Cautare
, Editor Coordonator

Orologerie de lux |
|

Filme, ceasuri și alte complicații

De-a lungul timpului, filmul a fost o excelentă rampă de lansare pentru diverse produse, de la obiecte vestimentare și bijuterii până la automobile și ceasuri. Cum ceasul este un accesoriu firesc și adesea discret, pentru pasionați este o adevărată provocare să identifice ce model poartă Tom Hardy în Dunkirk sau Ben Affleck în Argo.
ironman_spiderman_FACEBOOK_3

Rolex. Ora exactă în film
Dacă cineva ar vrea să facă o statistică, ar fi probabil mai simplu de identificat filmele în care nu există un Rolex. Marlon Brando, în Apocalypse Now, poartă un Rolex, la fel Robert De Niro în Heat sau Killer Elite; Tom Cruise, în Rain Man, are la încheietură un Oyster Perpetual Day-date, iar Christian Bale, un Rolex Oyster Perpetual Datejust în American Psycho și în American Hustler; Rolex au ales Ben Affleck în Argo și Steve Carrell în The Big Short. Lista este foarte lungă, am enumerat aici doar o parte din filmele care au primit Premiul Oscar (pentru actori, regie sau la categorii tehnice).
Rolex este, de altfel, unul dintre sponsorii Galei Premiilor Oscar. De-a lungul timpului, brandul s-a asociat sau implicat în diverse evenimente culturale, însă probabil inițiativa cea mai interesantă este cea denumită Mentor and Protégé, demarată în 2002. Proiectul își propune să identifice tineri talentați din întreaga lume și să îi pună în legătură cu un artist consacrat împreună cu care să lucreze timp de un an. Tinerii artiști au astfel ocazia să învețe, să creeze și să evolueze. Din 2002 încoace, în cadrul programului s-au format perechi mentor-protejat în domeniul filmului, dansului, literaturii, muzicii, teatrului, artelor vizuale și arhitecturii. Printre numele mari care au acceptat să fie mentori în programul Rolex se numără Philip Glass și Brian Eno – la secțiunea muzică, Julie Taymor și Peter Sellars – la secțiunea teatru, Alfonso Cuarón, Stephen Frears, Martin Scorsese, James Cameron, Kathryn Bigelow și Alejandro González Iñárritu – film.
„Mentor și discipol” a devenit un dialog interdisciplinar între culturi și generații diferite. O dată la doi ani, o comisie formată din oameni de artă propune o listă de mentori care, odată ce își dau acordul pentru a intra în program, indică și trăsăturile pe care le caută la viitorul discipol. Aceștia nu pot aplica la acest program, tot comisia este cea care face o listă de nominalizări, iar cei nominalizați sunt invitați să aplice. În final, se alcătuiește o listă scurtă, iar viitorul protejat este ales în urma unui interviu cu mentorul. Cei doi stabilesc de comun acord cum vor să-și petreacă timpul pe care îl au la dispoziție: ucenicul îl poate asista pe mentor în munca sa sau pot demara un proiect comun. Pe parcursul anului de „ucenicie”, protejatul primește de la Rolex o bursă de 40.000 de franci elvețieni, și încă 30.000 de franci în anul post-mentorat, pentru un proiect artistic sau pentru organizarea unui vernisaj. Mentorul este recompensat de Rolex cu 100.000 de franci.

Urwerk. Iron Man’s Watch
Urwerk a aniversat 20 de ani în 2017 și nu se numără printre mărcile care își promovează ceasurile în filme: nu plătește pentru product placement și nu apelează la serviciile ambasadorilor de brand. Mă rog, nu făceau asta până când însuși Robert Downey Jr. i-a sunat și le-a solicitat modelul UR-110 RG pentru a-l adăuga la lista lungă de gadgeturi a lui Iron Man. Solicitare acceptată pe loc de Urwerk, care i-a pus la dispoziție actorului ceasul folosit în Spider Man: Homecoming, unde Downey Jr. are câteva apariții ca Tony Stark/Iron Man. Cu un preț de 115.000 dolari, ceasul favorit al lui Downey Jr. are carcasa neagră, din titan, pentru a fi mai ușor, iar rama este lucrată în aur roz de 18 carate.
Exemplarul folosit în film s-a vândut, în 2017, la o licitație în scopuri caritabile, pentru suma de 150.000 de dolari, dar Urwerk a creat încă un exemplar pentru uzul personal al lui Robert Downey Jr.

TAG Heuer. McQueen Monaco
Anul trecut, filmul Ford vs Ferrari, regizat de James Mangold (Girl, Interrupted, Walk the Line), avându-i ca protagoniști pe Christian Bale și Matt Damon, a readus pe marile ecrane lumea curselor automobilistice. Fiindcă acțiunea are loc pe pista de anduranță de la Le Mans, cunoscătorii și-au amintit de filmul cu același titlu, regizat în 1971 de Lee H. Katzin, cu Steve McQueen în rolul principal. Le Mans a ieșit din nișa peliculelor dedicate curselor auto, devenind un clasic al cinematografiei, comparabil cu Grand Prix-ul lui John Frankenheimer (recompensat în 1967 cu trei Oscaruri la categorii tehnice – sunet, efecte vizuale, montaj). Le Mans este, practic, un documentar cu actori, filmat cu tehnică cinematografică – o premieră pentru anii ’70 și un reper cât se poate de actual. În film, Steve McQueen conducea un Porsche 917 în culorile portocaliu și albastru și purta un ceas TAG Heuer Monaco Calibre 11. Carcasa pătrată a acestuia era o premieră în istoria orologeriei elvețiene și în același timp o încălcare a esteticii tradiționale. TAG Heuer a avut de câștigat mergând pe mâna lui McQueen: ceasul, cunoscut ca McQueen Monaco, a devenit în timp unul dintre obiectele cele mai vânate de colecționari.
În 2018, cu ocazia anunțării parteneriatului cu Gulf Oil International, TAG Heuer a pus pe piață seria Monaco Gulf, cu jumătate de ecran în culorile cunoscutului brand american, sponsorul lui Steve McQueen în filmul Le Mans. De altfel, din 1969 încoace, la fiecare zece ani a fost lansată o ediție specială Monaco. În octombrie anul trecut, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la lansarea ediției Monaco, TAG Heuer a realizat exemplarul unicat Monaco Piece d’Art, ale cărui componente, gravate manual de artizanii Casei, sunt vizibile prin carcasa spate transparentă. Piesa unicat va fi scoasă la licitație în scopuri caritabile.

Omega. Agentul 007
James Bond, spionul cu stil, rămâne celibatar deși este asediat permanent de femei frumoase. De-a lungul timpului, fanii cărților lui Ian Fleming și ai ecranizărilor acestora au întocmit liste întregi cu ceasurile pe care le-a purtat cel mai faimos spion, și cu mașinile pe care le-a condus. Interpretat de David Niven, Roger Moore, Sean Connery sau Pierce Brosnan, Bond a condus o veritabilă flotă de automobile excepționale, de la Sunbeam Alpine, Lotus Esprit, Toyota 2000 GT, până la Volvo P1300, BMW Z3 și Z8. Ceasurile au fost, printre altele, Hamilton, TAG Heuer, Seiko, Breitling sau Rolex. Din 2002 încoace, de când James Bond este Daniel Craig, mașina oficială este Aston Martin, iar ceasul este Omega.
Brandul Omega l-a însoțit în zbor pe Tom Hardy, care este pilotul unui avion de vânătoare în probabil cel mai apreciat film de război al ultimilor ani, Dunkirk, regizat de Christopher Nolan. Nu știu cum se face, dar când este distribuit în filmele lui Nolan, lui Tom Hardy cu greu i se vede fața. A pățit-o în The Dark Knight Rises și în Dunkirk unde, în schimb, ceasul Omega CK2129 este cât se poate de vizibil în numeroase cadre.
Apollo 13, filmul regizat de Ron Howard în 1995, are la bază cartea scrisă de astronautul Jim Lovell, interpretat de Tom Hanks. Premiat cu două Oscaruri pentru sunet și montaj, filmul a mai fost nominalizat la alte șapte categorii, printre acestea cel mai bun rol secundar masculin (Ed Harris) și feminin (Kathleen Quinlan). Ceasul pe care îl poartă Tom Hanks în film este un Omega Speedmaster Proffessional.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii