FacebookTwitterLinkedIn

Războiul din Ucraina perturbă semnificativ sectorul agricol românesc, iar în următorii doi ani va produce daune ireparabile agriculturii românești, prin faptul că mărfurile din țara vecină au prioritate la tranzitul către piețele din UE, în timp ce mărfurile românești sunt blocate în porturi. Totodată, lipsa certificatului de sănătate veterinară pentru mărfurile din Ucraina crează premisele unor potențiale importuri de produse contaminate.

“În această perioadă a anului, portul Constanța nu ar fi trebuit să fie blocat, însă cu toate acestea, din cauza fluxurilor constante provenite din Ucraina, blocarea portului a fost inevitabilă. În prezent, portul nu poate suporta 22 milioane de tone de marfă românească, 3-4 milioane de tone din Serbia și Ungaria, plus 8-12 milioane de tone de origine ucraineană prin tot complexul logistic”, a declarat Cezar Gheorghe, analist senior pentru comerțul cu cereale din Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

El arată că logistica portuară este folistă exclusiv spre procesarea mărfurilor ucrainene, iar operatorii feroviari privați preferă să transporte mărfurile din Ucraina din cauza disponibilității ucrainenilor de a plăti prețuri foarte mari. O situație similară este și în cazul transportul pe barje.

Fermierii români le-au prezentat membrilor delegației Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, aflați în România într-o vizită informală, rezultatele unor analize efectuate în ultimele patru luni privind impactul războiului din Ucraina asupra agribusiness-ului românesc, dar și al presiunii asupra prețurilor și infrastructurii logistice de transport și valorificare a cerealelor de care dispune România.

Pe de altă parte, mărfurile din Ucraina nu sunt obligate să prezinte certificatul de sănătate veterinară, motiv pentru care nu mai există controale ale calității și destinației acestor mărfuri. Astfel, există riscul ca în UE să intre mărfuri periculoase atât pentru oameni, cât și pentru animale.

“Neexistând trasabilitate, mărfurile își vor pierde urma după ce trec frontiera și nimeni nu va putea verifica destinația reală și starea de calitate a acestora. Din cauza prețului mic, care este tentant, aceste mărfuri vor fi achiziționate de procesatorii din România, generând produse potențial dăunătoare pentru populația țării și pentru industria zootehnică“, precizează sursa citată.

Clubul Fermierilor Români propune o serie de măsuri pentru corectarea acestor deficiențe, precum crearea unor coridoare de tranzit și depozitare, dezvoltarea unui proces etapizat pentru recepția mărfurilor în portul Constanța. Totodată, este necesar ca și Ucraina să efectueze controale și verificări ale conformității calității mărfurilor pe care le trimite în UE.