
Javier Garcia del Valle, şeful celei mai mari agenţii de turism din România, a povestit la Forbes Summer School cum a început de mai multe ori de la zero, atât ca angajat, cât şi ca antreprenor. „Probabil cea mai dificilă tranziţie este cea de la a fi propriul şef la a fi CEO. Singurul mod de a reuşi este să te gândeşti că e afacerea ta”, a spus el.
Spaniolul a povestit cum a pierdut 72.000 de clienţi într-o zi, după evenimentele din 11.09. 2001, pentru că lucra la o agenţie de turism în SUA, iar brusc americanii nu au mai călătorit. În 2003 a început de la zero cu platformă online, apoi şi-a creat propria companie, cu focusul pe piaţa chineză, cu birouri inclusiv în Beijing, Shanghai.
Dar la un moment dat a fost sunat de la un fond de investiţii care voia să investească în România şi în 2008 a venit aici „pentru provocare”, lăsându-şi, de data asta bună voie, afacerea. GED a cumpărat astfel Happy Tour, iar del Valle a venit să crească afacerea în vederea unui exit. Exitul a întârziat din cauza crizei, dar del Valle a rămas.
„Cel mai bun CEO nu este cel care ştie tot, ci se înconjoară cu oameni care ştiu foarte bine ce fac”, spune el. „Dacă e succes, e al echipei, dar dacă e un eşec, este al meu. Happy Tour e condusă de o echipă de 150 de oameni, nu de mine.”
Principala lecţie a lui del Valle pentru tinerii români a fost cea a moralităţii: „dacă e să reţineţi ceva, fiţi oneşti, plătiţi taxele, pentru că e singurul mod de a creşte şi de a ajuta o ţară. Orice ai face, fă-o corect! Dacă în România nu e bine în acest moment e din cauza acestui 18% care lipseşte din PIB (economia la negru). Ţara, sistemul social şi de sănătate, totul depinde de asta. Eu angajez pentru principii, nu pentru cunoştinţe. Ultimele le poţi dobândi, pe primele nu.”
Happy Tour Group are o cifră de afaceri de 60 milioane euro în 2013 şi este deţinută de fondul de investiţii GED.