FacebookTwitterLinkedIn

Rezultatele par că se înrăutățesc pe zi ce trece, în pofida accesului vast în ceea ce privește sfaturile și programele de gestionare a stresului. Eșantionul studiului a cuprins 101 respondenți, din 10 județe și 11 industrii, fiind realizat pe baza informațiilor raportate lunii mai 2019.

Câteva date alarmante:

79% dintre manageri experimentează stresul, cel puțin odată pe săptămână,

doar 4% dintre ei dorm zilnic, cel puțin 7-8 ore pe noapte,

38% se trezesc odihniți, rareori sau niciodată, iar 69% ar apela la un psiholog pentru a-i ajuta să treacă peste anumite perioade stresante din viața lor. Regăsești aici detaliile complete.

Toate aceste date se traduc în faptul că ne scade concentarea de atenție substanțial, ne îmbolnăvim mai ușor, nu dormim atât cât trebuie. Asta se traduce în business în multe zile de concediu medical, cu accidente la locul de muncă, cu absenteism nemotivat. În medie, un angajat care nu doarme suficient în mod regulat, are cam 5 zile pe an pierdute, fie că nu este deloc eficient la birou, fie că își ia o zi liberă doar pentru a se odihni. Dacă luăm în calcul toate datele din studiile făcute în lume, în medie, o companie de 200 de angajati are cam 3 angajati care dorm un an intreg și care sunt plătiți doar ca să doarmă.

Acum 6 ani am ânceput să derulăm în companii câteva programe de relaxare, de la a-i învață tehnici de respirație până la a juca jocuri din copilărie și am constatat că pe un mediu de relaxare și mult zâmbet performanța creste undeva între 30% și 100% în rândul angajaților din vânzări

La nivel personal, lucrez cu foarte multi manageri care pe fond de stres nu dorm atât cât ar trebui, suferă de insomnii, își distrug relațiile personale, pierd pofta de viață. Intră în depresie, sunt anxioși, nu mai au idei creative pentru businessurile lor.

Din toată practica mea, am extras 7 întrebări esențiale pe care ți poți adresa și care vor reprezenta baza propriului tău program de gestionare a stresului și de recăpătare a poftei de viață:

  1. Care consideri că este nivelul tău de stres?

Întrebări suplimentare: Ai simptome care te fac să te gândești că ești prea stresat? Suferi de afecțiuni favorizate de un stres excesiv? Persoanele din jur ți-au atras atenția că ești prea stresat sau tensionat? Simți că nivelul tău de stres a crescut comparativ cu anul anterior? Dormi cel puțin 7 ore ½ în fiecare noapte?

  1. Care sunt principalii factori stresori din viața ta?

Întrebări suplimentare: Ai trecut prin numeroase evenimente negative în ultimele 6 luni? În programul unei zile tipice, care sunt momentele în care te simți cel mai stresat? Factorii stresori sunt prezenți mai degrabă în viața personală sau cea profesională? Există anumite persoane care te stresează în mod deosebit?

  1. Care sunt factorii stresori pe care îi poți modifica?

Întrebări suplimentare: Care sunt activitățile stresante la care poți renunța? Ce anume ai putea delega și altor persoane? Ai putea discuta cu alte persoane pentru a rezolva unele probleme sau situații, pe care le consideri stresante?

  1. Care sunt moderatorii tăi de stres?

Întrebări suplimentare: Ai timp pentru tine? Cât timp liber îți oferi într-o săptămână (pentru a te vedea cu persoanele pe care le apreciezi, pentru un hobby, pentru sport, etc.)? Ai un regim alimentar sănătos?

  1. Care sunt moderatorii de stres pe care îi poți intensifica?

Întrebări suplimentare: Pe care îi vei alege ca și prioritate? De ce? Ce obiective îți vei fixa? Există vreun mijloc pentru a-ți crește șansele de reușită (implicarea cuiva apropiat, formarea unui grup, etc.)?

  1. Ce tehnici de gestionare a stresului vei învăța?

Întrebări suplimentare: Îți vei propune să abordezi meditația? Ce canale sau metode vei folosi ca sprijin? Ce cărți de specialitate? Abonarea la canalele Youtube sau la newsletter-ele de specialitate?

  1. Cum îți vei evalua progresul privind gestionarea stresului?

Întrebări suplimentare: În mod subiectiv, conform senzației tale de stres? Conform stării de sănătate? Evaluându-ți folosirea timpului?

Pentru a te ajuta în demersul tău, de a-ți contura propriul program de gestionare a stresului, te invit să asculți următorul ghidaj audio atunci când experimentezi un moment deosebit de stresant.

_____________________________________________________________

Simona Nicolaescu

www.simonanicolaescu.ro

Psihoterapeut, coach și susținător al vieții echilibrate în România

Simona Nicolaescu a dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbări profunde în viețile liderilor din România, cu deschiderea porților către propriul subconștient, trasarea unui plan clar pentru a-și atinge visurile, vitalitate fizică și psihică crescută.

A inclus în acesta mare parte a învățăturilor extrase din diferitele experiențe ca antreprenor, lider, mamă și din diferite formări pe care le are: psihoterapie ericksoniană, hipnoză, coaching, silent retreat, terapie cranio-sacrală, mind power.

Lucreaza în sesiuni individuale cu angajații din România pentru a îi ajuta să ducă o viață mai echilibrată din punct de vedere emoțional, pentru a se bucura mai mult de viața pe care o au.

Ține workshopuri pe teme precum: Sleep better, Stress Management, Mind focus, Tehnici de relaxare.

Desemnată “Antreprenorul anului” în 2013, Simona Nicolaescu și-a dedicat ultimii 8 ani din cariera sa profesională susținerii și promovării vieții echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate în premieră în România.

Sub semnătura sa au luat naștere primul program de well-being pentru angajații companiilor, în anul 2010, și primul audio-book pentru diminuarea stresului, în anul 2014, intitulat “Tehnici de reducere a stresului”.