FacebookTwitterLinkedIn

Agricola continuă o experiență de peste 60 de ani. Compania a  integrat într-un proiect interesant mai multe companii cu capital de stat, importante pentru industriile specifice ale fiecăreia în parte, care apoi au fost adaptate, modernizate și pregătite pentru competiția dură a economiei de piață cu perioada de tranziție marcată de numeroase crize, unele dintre acestea imposibil de gestionat.

„Noi am rămas, am remodelat facilitățile de producție, am dezvoltat o distribuție performantă (conform datelor furnizate de audit research Agricola are cea mai bună distribuție numerică din industrie), am construit și dezvoltat un brand puternic, cu o reputație recunoscută național și nu numai,” afirmă Grigore Horoi, preşedinte Agricola.

L-am întrebat ce ar fi fost ar fi fost Agricola fără Moldova sau Moldova fără Agricola. Mi-a răspuns: „Moldova este importantă pentru noi pentru că de aici avem oamenii cu care lucrăm și ei sunt cu adevărat deosebiți, de aici am extras expertiza acumulată în ani. Se afirmă că factorul de multiplicare în industria noastră este opt, adică un loc de muncă în industria noastră înseamnă obligatoriu alte opt locuri de muncă în activități conexe.

Noi ne străduim să ne ridicăm la nivelul așteptărilor atât ale partenerilor, cât și ale comunității.”

Prezenţi în toată Europa

Compania exportă carne de pasăre în proporţie de 10-12%  raportat la cifra de afaceri. Pieptul de pui în diferite forme de procesare și ambalare ajunge în țări cu standarde ridicate de calitate – Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Grecia, Malta. Produsele procesate din carne – mezeluri – sunt exportate în special în zone ale Uniunii Europene în care există mari comunități românești – Spania, Italia, Anglia, Belgia. Produsele ready-meals sunt exportate în Anglia, Franța, Austria, Olanda în proporție de peste 25% din cifra de afaceri realizată în această categorie.

Pe fondul campaniilor de informare, atât românii cât și europenii acordă o atenție mai mare calității alimentelor. Îşi doresc ca din dieta zilnică să facă parte produse cât mai naturale, fără E-uri și alți conservanți, fără grăsime, gluten, zahăr, ș.a.m.d. Grupul din Bacău ține cont de așteptările consumatorilor și încearcă să anticipeze nevoile acestora.

Vezi și: România@100: Dosar Moldova

„În categoria cărnii de pui venim în întâmpinarea consumatorilor cu un produs care răspunde celor care își doresc o carne de pasăre asemănătoare cu cea obținută în curtea bunicilor. Este vorba despre un pui cu creștere lentă, inspirat promovat – spun eu – sub numele de Puiul Fericit, un pui crescut cu peste 16 zile mai mult decât cel numit pui industrial, hrănit preponderant cu porumb,” spune Grigore Horoi.

Investiţii şi notorietate

Anul acesta grupul a bugetat investiţii de circa zece milioane de euro în fabricile de procesare a cărnii, de produse ready-meal şi de ouă ambalate.

Majoritatea investițiilor au fost sau sunt în curs de execuție. Sunt investiții la care termenul de livrare a echipamentelor este foarte lung, de 4-6 luni – de la semnarea contractelor și plata avansului.

„În plus avem în vedere o bună gestiune a rapoartelor cu piața, în sensul că alegerea momentului de implementare se face în așa fel încât prezența produselor noastre în piață să aibă cât mai puțin de suferit. O astfel de abordare o avem în cazul upgrade-ului de la fabrica de ready-meals de la Europrod. Sunt însă și situații în care implementarea unui proiect trebuie să țină seama de fluxul normal de producție, cum ar fi cazul modernizării fermelor de reproducție, care în mod logic nu pot fi realizate decât (preferabil) între două serii dacă nu decizi, îți asumi, să renunți la serie în totalitate și în acest caz să gândești achiziția de material biologic necesar din alte surse. În orice caz, în ceea ce privește modernizările de capacități de producție se urmărește ca timpul de oprire a procesului de producție să fie cât mai mic,” explică preşedintele Agricola.

Brandul Agricola este recunoscut de peste 90% dintre consumatori și notorietatea pe cele patru categorii de produse (carne de pui, salamuri  și preparate din carne, ready-meals, respectiv ouă pentru consum) este în creștere, potrivit măsurătorilor făcute prin intermediul firmelor de cercetare ( anul acesta – IPSOS România).

Preşedintele grupului spune că atât calitatea produselor este apreciată cât și constanța acesteia, dar și versatilitatea portofoliului de produse. În ultimii ani, vânzările, la toate categoriile de produse, s-au dublat.

„De asemenea, strategia noastră asumată de diferențiere ne individualizează în piață și în percepția consumatorilor: Puiul Fericit, Puiul Fermierului, Puiul Familist, Salamul de Sibiu, Salamul Levant, Salamul Mozaic, Nuggets și Strips-uri fără E-uri de la Europrod, Ouăle îmbogățite pe cale naturală cu Luteină sau Omega 3 și antioxidanți, Ouăle de la găini fericite – sunt tot atâtea produse diferențiatoare de succes care devin branduri individuale în percepția consumatorilor”, explică Grigore Horoi.

Produsele Agricola sunt «ca la ele acasă» în jumătatea de Est a ţării, însă eforturile constante de comunicare și distribuție au ridicat în ultimii 10 ani nivelul de notorietate a brandului astfel încât Agricola este cunoscută astăzi în toate regiunile țării.

În primele șase luni ale anului 2018, față de perioada similară a anului precedent, grupul are un avans de 13% la cifra de afaceri,  creștere pe care preşedintele grupului speră că o va menţine până la sfârşitul anului.

În 2017 cifra de afaceri totală a grupului a fost de 683 mil. lei, cu 5,31% mai mare decât cea înregistrată anul precedent.

Citește și: România@100: Cifrele Moldovei