FacebookTwitterLinkedIn

Probabil, dacă vă uitați mai întâi la fotografii, vă veți spune că nu e Rolex. Și nu v-aș condamna, pentru că nu arată ca un Rolex. Nu găsim elementele de design asociate, de regulă, cu cel mai puternic brand orologer: cadranul panda de la Daytona, luneta gradată de la GMT.

Cu toate acestea, este un Rolex. Unul dintre cele mai mari modele create de brand. Cronograf. Referința 4113.

De fapt, acest model nu a fost realizat de brandul elvețian cu intenția de a fi comercializat. Povestea este foarte interesantă, așa cum sunt, de cele mai multe ori, poveștile ceasurilor de dinainte de epoca modernă.

Referința 4113 a fost popularizată de baronul Stefano La Motta, un aristocrat foarte bogat, colecționar de mașini și pilot de curse, moștenitorul unei familii foarte ilustre din nobilimea italiană, de pe vremea când exista Regatul celor Două Sicilii. Rolex a manufacturat doar 12 exemplare din Referința 4113, dintre care nouă mai există oficial. Celelalte trei fie au dispărut, fie se află în colecții private. Sper că nu s-au pierdut sau că nu au fost distruse. Rolex nu a intenționat, după cum spuneam, să le comercializeze publicului larg, ci le-a creat special pentru piloții de curse din Sicilia, Italia și Anglia, așa cum am aflat de pe drivetribe.com, un website special pentru pasionații de povești auto.

Referința 4113 este un cronograf split-second, creat pentru a cronometra evenimente care încep în același timp, dar nu se și termină în același timp. Ceasul este dotat cu mecanismul Rolex 55 VBR, cu 17 rubine. Carcasa este neobișnuit de mare pentru Rolex – 44 de milimetri diametru.

Unul dintre cele nouă exemplare a fost vândut la licitație la Geneva, în 2018, pentru 2,45 de milioane de dolari.