
- Râzi cu toată gura și cât mai zgomotos. Când l-am cunoscut pe cel mai bun prieten al meu eram invidioasă pe el pentru că râdea cu atâta poftă, m-am întrebat eu de ce nu fac asta. Am realizat că îmi puneam tot felul de piedici mentale, că mi se văd dinții, că nu este politicos, că poate nu sună bine etc. Oare și copiii își fac aceleași griji când râd cu poftă?!
- Trăiește ziua ca și când ar fi ultima. Acum 15 ani, am avut un accident grav de mașină și atunci am realizat cât de repede poți dispărea de pe lumea asta. Atunci am decis să fac ceea ce îmi place și să construiesc propriul business. Îmi fac planuri pe termen mai lung, în același timp nu mă țin cu dinții de ele pentru că la urma urmei, important este cum mă simt azi. Nu îmi spun că o să fiu fericită când o să am o casă, o mașină etc. Ziua de mâine nu există, există doar ACUM.
- Sărbătorește chiar de ziua ta. De la cea mai bună prietenă am învățat ca de ziua mea să îmi iau liber și să mă sărbătoresc așa cum merit.
- Fă ceea ce iubești. În ultimii 3 ani am căpătat înțelepciunea de a face ceea ce îmi place, după multe lupte cu mine că în viață mai trebuie să faci și ce nu îți place. De când am ales să fac mai tot ceea ce iubesc, mă iubesc mai mult pe mine și pe ceilalți, prețuiesc mai mult viața.
- Du în rucsac atât cât poți căra cu plăcere. Dacă viața mea toată, de zi cu zi, încape într-un singur rucsac, mă gândesc bine ce pun în el pentru că nu pot căra în el mobila de acasă, apartamente și toate obiectele materiale, pot duce doar pantofii de tango, colțarii, toate pasiunile și trăirile mele de zi cu zi.
- Creează din business-ul tău o oportunitate de a face bine în jurul tău. Viața mea a căpătat sens atunci când m-am concentrat că tot ceea ce fac în business să aibă legătură cu a îmbunătăți viața oamenilor. La finele zilei nu simt că am muncit vreo clipă, ceea ce mă încarcă cu bucurie.
- Tot ceea ce faci, fă cu intenție. Dacă simt că încep să mă cert cu cineva, de multe ori îmi pun întrebarea: care este scopul, care este intenția în această discuție? Și atunci lucrurile iau o întorsătură benefică. Diminețile le încep cu o anumită intenție, reflectez la ea: să îi ajut pe alții, să am inspirație în ceea ce vreau să scriu etc.
- Fii recunoscător pentru ceea ce ai. Am descoperit că atât eu cât și alții care avem destul de mult noroc în viață, începem să ne plângem de tot felul de nimicuri și uităm să fim recunoscători pentru ce avem.
- Ai încredere că tot ce trăiești are un scop. Orice greșeală are învățătura ei, orice despărțire face loc unei relații mai potrivite, orice pierdere lasă un gol care va fi umplut cu ceva mai bun.
- Respiră. Nu există o resursă mai ieftină, mai la îndemână atunci când am nevoie să adorm mai bine, să mă calmez, să mă concentrez, așa cum o poate face inspirul și expirul.
- Relaxează-te! Ca antreprenor, ca manager, ca mamă, ca iubită, ca om, am învățat că nu poți aplica cele mai bune practici învățate la MBA, la cursuri de parenting s.a.m.d. dacă nu înveți în primul rând să te relaxezi.
- Succesul meu îi ajută și pe alții, insuccesul meu nu ajută pe nimeni. Fiecare dintre noi merită să aibă tot ceea ce este mai bun pentru el, și atunci se pot bucura și ceilalți de succesul nostru.
- Nu te implica în prea multe proiecte deodată. Într-un moment al vieții am realizat că eram implicată în atât de multe proiecte încât nu mă mai puteam bucura nici de rolul de mamă, nici de rolul de iubită, nici măcar de pasiunile mele.
- Găsește o pasiune, acolo este cea mai bună energie a ta. Am realizat că atunci când am descoperit pasiunea de a urca pe munte, am găsit puterea să mă dau jos din pat la orice oră doar ca să fiu în mijlocul naturii, să fac mișcare.
- Petrece timp în natură. Pentru mine natura este acel lux simplu, perfect, colorat, viu, care mă încarcă cu multă energie. Stăm prea mult în clădiri de birouri și în casă, suntem făcuți să fim în mijlocul naturii.
- Respectă libertatea partenerului de viață. Partenerul meu de viață nu este proprietatea mea, are propriile dorințe și nevoi care nu sunt întotdeauna la fel cu ale mele. Gradul de libertate nu trebuie să fie ceva ce trebuie să fie oferit, ci ceva ce trebuie respectat.
- Singura datorie importantă față de copilul meu este de a-i arăta că viața merită să fie trăită. Copiii nu învață din ceea ce le spunem, ci din ceea ce văd la noi. Dacă relația de cuplu scârțâie atunci copilul va crede că relațiile sunt foarte dificile, dacă vede că noi ne sacrificăm față de cei dragi vor înțelege că viața toată e un sacrificiu și tot așa… Întrebarea pe care mi-o pun frecvent este ce model îi ofer eu fiului meu legat de fericire, legat de iubire, de curaj etc.
- Călătorește atât interior cât și exterior. Până la 40 de ani am văzut cam tot ce mi-am dorit, am alergat de colo colo, acum mă pot bucura de fiecare loc pe care îl vizitez pentru că nu mai sunt în goana de a vedea, ci de a trăi fiecare colț de lume. Călătoria interioară este una dintre cele mai anevoioase călătorii, ai nevoie de curaj, de răbdare, ca în final să te poți bucura de tine, de existența pe acest pământ.
- Emoțiile își lasă amprenta pe corpul și sufletul nostru. Aleg prin ce emoții și stări vreau să trec, iar dacă apar unele pe care nu mi le doresc mi-am antrenat mintea să pot trece rapid peste ele. În terapii văd o parte din amprentele adânci pe care le purtăm cu noi, o mamă care pierde sarcina uneori dezvoltă fibroame, o enervare duce la o durere de cap, neexprimarea emoțiilor duc la tuse și la tot felul de complicații.
- Subconștientul meu aude subconștientul tău. Ai grijă ce gândești despre cineva pentru că ceilalți nu răspund doar la ceea ce spui, ci și la ce simți. Sunt penibile și inutile situațiile în care una spunem și alta simțim. Așa se nasc îndoielile în cupluri, în parteneriate, așa se naște nefericirea.
- Cărțile și programele de dezvoltare personală sunt foarte bune doar dacă aplici ceva din ce se spune acolo, altfel este timp pierdut și chiar frustrant că alții pot și tu nu.
- Dă pe silențios maimuțele din mintea ta care te trag înapoi. Cărăm în mintea noastră tot felul de voci, de cele mai multe ori plantate de alții, că nu suntem suficient de buni, că nu merităm să fim iubiți etc. E bine să le reducem la tăcere din când în când și să vedem ce schimbări apar în viața noastră. Eu când am făcut-o să tacă pe maimuța you are not good enough, am descoperit în mine o putere fantastică de a face bine în jur.
- Totul începe cu un gând. De-a lungul anilor am învățat că gândurile mele și ale celorlalți sunt niște forțe reale, de aceea am grijă ce gândesc că s-ar putea să se întâmple.
- Marele Înțelept se află în tine. Unul dintre oamenii cu care lucrez în sesiunile individuale, la prima ședință îmi spune că el nu crede în Guru. Într-un final a reușit să înțeleagă că există totuși un Maestru căruia trebuie să îi permiți să vorbească și să se manifeste în tine, este Marele Înțelept interior care atunci când ești stresat și când pui tot Ego-ul în față, nu ai cum să îl mai auzi. Atunci când am început să aud propriul maestru, am început să aud și maeștrii din ceilalți, să îl aud și pe Dumnezeu.
- Respectă-ți corpul. Mi-a luat foarte mulți ani să înțeleg această idee. L-am chinuit și am uitat des de el, aveam atâta de lucru încât uitam să merg și la toaletă. Finalmente am înțeles că este singurul meu partener de viață și de business, el mă sprijină în tot ce fac.
- Apelează la specialiști. Atunci când ești realmente hotărât să faci viața ta mai bună o vei face oricum, nu ai neapărat nevoie de alții. În același timp am descoperit că este foarte util să apelez la specialiști: coaching, psihoterapie, terapie craniosacrală. Aceștia au fost ca niște oglinzi puse personalității și sufletului meu care m-au ajutat să văd realitățile interioare.
- Trăiește și simte ca la 20 de ani. Soacra mea la 86 de ani îmi spune că ea nu se mai uită în oglindă și că își imaginează că are 20 de ani. Cu așa o atitudine obține o energie de viață fantastică. Eu am descoperit că viața nu trebuie să fie luată foarte în serios, ci să o trăiesc în joacă. Cu cât devii mai serios în propria viață cu atât viața devine mai serioasă cu tine.
- Răsfață-te! Ai grijă de tine ca și când ai avea grijă de propriul copil. Viața te răsfață dacă și tu te răsfeți. Eu mă răsfăț ținându-mă departe de toți idioții, îmi spun că merit, la prânz mă hrănesc cu ceea ce îmi place, îmi iau pauze, îmi împlinesc dorințe etc.
- Fă dragoste des, iubește intens. Ce este viața fără dragoste? Pentru mine este un deșert pustiu.
- Viața este un dar, fiecare clipă este un dar. Darurile nu sunt neapărat perfecte, dar acesta este de fapt singurul dar pe care îl primim, merită enorm să ne bucurăm de el și să nu îi mai căutăm toate defectele.
___________________________________________________________
Simona Nicolaescu
Psihoterapeut, coach şi susţinător al vieţii echilibrate în România
Simona Nicolaescu a dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbări profunde în vieţile liderilor din România, cu deschiderea porţilor către propriul subconştient, trasarea unui plan clar pentru a-şi atinge visurile, vitalitate fizică şi psihică crescută.
A inclus mare parte a învăţăturilor extrase din diferitele experienţe ca antreprenor, lider, mamă şi din diferite formări pe care le are: psihoterapie ericksoniană, hipnoză, coaching, silent retreat, terapie cranio-sacrală, mind power.
Lucrează în sesiuni individuale cu managerii din România pentru a îi ajuta să ducă o viaţă mai echilibrată din punct de vedere emoţional, pentru a se bucura mai mult de viaţa pe care o au.
Ţine workshopuri pe teme precum: Sleep better, Stress Management, Mind focus, Tehnici de relaxare.
Desemnată “Antreprenorul anului” în 2013, Simona Nicolaescu şi-a dedicat ultimii 8 ani din cariera sa profesională susţinerii şi promovării vieţii echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate în premieră în România.
Sub semnătura sa au luat naştere primul program de well-being pentru angajaţii companiilor, în anul 2010, şi primul audio-book pentru diminuarea stresului, în anul 2014, intitulat “Tehnici de reducere a stresului”.