FacebookTwitterLinkedIn

Cu peste 2,5 milioane de locuitori, regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată a României, înregistrând, la nivelul anului 2017, un Produs Intern Brut (PIB) de 234 de miliarde de lei. De unul singur, Bucureștiul generează peste 20% din PIB-ul României, iar, dacă adăugăm și performanțele județului Ilfov, ponderea depășește 25%. De asemenea, în București-Ilfov se poate observa cea mai mare aglomerație industrială de pe plan național, numeroase ramuri industriale fiind active în regiune. Sectorul IT, comerțul, activitățile de depozitare, distribuție și construcții – toate au înregistrat o evoluție accelerată pe parcursul ultimilor ani, astfel încât decalajul dintre București și celelalte regiuni ale țării se adâncește, mai ales în contextul în care capitala continuă să fie un magnet pentru tinerii din întreaga țară, aspect ce oferă un plus important regiunii în detrimentul celorlalte zone.

Dezvoltarea galopantă a economiei regiunii București-Ilfov s-a datorat mai multor factori. Bucureștiul este cel mai mare nod de transport rutier, feroviar și aerian din țară (trei autostrăzi să întâlnesc în Capitală, orașul este deservit de Aeroportul Internațional Henri Coandă, iar regiunea are cea mai mare densitate de căi ferate din România). Regiunea a beneficiat și de resursa umană calificată, Bucureștiul având cea mai dezvoltată rețea de instituții de învățământ superior din România și cele mai multe facultăți cu profil de cercetare, inovare și dezvoltare. În plus, un aspect deloc de neglijat, în București se plătește cel mai mare salariu mediu net din România, de 3.328 de lei. Și județul Ilfov se clasează pe primele locuri la nivel național în ceea ce privește salariul mediu net, angajații din acest județ câștigând în medie, la nivelul anului 2017, peste 2.600 de lei pe lună.

25.400 de euro a fost, în anul 2017, PIB-ul pe cap de locuitor în București, cea mai mare valoare de la nivel național, iar în județul Ilfov PIB-ul per capita a fost de 10.797 de euro, peste media națională. Creșterea reală a PIB-ului în București a fost în 2017 de 5,1%, iar în Ilfov de 6,2%, valori care se situează aproape de media națională. De asemenea, în București și Ilfov se înregistrează unele dintre cele mai scăzute rate ale șomajului, de 1,5%, respectiv 0,6%. În anul 2017, importurile totale din București au însumat 22,6 miliarde de euro, reprezentând 30% din totalul național, iar exporturile Capitalei au fost de 10,7 miliarde de euro, echivalentul a 17% din totalul național. Cu 97.922 de firme cu participare străină la capital, Bucureștiul se află pe primul loc la nivel național. Tot pe prima poziție se clasează și din perspectiva capitalului social subscris de către străini, care la nivelul anului 2017 a fost de 24,3 miliarde de euro. Bucureștiul conduce în clasamentul național și după criteriul cifrei de afaceri totale înregistrate aici (441,7 miliarde de lei în 2017), dar și din perspectiva profitului net înregistrat de companii (37,1 miliarde de lei în 2017). Importanța Bucureștiului pentru actorii din mediul de afaceri reiese și din recordurile înregistrate pe segmentul clădirilor de birouri, în care companiile multinaționale și autohtone își desfășoară activitatea, astfel că tendința ascendentă a acestui segment este un indicator important în privința evoluției mediului de afaceri.

Și la nivel regional, Bucureștiul pare să devină un centru important. Capitala României ocupă locul 107 în studiul anual „Quality of Living 2018”, realizat de compania de consultanţă Mercer, din 231 de oraşe analizate. Bucureștiul oferă o calitate a vieții mai bună decât Sofia (116), Istanbul (134), Belgrad (139), Sarajevo (159), Skopje (161), Moscova (167),  Kiev (173), Sankt Petersburg (173) sau Tirana (176), dar este depășit de Praga (locul 69), Ljubljana (75), Budapesta (76), Vilnius (81), Varșovia (82), Atena, (86), Talinn (87), Riga (90), Zagreb (98), Wroçlaw (99).

Pe lângă aceste statistici optimiste, nivelul de trai din București este departe de cel din marile capitale din Occident, ținând cont de faptul că Bucureștiul este repetent la capitolul de fluidizare a traficului, proiectele de infrastructură sunt întârziate, iar transportul în comun este insuficient dezvoltat și, de cele mai multe ori, ineficient. Toți acești factori contrabalansează punctele forte ale Capitalei României. Șoseaua de centură este un alt proiect care pare utopic, aceasta fiind elementul care ar trebui să lege cele trei autostrăzi, însă în realitate șoseaua de centură este subdimensionată raportat la nevoile curente, iar planurile de extindere ale acesteia se află de ani buni doar pe lista promisiunilor electorale. În plus, aeroportul nu este accesibil decât cu mașina personală sau cu autobuzul. În pofida tuturor neajunsurilor, Bucureștiul rămâne cel mai important pol economic din țară.

Județul Ilfov pare o prelungire a Bucureștiului, fiind pe locul doi la nivel național, după Capitală, din perspectiva cifrei de afaceri totale (91,7 miliarde de lei în 2017) și a profitului net (6 miliarde de lei în 2017). De asemenea, județul Ilfov excelează la capitolul firmelor cu participare străină la capital (9.090, locul 4 la nivel național) și ocupă locul 2 pe țară din perspectiva capitalului social subscris de către străini (3,4 miliarde de euro în 2017). Dezvoltarea economică a acestui județ se datorează, în primul rând, faptului că înconjoară capitala României. În Ilfov se înregistrează și cea mai mică rată a șomajului de la nivel național, de 0,6%.

Dacă ne uităm la cele mai mari 100 de companii din regiune, raportul între firmele deținute de acționari străini și români este net în favoarea străinilor, din moment ce 74 de companii din primele 100 au acționariat străin. OMV Petrom Marketing SRL este cea mai importantă companie care activează în regiune, după cifra de afaceri, aceasta fiind urmată în top de OMV Petrom SA și Kaufland România. Cea mai importantă companie din zona București-Ilfov cu acționariat românesc este RCS&RDS, deținută de discretul om de afaceri Zoltan Teszari. În București-Ilfov mai activează companii de renume deținute de oameni de afaceri români precum Altex, controlată de Dan Ostahie, Grup Feroviar Român, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, sau Blue Air. Tot în regiune activează jucători importanți de pe piețele globale, printre care se numără British American Tobacco, Orange, Vodafone, Samsung, Huawei, Oracle, IBM.

Potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, Bucureștiul va rămâne și în următorii ani principalul pol de dezvoltare din România, în pofida faptului că orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași se află în plină ascensiune. De asemenea, Bucureștiul va continua să atragă cea mai mare parte a investițiilor din țară, va fi tot mai atractiv pentru tineri și va rămâne un oraș esențial pentru dezvoltarea economică a României.