Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Ediție aniversară Omega Speedmaster: 50 de ani de la decernarea premiului Silver Snoopy

La 50 de ani după ce Omega a primit de la NASA premiul Silver Snoopy pentru contribuția adusă la recuperarea echipajului misiunii Apollo 13, brandul elvețian lansează o ediție aniversară Speedmaster.  
 aboneaza-te
OMEGA310-32-42-50-02-001close-up-jpg

În 1970, astronauții NASA au acordat brandului Omega distincția Silver Snoopy Award, pentru contribuția la explorarea spațiului, dar și pentru meritele pe care modelul Speedmaster le-a avut în recuperarea modulului lunar și a echipajului misiunii Apollo 13.
O jumătate de secol mai târziu, Omega lansează modelul aniversar, Speedmaster Silver Snoopy Award 50th Anniversary, un ceas care combină animația cu înalta artă a orologeriei.
Snoopy, câinele beagle favorit al astronauților, ocupă o poziție privilegiată pe cadranul noului ceas, fiind imortalizat sub forma unui medalion embosat, din argint, în dreptul orei 9. Medalionul reproduce cu exactitate pinul din argint reprezentând Premiul Silver Snoopy pe care Omega l-a primit de la NASA în 1970.
Carcasa este din oțel și are diametrul de 42 mm. Așa cum spune și producătorul, „distracția e în spate”: pe carcasa din cristal safir este reprodusă, printr-un procedeu denumit metalizare microstructurală, suprafața Lunii. Pământul este vizibil în plan îndepărtat, discul său rotindu-se o dată pe minut; când este activat secundarul cronografului, Snoopy își începe călătoria către fața ascunsă a Lunii în mica sa navetă spațială.
Snoopy și NASA au făcut cunoștință în anii 60, când ilustratorul Charles M. Schulz a lansat o bandă desenată al cărei erou era  un câine din rasa beagle aflat în centrul unor aventuri care aveau loc pe Lună. Patrupedul animat a devenit curând personajul favorit al Americii entuziasmate de explorarea spațiului cosmic, așa că, în 1968, când NASA căuta o față pentru programul său de siguranță, Snoopy a fost alegerea evidentă.
Astronauții organizației americane au înființat un premiu căruia i-au dat numele celebrului cățel Premiul este decernat chiar de către astronauți persoanelor sau companiilor care au contribuit la succesul misiunilor spațiale. Designul trofeului, denumit The Silver Snoopy Award, i-a aparținut tot lui Charles M. Schulz, și îl înfățișează pe cățel într-un costum de astronaut cu o eșarfă asortată.
Omega colabora cu NASA din 1965, când modelul său Speedmaster a devenit cronograful oficial pentru toate misiunile spațiale cu personal uman. În 1969, Omega Speedmaster a fost primul ceas care a ajuns pe Lună.
Misiunea Apollo 13 a fost însă cea care a demonstrat că Speedmaster este un ceas atât de precis încât poate aduce înapoi pe Pământ echipajul unei navete spațiale rămase fără sisteme de navigație. La două zile după lansarea Apollo 13, un rezervor de oxigen a explodat, echipajul fiind nevoit să se refugieze în modulul lunar. Acesta însă nu era proiectat să transporte trei persoane și astronauții au fost nevoiți să facă eforturi inimaginabile pentru conservarea energiei și a oxigenului. Echipajul, condus de James Lovell, a reușit să orbiteze luna și să intre pe o traiectorie aproximativă către Pământ. Reintrarea în atmosferă se putea face doar la un anumit unghi, orice eroare făcând naveta să ricoșeze în spațiu și să nu mai poată fi recuperată. Pentru corectarea traiectoriei era nevoie ca motoarele modulului să fie acționate pentru exact 14 secunde. Cele 14 secunde au fost măsurate cu precizie de cronograful Omega Speedmaster al comandantului James Lovell și Apollo 13 a revenit în siguranță pe pământ pe 17 aprilie 1970, transformând un potențial dezastru într-unul dintre momentele de glorie ale agenției spațiale americane.
Pe 5 octombrie 1970, reprezentanții Omega au primit de la astronautul Thomas P. Stafford, comandantul misiunii Apollo 10, premiul Silver Snoopy împreună cu certificatul Manned Flight Awareness, semnat de echipajul Apollo 13 – Jack Swigert, Fred Haise și comandantul Jim Lovell.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii