FacebookTwitterLinkedIn

Elif Memet a absolvit Universitatea Columbia din SUA în primii 1% dintre studenți, iar acum lucrează pe Wall Street la una dintre cele mai mari companii de investiții de private equity din lume, Apollo Global Management, care administrează fonduri de peste 550 de miliarde de dolari.

La Apollo, Elif Memet, 27 de ani, se axează pe investițiile în tehnologie, iar cea mai recentă investiție pe care a condus-o a fost achiziția de cinci miliarde de dolari a Yahoo, din al cărui board de directori făcea parte ca observator. „Alături de alți trei investitori, am condus investiția Yahoo (circa 9.000 angajați) – mai exact, am cumpărat Yahoo pentru aprox. șase miliarde de dolari de la compania Verizon. Alături de echipa mea, am coordonat contractele, finanțarea tranzacției, noua strategie, componența boardului, compensația tuturor angajaților, optimizarea portofoliului de businessuri, separarea și fuziunea unor segmente ale companiei Yahoo cu alte companii listate la bursa din New York și altele. Tranzacția este poziționată ca fiind de succes, deoarece în mai puțin de un an am reușit să creăm valoare în companie și am putut returna tot capitalul investit, înainte să vindem compania”, mărturisește Elif Memet.

Vezi aici LISTA cu PROMOȚIA 30 SUB 30, Ediția 2023

Înainte de Apollo, Elif Memet a fost analist la Goldman Sachs în New York, cea mai importantă bancă de investiții din lume, unde a lucrat în achiziții și fuziuni de companii sau restructurări ale capitalului pentru cele mai mari companii industriale din lume, printre care finanțările de 24 de miliarde de dolari pentru salvarea companiei de transport Carnival la începutul crizei Covid și recenta separare a diviziei de sănătate a companiei multinaționale 3M. „La începutul crizei Covid, în martie 2020, piețele de capital au fost relativ închise pentru aproximativ două săptămâni în care compania Carnival a avut nevoie de șase miliarde de dolari imediat. Am reușit să structurăm această tranzacție prin mai multe instrumente, iar, la sfârșitul lunii, Carnival redeschidea piețele primare de capital. Pe parcursul următoarelor luni în care toate companiile de călătorie navigau lipsa veniturilor cu incertitudinea redeschiderii operațiunilor, am reușit să susținem compania cu alte finanțări de aprox. 18 miliarde de dolari”, spune Elif Memet. 

Elif Memet este absolventă a Universității Columbia din New York, unde a studiat Economie și Matematică, fiind desemnată printre primii 1% cei mai buni studenți și absolvind cu cele mai înalte onoruri, precum distincția Phi Beta Kappa, cea mai prestigioasă distincție academică din SUA, primită de 17 președinți americani și peste 140 de laureați Nobel și numeroase premii în leadership, precum Kings Crown Leadership Excellence pentru Inovare. „Mereu am fost mai independentă și mi-am dorit să fiu unde lucrurile se întâmplă la o scară mai largă, așa că am aplicat la universități în SUA, iar printre cele care m-au acceptat cu bursă integrală se numără Stanford, Columbia, Princeton, Wharton și altele”, afirmă Elif Memet.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Elf Memet a cercetat inegalitatea economică cu mentorul său, laureatul Nobel Joseph E. Stiglitz, fiind singura studentă care a reușit acest lucru din anul I de facultate. Pasionată de economie, a fost președinta celui mai mare club de finanțe și economie de colegiu din SUA și singurul asistent de profesor de nivel de colegiu pentru Economia Monetară și a Băncilor. „În prezent, sunt la Harvard, la un master dublu în Politică și Business, unde îmi încep propria companie. De asemenea, în ultimele luni, am făcut parte din Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie la Ministerul Cercetarii, Inovării și Digitalizării”, spune Elif Memet.

Aceasta a propus politici monetare și fiscale la Rezerva Federala a Statelor Unite și Organizația Națiunilor Unite, în calitate de Delegat la ONU la Consiliul Economic și Social. Elif Memet este și un inventator, având un brevet la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci România pentru un produs care decontaminează mediul, este olimpică internațională medaliată cu aur pentru proiecte de mediu și premiantă cu locul I la NASA. 

Atât în New York, cât și în Romania, sub patronajul prințesei Marina Sturdza, aceasta a organizat numeroase evenimente caritabile pentru tinerii dezavantajați din Europa Centrală și de Est. În timpul liber, Elif Memet este pasionată de arta modernă, îi place să alerge și să se uite la modul cum sunt construite mașinile din Formula 1. Astăzi, Elif Memet se concentrează pe masterul dublu de la Harvard, un master în Business Administration la Harvard Business School și un master în Public Policy la Harvard Kennedy School of Government, unde a primit prestigioasa bursă de merit David Rubenstein for Public Leadership. „Planul meu pentru următorii trei ani, cât sunt la Harvard, este să îmi încep o companie alături de sora mea, care a urmat același program la Stanford”, conchide Elif Memet.