FacebookTwitterLinkedIn

Javier Garcia del Valle, CEO Happy Tour

Forbes: Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Javier Garcia del ValleÎnainte de orice, în numele Happy Tour, să spun condoleanțe acelora care și-au pierdut persoanele dragi din cauza pandemiei. Din păcate, suntem încă departe de a se fi terminat și trebuie să trimitem gânduri bune acelora care suferă. Împreună, vom trece peste și vom învinge această bătălie.

De asemenea, trebuie să aplaudăm munca pe care o depun zi de zi persoanele care se luptă cu pandemia din linia întâi: medici și paramedici, asistente, infirmiere, Smurd și restul cadrelor medicale, poliția, jandarmeria, armata și toți aceia care, în pofida riscului, dau tot ce-i mai bun pentru a ne ține pe noi, restul, sănătoși. Un mare multumesc acestora și o rugaminte către ceilalți de a sta acasa, tocmai pentru a scăpa cât mai repede de acest dusman invizibil.

Când am văzut că situația se înrăutățește în Italia, iar Spania începuse să fie, de asemenea, afectată, la fel ca multe alte țări, am început să luăm măsuri de precauție cu 3 obiective în minte:

1- să avem un control bun al cash flow-ului tocmai pentru a putea ajunge la obiectivul nr 2 – supraviețuirea companiei, în așa fel încât să ajungem la obiectivul numărul 3 – să nu concediem pe nimeni. Cu aceste 3 obiective în minte, am avut o comunicare transparentă cu angajații nostri, ne-am asigurat că toți clienții noștri erau bine și îi puteam aduce înapoi acasă în cele mai bune condiții.

Avem o echipă extraordinară, o echipă care ne-a ajutat să creștem și să devenim una dintre cele mai importante agenții de turism din România. Oamenii aceștia merită să facem tot posibilul să-i păstrăm, vrem să ne ajute în continuare și să ne fie alături odată ce această situație fără precedent se va termina.

Nu-i nicio noutate că turismul este cea mai afectată industrie, nu doar în România, ci în toată lumea și desi foarte puțini oameni mai cumpără vacanțe zilele acestea, echipa noastră lucrează aceleași 8 ore pe zi ca să reprogrameze vacanțele cumpărate sau evenimentele stabilite, ca să anuleze călătoriile care trebuiau să aibă loc în această perioadă, dar și ca să recupereze banii plătiți deja furnizorilor iar mai apoi să-I restituie turiștilor și tot așa.

Am fost, de asemenea, forțați să reducem săptămâna de lucru, din cauza scăderii drastice a volumului de vânzări. Începând cu 16 martie, am permis angajaților să lucreze de acasă, acolo unde a fost posibil, iar cei care au venit totuși la birou – vorbim de mai puțin de 5% din personal, să vină în intervale orare diferite astfel încât să poată evita aglomerația din mijloacele de transport în comun și să minimizăm astfel riscurile. Așa cum spuneam, ne gândim la tot ce-i mai bun pentru angajații noștri iar sănătatea lor este prioritară.

Forbes: Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Javier Garcia del ValleÎn primul rând, am fost foarte transparenți cu angajații, le-am comunicat deschis care este situația, le-am prezentat cifrele și strategiile, i-am făcut conștienți de întregul context și i-am implicat în găsirea soluțiilor.

Așa cum am spus, am încercat, și continuăm să încercăm, să facem tot posibilul să nu concediem pe nimeni. Am permis imediat, pentru cine a dorit, să lucreze de acasă (această măsură, la o săptămână valabilă pentru toată lumea). Pentru aceia care a fost necesar să vină la birou, la început, am stabilit orare de lucru diferite astfel încât să diminuăm risul. Am continuat să plătim salariile la timp, la fel și alte beneficii pe care angajații nostril le au (de la tichete de masa la abonamente la clinici medicale private). Aceste măsuri sunt valabile pentru toate birourile noastre din România (București, PLoiești și Constanța), dar și pentru cele din Turcia și Bulgaria.

Forbes: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați.

Javier Garcia del ValleComisia Europeană analizează abrogarea (sau cel puțin suspendarea temporară) a unor dispoziții din Directiva Europeană a Pachetului Turistic și am solicitat guvernului să emită un O.U.G. prin care să suspende aplicarea prevederilor O.G. Nr. 2/2018 în 2020, iar obligația de rambursare să fie înlocuită cu eliberarea unui certificat/voucher, pe care clienții îl pot folosi timp de 24 de luni pentru a achiziționa servicii turistice, după ce situația va reveni la normal.

Guvernul trebuie să acționeze rapid și să adopte măsurile și normele economice și/sau să le modifice pe cele care nu mai sunt aplicabile.

O altă propunere din partea guvernului a fost reprezentată de împrumuturile cu dobândă zero, dar nu există norme aici; fără norme băncile nu știu cum să implementeze aceste amânări.

Turismul este un domeniu specific și are nevoie de ajutor. Birocrația nu ajută aici. Avem nevoie de măsuri urgente și reale, de exemplu, anularea impozitelor fiscale sau/și a forței de muncă timp de 3 luni, anularea OG2/2018, plata directă a salariilor pentru persoanele aflate în șomaj tehnic, anularea impozitelor pe muncă pentru angajații necesari pentru susținerea viabilității companiei.

Agențiile de turism nu au venituri acum și, mai mult decât atât, restituie ceea ce au vândut în primele luni ale anului pe măsură ce anulările se apropie, ceea ce înseamnă că chiar și profitul obținut în primele luni se pierde.

Forbes: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?

Javier Garcia del ValleCel mai grav scenariu din sectorul nostru este insolvența și falimentul a 90% din agențiile de turism. În aceste momente, nimeni nu este prea mare ca să cadă, astfel încât dacă Guvernul nu va aplica măsurile corecte, în mod urgent, multe companii se vor confrunta cu falimentul.

Turismul va rezista fără măsuri de la 4 până la 6 luni de acum încolo. Această situație implică pierderea a zeci de mii de locuri de muncă în toată țara. La fel se întâmplă și în multe alte domenii ale economiei precum Horeca (Hoteluri, Restaurante, Cafenele. Industria ospitalității și serviciilor alimentare), industria auto, transportul aerian, vânzarea cu amănuntul, transportul maritim și multe alte sectoare ale economiei care sunt grav afectate.

Cel mai rău scenariu pentru economia românească ați întrebat? Imaginați-vă sutele de mii de locuri de muncă care se vor pierde dacă guvernul nu va acționa rapid și corect.

Ultimele cifre care sunt vehiculate sunt că peste 1.000.000 de familii își vor pierde sursa de venit, mai mult de un milion de familii și-ar putea pierde locul de muncă!!! Aceasta este o adevărată tragedie și este în mâinile guvernului să utilizeze toate resursele statului și ale celor din UE pentru a evita acest lucru.

Forbes: Cum credeti ca ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Javier Garcia del VallePrimul mod în care putem ajuta comunitatea este prin participarea și respectarea directivelor și instrucțiunilor date de autorități și prin rămânerea în izolare pentru a ajuta la oprirea propagării acestei pandemii. Acesta este momentul în care noi toți trebuie să privim în jur și să-i vedem pe cei care suferă, pe toți cei care au nevoie de ajutorul nostru. Trebuie să-i ajutăm. Trebuie să donăm pentru a achiziționa mai multe echipamente, trebuie să ne arătăm solidaritatea față de țara noastră și a oamenilor săi.

În cazul meu, ca reprezentant al unei afaceri, în afară de cele spuse deja, încerc să ajut comunitatea luptând pentru menținerea tuturor locurilor de muncă pe care le avem. Peste 120 de familii își duc traiul cu salariile de la Happy Tour, iar obiectivul meu principal este să mențin acele locuri de muncă și, prin urmare, sursa de venit a familiilor respective.

Nu mai este vorba de tine sau de mine, este vorba despre noi, România și trebuie să tragem împreună în aceeași direcție pentru a trece prin această criză. Împreună vom triumfa.