FacebookTwitterLinkedIn

Numele Elsaco este reprezentativ pentru județul Botoșani, fiind asociat atât cu mediul de afaceri, cât și cu cel sportiv. În urmă cu peste două decenii și jumătate, patru ingineri, colegi de facultate, Valeriu Iftime, Ovidiu Jitaru, Doru Popa și Petru Parfenov puneau bazele unei companii cu activități în domeniul eficienței energetice, Elsaco SRL. În 1994, activitatea acesteia a fost preluată de Elsaco Electronic SRL.

Elsaco este, în acest moment, un grup de firme prezente preponderent în domeniile energiei, apei și utilităților, având ca principal obiectiv eficiența energetică și digitalizarea serviciilor oferite de furnizorii de utilități.

Valeriu Iftime, acționarul majoritar al business-ului, caracterizează anul acesta ca fiind unul plin de provocări, din punct de vedere al business-ului.

„Am implementat în acest an o nouă structură de organizare la nivelul Elsaco Electronic, menită să eficientizeze activitatea, să aducă o mai mare flexibilitate care să permită armonizarea companiei cu cerințele pieței. În domeniile energetic, hidroedilitar, automatizări și SCADA în care noi activăm, ne confruntăm cu lipsa de predictibilitate a lucrărilor de investiții. Există numeroase proiecte cu finanțare europeană care ar fi trebuit să demareze în 2016 dar care, din varii motive, au început abia în 2018”, spune Iftime, care este și președintele Consiliului de Administrație al grupului, în timp ce ceilalți asociați, Ovidiu Jitaru, Doru Popa și Petru Parfenov sunt vicepreședinți. Iftime deține 40% din acțiunile grupului, iar restul cofondatorilor, câte 20%.

Compania Elsaco Electronic a participat în acest an la peste 200 de licitații și proiecte cu finanțare europeană sau guvernamentală, iar la finalul lunii iulie erau semnate contracte pentru lucrări de peste 60 de milioane de euro, adaugă Iftime. Lucrările vor începe în anul acesta  și vor continua și pe parcursul lui 2019. Conform reprezentanților companiei, Elsaco Electronic a realizat, anul trecut, o cifră de afaceri de 136 de milioane de lei, în creștere cu 8% față de 2016, în timp ce profitul a fost 1,8 milioane de lei, versus 2,9 milioane de lei în 2016.

„După procesul de separare a business-urilor, și anume activitățile de vânzare-distribuție de echipamente, preluate de Vestra și cele de producere de software, preluate de Simetrix Business Software, activitatea Elsaco Electronic este dependentă numai de proiectele de antreprenoriat din domeniile energetic, hidroedilitar, automatizări și SCADA. Pornind de la faptul că România are posibilitatea de a absorbi peste 4 miliarde de euro prin proiectele POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare), proiecte pentru care Elsaco Electronic are multe competențe, ne-am pregătit în consecință. Activitatea Elsaco Electronic a devenit dependentă în 2017 și 2018 de procedurile pe care Guvernul și autoritățile locale ar fi trebuit să le demareze pentru a utiliza aceste fonduri europene. Lipsa de predictibilitate și de mobilizare și continuarea implementării de la nivelul fiecărui județ au condus la o asemenea situație”, spune Iftime.

La nivel de grup, cifra de afaceri realizată în 2017 a fost de 230 de milioane de lei, în scădere cu 20% față de anul precedent, în timp ce profitul brut a fost de 6 milioane de lei, dublu față de 2016.

„Cea mai mare contribuție la profit a avut-o Vestra Industry, compania specializată în comercializarea de echipamente de măsură, vane și armături, soluții pentru rețele de apă și canalizare și sisteme de automatizare”, susține antreprenorul. Ținta sa este ca firmele din grup să ajungă la afaceri de minimum 50 de milioane de euro, cu o rată de creștere a profitului brut de la 2% la 5% în următorii trei ani.

Elsaco are o filială și în Republica Moldova, oamenii fiind foarte bine pregătiți în domeniul eficienței energetice, atât la nivel de direcții, strategie cât și viziune, după cum susține Iftime. Business-ul companiei de peste Prut s-a ridicat la 3 milioane de euro în 2016.

Printre proiectele reprezentative pentru Elsaco se numără sursa de cogenerare de înaltă eficiență a energiei electrice și termice de la CET Oradea, instalația de desulfurare a gazelor de ardere de la CET 2 Iași și proiectarea și construirea unei centrale termo-electrice în cogenerare la ChimComplex SA Borzești, toate realizate în 2016.

Anul acesta înseamnă pentru grup demararea unor noi proiecte importante la nivel național, precum implementare celei de-a doua instalații de desulfurare la CET Govora, având o valoare de 97 de milioane de lei, proiect pentru care vor colabora, ca și în cazul instalației de desulfurare de la CET 2 Iași, cu firma germană Doosan Lentjes. „La Iași avem în derulare două contracte în domeniul termoficării, unul în valoare de 22,5 milioane de lei și unul de 17,7 milioane de lei. Tot în domeniul energetic implementăm proiecte la Cluj, Focșani și București cu o valoare de peste 15 milioane de lei.”

În domeniul irigațiilor, Elsaco a câștigat un proiect nou, în Viișoara (Teleorman), în valoare de 34 de milioane de lei și are în derulare alte trei contracte în județele Iași și Constanța, care însumează peste 24 de milioane de lei.

Proiecte importante mai sunt desfășurate și în domeniul hidroedilitar (rețele de apă și canalizare, construcții edilitare), în Botoșani și Suceava, cu o valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Mai presus, însă, de contractele aflate deja în derulare, omul de afaceri susține că cea mai mare provocare pentru business-ul pe care îl conduce a fost, de la începutul acestui an, dificultatea cu care sunt accesate fondurile europene de către Statul român, ceea ce împiedică și întârzie demararea anumitor proiecte.

„Cea mai mare provocare pentru noi este să răspundem la neputința Guvernului de a accesa fonduri europene și, chiar cu lucrări în așteptare, să reușim să ne menținem o structură de personal puternică. Cea mai importantă resursă sunt oamenii și mă bucur că am rămas și suntem o echipă unită. Așa am certitudinea că putem realiza orice obiectiv ne propunem.”

O altă provocare cu care se confruntă antreprenorul, în general, este lipsa forței de muncă, atât calificată, cât și necalificată, deoarece inginerii preferă să își găsească locuri de muncă în Cluj-Napoca sau București, pentru că orașul Botoșani nu le oferă prea multe oportunități în ceea ce privește petrecerea timpului liber.

Strategia de afaceri pentru toamna acestui an și pentru anul următor în ceea ce privește Elsaco Electronic, cea mai mare companie din grup, presupune asumarea rolului de antreprenor general sau asociat în cadrul proiectelor mari, iar pe plan intern consolidarea noii structuri a companiei.

„Continuăm să participăm la licitații pentru proiecte de infrastructură din țară și din afara României, în zone sigure. De asemenea, ne propunem să implementăm cât mai mult din proiectele deja câștigate și să ne asigurăm un fond de încă cel puțin 50 de milioane de euro. Pentru 2019 vrem să avem asigurat un portofoliu de lucrări de aproximativ 80 de milioane de euro”.

În ceea ce privește investițiile realizate anul acesta, acestea vor merge către Simetrix Business Software, care va produce software pentru gestionarea pierderilor de apă din rețelele de transport și distribuție, aplicații pentru gestionarea parcurilor de contoare de energie electrică și a celor de gaz.

Ingredientele longevității

Valeriu Iftime spunea, într-un interviu pentru Forbes, că schimbarea și adaptarea continuă sunt cruciale pentru bunul mers și pentru bunăstarea în grupul de companii pe care îl conduce. „Ca în orice casă pe care n-ai măturat-o des, oamenii îmbătrânesc, copiii pleacă de acasă, așa este și cu o companie în care nu schimbi nimic, nu schimbi spațiul, oamenii, nu reorganizezi birourile, nu se întâmplă ceva la nivel structural, de organizație, care să le dea o altă provocare. Eu insist la oamenii de resurse umane să vedem cum facem planuri de carieră și cum să nu creștem niciodată vârsta forței de muncă”, afirma atunci Iftime.

De altfel, acesta susține că optimismul este un ingredient esențial într-un mediu competitiv precum cel antreprenorial.

Vezi și: România@100: Cifrele Moldovei

Valeriu Iftime este pasionat de sport, Elsaco fiind acționarul majoritar al echipei de fotbal FC Botoșani începând cu 2005, unde a investit aproape 4 milioane de euro, până acum. El consideră că fotbalul este un sport care apropie oamenii și creează comunități, iar în acest sens, Guvernul ar trebui să investească în crearea a cât mai multor săli de sport, mai ales în zonele de provincie.

El preferă să-și petreacă vacanțele în apropiere de Botoșani, la Ferma „Cai de Vis” din Vârful Câmpului, controlată de unul dintre fiii acestuia, Vlad, unde investiția a fost de 1 milion de euro. Acolo, omul de afaceri își petrece primele două săptămâni din august, în fiecare an, alături de familie și făcând mult sport în natură.

Cei doi fii ai săi, Vlad și Șerban, sunt implicați în afacerile Elsaco. Vlad este directorul general al Vestra Industry, iar Șerban este directorul general al Elsaco ESCo. În opinia lui Valeriu Iftime, faptul că a putut să-și aducă cei doi fii alături de el este binevenit pentru parcursul afacerii.

Susține că, de-a lungul timpului, a învățat că este important să aibă „viziunea de a găsi oportunitățile în business, fler și curaj”, să nu dea vina pe nimeni pentru nereușite decât pe sine și că rezultatele muncii nu ar trebui să constea în bani, ci în stabilirea relațiilor interumane.

Citește: România@100: Dosar Moldova