui 2020, lucrurile au reînceput să cunoască o evoluție pe care n-au mai încetinit-o nici valurile ulterioare ale pandemiei, nici situația geopolitică și nici impactul economic pe care începem să-l vedem.  În ceea ce privește numărul de joburi postate, spre exemplu, prima jumătate a lui 2022 a marcat cea mai mare disporporție între numărul de joburi noi și numărul de aplicări. Primul indicator a crescut, în timp ce al doilea a scăzut, reactivând celebra goană a companiilor după candidați.

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?

Toate acestea sunt teme care ne preocupă activ și pe noi. Toată această instabilitate economică și geopolitică afectează masiv încrederea candidaților în piață și le alterează imediat comportamentul din piața muncii – nu mai aplică, pun stop oricăror schimbări de carieră, crescând artificial deficitul de personal din piață.

Pe de altă parte, nu este exclus să vedem în perioada următoare și business-uri mici care vor fi afectate  de contextul economic și care vor fi nevoite să facă disponibilizări.

Faptul că totul se întâmplă în hopuri și că este foarte greu să lucrezi cu predicții pe termen lung sau mediu este una dintre preocupările noastre suplimentare, însă deja ne-am obișnuit cu această realitate.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Cum spuneam, lipsa de stabilitate și perspectivele economice destul de austere sunt elemente pe care le avem permanent în vedere atunci când ne proiectăm planurile pentru perioada următoare. Sunt îngrijorări firești care apar în astfel de perioade.

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023? 

2022 a fost un an care a început în forță, iar datele de până acum ne arată că vom vorbi despre cele mai bune 6 luni din istoria eJobs. La finalul anului trecut, estimam ca vom închide 2022 cu o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, însă este foarte probabil să depășim acest prag. Vom reuși acest lucru în primul rând prin tot ce înseamnă activitatea noastră de core business, respectiv platforma de postare de anunțuri, însă și prin toate serviciile adiacente – digital performance, recrutare inteligentă prin intermediul Skilld sau employer branding.

Vrem să consolidăm acest univers care este, desigur, centrat în jurul platformei de recrutare online, dar care cuprinde și alte puncte interes și de sprijin pentru candidați și pentru angajatori.