Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Baselworld 2019 în era Swatch-less – II

Voi scrie ceva ce nu cred că multă lume a avut curajul să verbalizeze sau, și mai mult, să pună în scris: Baselworld e mult mai frumos fără grupul Swatch. Mai elegant, mai luminos, oameni mai puțini – cât să fie o atmosferă plăcută, mai multe spații de relaxare și restaurante, dar și un centru de presă aproape uman.  
 aboneaza-te
Hublot Classic Fusion Orlinski Titanium

de Raluca Michailov și Radu Lilea

Pop Art în stilul lui Orlinski 

Am văzut destul de multe ceasuri opulente la această ediție a Baselworld, iar Hublot a fost unul dintre brandurile care au știut să găsească echilibrul între strălucirea pietrelor prețioase și tehnicitatea modelelor. Am admirat, așa cum ne așteptam, o colecție foarte diversă și totuși coerentă, din care nu au lipsit nici modelele pline de adrenalină, dedicate domnilor, precum Big Bang Sang Bleu II, inspirat de arta tatuajelor, și Classic Fusion Ferrari GT sau Big Bang Scuderia Ferrari 90th Anniversary, nici ceasurile ultrafeminine, între care am remarcat exuberantul Big Bang One Click Marc Ferrero. Ne-a plăcut foarte mult Classic Fusion Orlinski, cu un cadran de un negru strălucitor, a cărui geometrie se traduce prin zeci de reflexii. Echipat cu un mecanism automatic, ceasul are o carcasă de 40 mm, din titan sau aur roz. Prețul pentru varianta cea mai simplă (titan fără diamante) este de 11.300 de euro, versiunea din aur roz cu diamante ajungând la 32.100 de euro.

Imperiul culorilor 

Ca în fiecare an, Chopard ne-a încântat cu o colecție complexă, tehnică și plină de culoare, Casa aducând multe noutăți atât în renumitele ei colecții de bijuterii, cât și în cele de ceasuri. Domnii se pot bucura de un nou model Mille Miglia, plăcere de care Casa nu îi putea priva, și de nu mai puțin de șase ceasuri elegante L.U.C. Însă și în acest an doamnele sunt cele cu adevărat răsfățate. Pe lângă liniile de bijuterii Happy Hearts, Magical Setting și Precious Lace, Casa le-a dedicat câteva creații extrem de elaborate, între care noile Happy Sport și L’Heure de Diamant, dar și L.U.C. XP Esprit de Fleurier Peony, o adevărată explozie de diamante, culoare și optimism. Dar, dacă vorbim despre bună dispoziție și nestemate, preferatul nostru rămâne Imperiale Joaillerie Rainbow, ceas decorat cu diamante pe înălțimea carcasei și pe anse, dar și cu un superb curcubeu din safire care înconjoară cadranul din sidef. Creația chiar este una aristocratică, cum o spune numele său, fără a pierde însă nimic din căldura pe care o transmit toate piesele orologere feminine Chopard.

Inovație și ergonomie 

Odată ce l-ai văzut, e imposibil să-l uiți, spun cei de la Urwerk despre noul UR-111C Black. Și au dreptate; chiar dacă nu ești un amator de piese avangardiste, ceasul nu te poate lăsa indiferent. Brandul și-a făcut un scop din a demonstra că orologeria mecanică are nebănuite resurse, iar modalitățile de afișare a timpului sunt, realmente, infinite. Ceas cu întoarcere manuală bazată pe un sistem original, cu o rezervă de mers de 48 de ore și cu o carcasă din oțel 316SL și titan grad 5, rezistentă la o presiune de 30 de atmosfere, UR-111C Black își spune adevărata poveste de-abia când începi să-l cercetezi în detaliu. Între funcțiile sale se numără așa-numitele jumping hours, afișajul liniar retrograd al minutelor, dar și cel digital al acestora și al secundelor cu ajutorul fibrelor optice. Când porți ceasul, toate informațiile sunt afișate astfel încât să nu fie nevoie să întorci mâna, asta pentru că tehnicitatea merge mână în mână cu ergonomia. Modelul este disponibil într-o serie limitată la 25 de exemplare, prețul fiind pe măsura inovațiilor pe care le propune: 130.000 de franci elvețieni (fără taxe incluse).

 Regele diamantelor 

Gravare realizată de cei mai buni specialiști, skeletonizare extremă, tourbillonuri supradimensionate, nestemate – Kerbedanz este un brand al superlativelor. Elvețianul cu rădăcini armenești, dar și românești Kalust Zorik și-a prezentat la Baselworld cele mai noi creații, vorbindu-ne cu mândrie despre capacitatea tehnică și artistică a Casei de a realiza totul pe cont propriu. „În atelierele noastre intră metalul nobil și pietrele prețioase ca atare, iar la final obținem ceasul complet finisat„, ne-a spus el. I-am urmărit pe gravorii companiei la lucru și am aflat că, doar pentru decorarea manuală a unei carcase, ei alocă zeci de de ore. Urmează cadranul și piesele mecanismului și toate celelalte detalii estetice. Kerbedanz este un brand al unicatelor și al complicațiilor originale. Nu vorbim doar despre ceasuri personalizate, ne-a mărturisit Kalust Zorik, ci și despre creații rezultate din colaborarea Casei cu viitorii lor deținători. Poate că cea mai bună ilustrare a acestui crez artistic este Maximus Royal, o piesă spectaculoasă care încorporează cel mai mare tourbillon din lume într-o ploaie de diamante baguette cut (18.47 carate) cu montură invizibilă.

Albastru absolut

Brand tânăr, dar care se revendică de la cea mai autentică tradiție orologeră, Czapek a adus la Baselworld o suită de creații rafinate. Am admirat modelele Ombres, Etincelles, Tao și Black Enamel, dar și o minunată clepsidră, creație sculpturală realizată în colaborare cu cea mai importantă manufactură de cristal de Boemia, Moser Glassworks. Ceasul care ne-a atras cel mai mult atenția – poate și pentru că avem o adevărată slăbiciune pentru cadranele albastre – a fost Sapphire Blue’s, din colecția Quai des Bergues (16.000 de franci elvețieni), cu o carcasă din oțel, small seconds, afișaj al rezervei de mers și indicatoare placate cu rodiu. Anul trecut, Xavier de Roquemaurel, CEO-ul companiei, îmi spunea că a simțit că brandul a trecut în liga superioară. La această ediție a Baselworld n-am avut niciun dubiu: Czapek a intrat în elita brandurilor independente și nu o va părăsi prea curând.

Geneva și Monaco, polii rafinamentului 

De aproximativ patru ani, Ateliers deMonaco se află în cercul select al companiilor orologere care pot utiliza Poinçon de Genève, cea mai înaltă certificare a standardului de calitate, oferită de cantonul vestic al Elveției. Responsabilii brandului sunt atât de mândri de această reușită, încât au creat o colecție care se numește chiar așa: Poinçon de Genève. Cum vorbim despre o marcă extrem de rafinată, care alocă tot timpul necesar cercetării, manufacturării și decorării fiecărui ceas, în acest an, Ateliers deMonaco au prezentat la Baselworld doar două modele, denumite Classique, diferența dintre ele constând în materialul utilizat pentru carcasă: aur roz, respectiv alb. Ambele versiuni sunt serii limitate la 18 piese, echipate cu un calibru cu întoarcere manuală, găzduit într-o carcasă cu diametrul de 40 de milimetri. Rafinamentul acestui ceas derivă din nota lui sobră și din munca meticuloasă depusă pentru decorarea cadranului și a mecanismului.

Aur și mecanisme istorice 

Pentru a aniversa 130 de ani de la fondarea mărcii, Doxa propune două ediții limitate: SUB 200, ediție legendară, relansată acum în 130 de exemplare, și SUB 200 T.GRAPH, ceas din aur de 18 carate, care va fi disponibil în doar 13 exemplare. Acesta din urmă este echipat cu un mecanism original Valjoux 7734, calibru vechi de 30 de ani, o tentație irezistibilă pentru colecționarii de ceasuri pentru scufundări. SUB 200 T.GRAPH are o rezistență de până la 300 de metri adâncime, o carcasă cu diametrul de 43 mm, cadran oranj cu două subcadrane, unul pentru contorizarea a 30 de minute (în dreptul orei 3), celălalt pentru 60 de secunde (în dreptul orei 9). Fiecare dintre mecanismele vechi de trei decenii din exemplarele acestei ediții a fost supus unor minuțioase testări înainte de a fi integrate în noul model. Ceasurile SUB vorbesc despre istoria explorării adâncurilor marine și despre o importantă parte a tradiției orologere.

 

Stelele de la încheietura mâinii 

Puține branduri orologere se pot lăuda cu un profil mai coerent decât cel al mărcii Christiaan Van Der Klaauw. La Baselworld, am alocat cel mai mult timp studierii ceasurilor lor, asta pentru că rar găsești piese la fel de complicate și aproape niciodată atât de multe la un loc. Christian Van Der Klaauw este singura manufactură din lume dedicată realizării exclusive de ceasuri astronomice. De-a lungul celor patru decenii de existență, compania a devenit liderul incontestabil al acestui tip de complicații orologere. Atât de mare este faima sa printre cunoscători, încât celebra Van Cleef & Arpels a apelat la serviciile ei pentru a construi una dintre cele mai rafinate complicații poetice, modelul Midnight Planétarium. În colecția curentă, Christian Van Der Klaauw are propriile planetariumuri, dar și alte complicații orologere precum fazele Lunii exprimate tridimensional, timpul mareic, declinația Soarelui, indicarea eclipselor, calendarul perpetuu sau harta celestă. Și mai impresionant este că specialiștii companiei reușesc să pună la un loc mai multe astfel de complicații într-un singur ceas. Să luăm ca exemplu cel mai nou model al Casei, Hypernova Grey; pe cadranul acestuia sunt afișate orele, minutele, small seconds, ziua, data, luna, fazele Lunii (marcate cu Superluminova), contorii de secunde, de 30 de minute și de 12 ore. Iar Hypernova Grey nu este nici pe departe cel mai complicat ceas, ci „doar” cel mai recent.

Domul de cristal 

Marile branduri știu că. în lumea colecționarilor, doamnele au un cuvânt greu de spus și nu doar atunci când vine vorba despre ceasurile-bijuterie echipate cu mecanisme quartz. Funcțiile și complicațiile orologere nu sunt hobby-ul exclusiv al bărbaților. Una dintre cele mai frumoase pledoarii pentru ceasuri feminine supertehnice și originale vine de unde ne așteptam mai puțin: de la MB & F. Da, este vorba despre o marcă recunoscută pentru originalitate și inventivitate, însă Legacy Machine Flying T este primul ceas dedicat doamnelor de către Maximilian Busser, fondatorul MB & F. Modelul este disponibil în trei versiuni, cea mai spectaculoasă dintre ele fiind decorată cu diamante în tăietură baguette (294 la număr!). Carcasa din aur alb încununată de un dom transparent adăpostește un mecanism orologer 3D cu un tourbillon central și cu un rotor spectaculos sub forma soarelui.

 

Titan și tourbillon dublu

După șase ani de la înființarea brandului Le Rhöne, fondatorii lui, Loïc Florentin și Timo Rajakoski, s-au gândit că, odată cu lansarea noilor modele 2019, a venit momentul pentru o sistematizare a colecțiilor. Printre apropiații companiei se numără chef-i celebri, precum Christian Le Squer și Amaury Guichon, dar și fotbalistul Djibril Sidibé și baschetbalistul Alexis Ajinça. Urmând proverbul „spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”, înțelegem că valorile Le Rhöne sunt creativitatea, îndrăzneala și pasiunea pentru performanță. Compania poate personaliza ceasurile, clienții având posibilitatea de a alege materialele și finisajele dorite. Loïc Florentin ne-a precizat că piesele Le Rhöne sunt realizate de una dintre cele mai bune echipe elvețiene de specialiști, într-o mică localitate aflată lângă Neuchâtel şi La Chaux-de-Fonds. Un accent important este pus pe rafinarea caracteristicilor tehnice pentru a se obține ceasuri ușor manevrabile. Între complicațiile în care brandul și-a dovedit experiența se află tourbillonul, funcțiile retrograde și fazele Lunii. Dintre modelele propuse de marcă la Baselworld 2019, cel mai mult ne-a plăcut Double Tourbillon Home Time Infinity Black, ceas cu o carcasă de 45 mm, din titan, incomparabil mai ușor decât versiunea din aur roz a modelului.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii