FacebookTwitterLinkedIn

Acum 18 ani, Continental a decis să investească în România și a început în Timișoara deoarece aici au găsit forță de muncă bine pregătită, oamenii locului erau și sunt foarte deschiși, iar background-ul multicultural al orașului a reprezentat un plus important.

„De asemenea, comunicarea transparentă cu autoritățile locale a contribuit la luarea deciziei în momentul respectiv. Mai mult decât atât, un aspect important l-a vizat apropierea de rețeaua de autostrăzi spre vestul Europei. Rând pe rând, compania a investit și în alte orașe, Sibiu, Iași, Brașov, Carei și Nădab pentru că a găsit în aceste locuri oameni care au competențele și abilitățile necesare să contribuie la creșterea organică nu doar a companiei, ci a întregii industrii automotive. „Acum, colegii mei din România lucrează în echipe internaționale de specialiști pentru a pune viitorul industriei automotive în mișcare. Și reușesc acest lucru. Lucrează în domenii precum inteligența artificială, tehnologii cloud, big data”, a precizat Christian von Albrichsfeld, CEO Continental Automotive România.

La nivel global, Continental are peste 243.000 de angajați, iar în România avea la sfârșitul anului 2017 circa 19.700 de angajați, dintre care 5.700 sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare. Continental își va mări echipa din România cu peste 1.000 de noi membri în acest an. Locațiile din țară joacă un rol important pe harta mondială a Continental, lucru care poate fi observat de numărul mare de angajați de pe plan local și de creșterea organică anuală pe care o înregistrează. România este una dintre țările cu cel mai mare număr de angajați din concern, cu mulți oameni care lucrează în echipe internaționale, care au responsabilități globale și care găsesc soluții pentru clienți din întreaga lume, de pe toate continentele.

În cei 18 ani de când activează în România, Continental s-a axat pe trei piloni care au fost esențiali pentru dezvoltarea sa: generarea creșterii sectorului auto prin soluțiile sale software inovative, asigurarea calității produselor și acordarea unei importanțe deosebite angajaților. Continental a investit în România 1.4 miliarde de euro în decursul acestor 18 ani. Investițiile au fost făcute în imobile, fabrici și echipamente și în software.

„O echipă de 20.000 de angajați Continental lucrează pentru a pune viitorul în mișcare. Impactul nostru tehnologic în sectorul automotive ne asigură o creștere organică și constantă ce reprezintă sursa mobilității sigure, confortabile și inteligente”, a subliniat CEO-ul Continental Automotive.

În ultimii ani, Continental a angajat anual circa 1.000 de oameni. Christian von Albrichsfeld a explicat că această tendință se va păstra în anumite condiții care vizează dezvoltarea pieței globale din domeniul automotive, dar și mediul local și national. Concernul a făcut investiții de peste 175 de milioane de euro numai în 2017 în locațiile sale din România. Compania a investit în infrastructură, echipamente și în tehnologii de ultimă generație pentru centrele sale de cercetare și dezvoltare, precum și pentru unitățile de producție.

„Perioada de criză economică din 2009 a însemnat o provocare pentru Continental, dar cu toate dificultățile acelei perioade, compania nu a renunțat la niciun angajat. Momentele de schimbări abrupte de natură politică și fiscală au reprezentat situații în care am fost provocați să găsim soluții. Dezvoltarea industriei automotive este o cursă contra cronometru și acest lucru face ca fiecare detaliu să conteze”, este de părere CEO-ul Continental.

Cu toate că cei de la Continental își propun extinderea businessului și pe viitor, aceștia se vor lovi de una dintre cele mai stringente probleme ale României: lipsa forței de muncă, mai ales în contextul în care în județul Timiș rata șomajului este de doar 1%.

„Lipsa forței de muncă din România este o continuă provocare pentru toate companiile. Dar acest lucru ne determină să fim mai buni, să căutăm noi soluții prin care să atragem colegi noi în echipa Continental. Am organizat caravane de recrutare în zonele din apropierea locațiilor noastre din țară, ne-am îndreptat atenția spre studenți, le oferim șansa pregătirii practice prin stagiatură în timpul verii și pregătirea lucrării de diplomă alături de specialiști Continental. La nivel național, aproximativ 1.000 de studenți au fost în internship în timpul verii la Continental. De asemenea, acordăm o atenție sporită elevilor. Pe tinerii din liceu îi sprijinim să participe la competiții naționale și internaționale. Elevilor școlii profesionale le oferim o formare completă pentru viitoarele meserii necesare pe piață. Educația și programele de specializare a tinerilor pot avea, pe temen mediu și lung, un impact major în dezvoltarea tuturor componentelor menționate”, afirmă Christian von Albrichsfeld.

Pentru creșterea businessului, CEO-ul Continental este de părere că ar fi nevoie de mai mulți factori, printre care se numără predictibilitatea legislativă sau dezvoltarea infrastructurii, în special a rețelei de autostrăzi (spre exemplu, crearea legăturii pe autostradă între Brașov și Sibiu și granița de vest a țării). Acestea pot genera o dezvoltare accelerată a economiei, iar întreg spectrul investițional din România ar avea de beneficiat de pe urma acestor lucruri. De asemenea, o creștere organică, sustenabilă a societății o determină dezvoltarea specialiștilor din fiecare domeniu.

„Măsuri politice transformate în inițiative care să conducă la păstrarea specialiștilor și a experților în țară ar aduce multă valoare adăugată pe piața forței de muncă. Efectele deciziilor politice influențează mediul economic și social din România și toate companiile care activează aici. Predictabilitatea legislativă este de dorit. Cu toate acestea, România este o țară unde există loc de creștere. Specialiștii foarte buni de aici, indiferent de domeniu, asigură o continuitate a dezvoltării economiei românești. Desigur, pentru o creștere susținută și pe termen lung este nevoie de investiții în infrastructură”, adaugă Christian von Albrichsfeld.

Continental are, prin entitățile din Timișoara (fabrica de anvelope, ContiTech, fabrica de componente electronice și centrul de cercetare și dezvoltare) aproximativ 10.000 de angajați. Este cel mai mare angajator din județul Timiș și se implică în numeroase campanii sociale, participând la proiecte alături de parteneri sau ONG-uri. Angajații producătorului de anvelope adună anual tone de haine pentru familiile sărmane, organizează campanii de donare de sânge, colectează alimente sau strâng ghiozdane pentru începutul școlii pentru familii din județ.

„De asemenea, Continental este, în locațiile în care își desfășoară activitatea, potrivit unor studii independente, angajatorul cel mai dorit de pe piață, atât în ceea ce privește zona salarială, a beneficiilor și a formării profesionale la locul de muncă, cât și a condițiilor de muncă. Pe partea educațională, colabărăm cu universitățile din Timișoara, cu școli și licee și ne implicăm activ în dezvoltarea actului educațional. Sprijinim școala profesională încă din 2012, de la reînființarea acestui sistem de învățământ și dorim să creăm valoare încă de pe bâncile școlii. Beneficiile pe care compania le generează vizează atât angajații, cât și susținerea unor afaceri adiacente care, la rândul lor, generează locuri de muncă și investiții în comunitatea locală”, afirmă CEO-ul Continental.

„Trendurile industriei automotive, mașina autonomă, sistemele de interacțiune HMI, senzorii inteligenți sunt doar câteva dintre tehnologiile pe care le creează cu inovație colegii noștri în direcția digitalizării. Continental inovează din punct de vedere al tehnologiei. Investițiile sunt îndreptate în tehnologiile de mâine. Prin munca echipei din România și cu ajutorul tehnologiilor noastre inovatoare și a folosirii soluțiilor software, de electronică și senzori facem posibilă conducerea automatizată și autonomă, precum și interconectarea și electrificarea autovehiculelor. În același timp, dezvoltăm serviciile inovatoare pentru mobilitatea viitorului. Continental reprezintă definiția mobilității sigure, curate și inteligente. Aproximativ jumătate dintre inginerii, specialiștii IT și experții software din Continental România lucrează la tehnologii ale viitorului în industria auto”, a subliniat CEO-ul Continental Automotive.