FacebookTwitterLinkedIn

Preocupat de importanța sănătății mintale, Dan Mirea creează conținut educațional despre psihologie și lingvistică pe TikTok și Instagram. Anul acesta, a atras granturi de aproximativ 250.000 de dolari pentru a studia efectul „recompenselor sociale”, precum like‑urile sau share‑urile de pe rețelele de socializare, asupra comportamentului și emoțiilor persoanelor cu depresie.

Originar din Craiova, Dan Mirea a reprezentat România la șapte olimpiade internaționale. A obținut singura medalie de aur pentru România la Biologie și prima medalie de aur la Lingvistică. A studiat Natural Sciences la Cambridge University, a lucrat în cercetare în psihiatrie/neuroștiințe cognitive și este doctorand în Psihologie la Princeton University. Este unul dintre coordonatorii asociației Mental Health for Romania, creează conținut educațional despre psihologie și lingvistică pe TikTok și Instagram și învață limbi străine. Vorbește deja nouă limbi și învață mandarina. A fost mereu interesat de mintea și creierul uman și s-a dedicat cercetării în domeniile psihologie/neuroștiințe.

La Cambridge a avut primele proiecte de cercetare în domeniul biologiei computaționale, iar parte din lucrarea de licență i-a fost publicată într-un articol din Nature Biotechnology, publicație de prestigiu în domeniu. 

Vezi aici LISTA cu PROMOȚIA 30 SUB 30, Ediția 2023

La master a făcut tranziția către neuroștiințele cognitive și a dezvoltat un model matematic al unor secvențe de activitate neuronală. A lucrat apoi într-un laborator de psihiatrie la Cambridge, unde a evaluat eficacitatea și impactul unei noi platforme digitale de evaluare a sănătății mintale. Cercetările efectuate au dat conținut pentru o serie de articole în publicațiile Translational Psychiatry și JMIR Mental Health. 

Ca doctorand la Princeton, folosește modele matematice și metode computaționale, inclusiv modele de limbaj, pentru a analiza gândirea și comportamentul oamenilor în contexte din viață, precum comportamentele de pe rețelele de socializare și modul în care acestea afectează și sunt afectate de sănătatea mintală. A obținut anul acesta două granturi, în valoare totală de aproximativ 250.000 de dolari, pentru a studia efectul „recompenselor sociale” de pe rețelele de socializare, precum like-urile sau share-urile, asupra comportamentului și emoțiilor persoanelor cu depresie.

Asociația Mental Health for Romania a apărut la finalul anului 2019, la inițiativa Mariei Pascale, care a conștientizat marea nevoie de educație în rândul tinerilor. Dan Mirea s-a alăturat de la început ONG-ului, în rolul de co-coordonator. Asociația are ca scopuri: creșterea educației și conștientizării pe tema sănătății și tulburărilor mintale și creșterea accesului la sprijin, atât de specialitate cât și comunitar. „Avem o echipă de aproximativ 50 de voluntari care lucrează pe diferite proiecte, dintre care cele mai importante sunt: «Hai să aducem sănătatea mintală în școli», prin care am ajuns până acum la peste 2.000 de elevi de liceu, și «Harta Specialiștilor», unde mapăm ~200 specialiști din țară și oferim utilizatorilor informații esențiale în alegerea unui terapeut potrivit pentru ei”, spune Dan Mirea.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

A creat „Danniesbrain”, canalul său de conținut educațional, la finalul anului 2020, în pandemie, când oamenii petreceau mai mult timp în spațiul online, iar TikTok începuse să devină popular în SUA. În aproape trei ani a strâns pe platformă de aproape 250.000 de urmăritori, iar videoclipurile sale au fost vizionate de peste 40 de milioane de ori. Anul acesta s-a extins și la Instagram Reels, unde a strâns patru milioane de vizualizări. Canalele sunt destinate publicului internațional, dar o parte semnificativă din urmăritori sunt din România. „Prin experiența creării de conținut de psihologie, am observat că oamenii sunt avizi de cunoaștere, însă nu întotdeauna sunt capabili să recunoască marea de informații false și de pseudoștiință, care domină rețelele de socializare și foarte multe dintre aplicațiile de psihologie populare, cele mai multe din SUA. Pentru a umple acest gol, am început anul trecut să lucrez la un start-up numit Psykey, împreună cu câțiva colegi și prieteni. Ca parte din programul de tip incubator de la Princeton, dezvoltăm o aplicație de evaluare a personalității și sănătății mintale și dezvoltarea de skilluri psihologice necesare, bazată intens pe studii științifice”, explică Dan Mirea.

El consideră că un atu al României în domeniul psihologiei și mental health este acum deschiderea, vizibil mai mare, față de acum acum trei ani. „În țările vestice, precum SUA, psihologia este cea mai populară facultate, iar cărțile de «pop psychology» se vând cel mai bine. La noi, domeniul are o istorie mai sumbră. În timpul comunismului au fost desființate facultățile de psihologie și profesiile de psiholog sau terapeut, apoi a rămas în cultură ideea că psihologia este inferioară, iar terapia este o prostie. Ca să nu mai vorbim de stigma față de oamenii cu tulburări de sănătate mintală. Însă, în timpul pandemiei, subiectul a «explodat» în conștiința colectivă, iar acum apar din ce în ce mai multe inițiative, atât ONG-uri, cât și start-upuri. Pe cercetare încă suntem deficitari, însă sunt UBB și Universitatea din București, unde se schimbă lucrurile”, mai spune Dan Mirea. Un alt atu este expertiza în IT a României, care facilitează o digitalizare rapidă.