FacebookTwitterLinkedIn

Acum 13 ani, gigantul online Amazon își înfigea steagul în Iași, atras de costurile accesibile cu forța de muncă înalt calificată și de potențialul de dezvoltare al orașului.

Mai exact, centrul de Dezvoltare din Iași a fost primul centru de R&D (research and development) al companiei din Europa de Est și a găzduit, până acum doi ani, 600 de angajați. Acesta a jucat un rol major în industria tehnologică a orașului și a regiunii, având specialiști în tehnologii precum Cloud Computing, Security Information, Machine Learning și Data Analysis.

Totuși, următoarea întrebare se dovedește a fi inevitabilă: de ce a ales Amazon să intre în România mai întâi pe piața locală prin Iași?

„În primul rând, în Iași există un mix foarte bun de talente pe zona tehnică și pe zona de limbi străine. Cei de la Amazon au țintit atât joburi pe zona IT (în arii precum Cloud Computing, Machine Learning sau Data Analysis), cât și joburi în zona de business și suport clienți, în diferite limbi străine. Se cunoaște deja faptul că Iași este un hub reprezentativ pe zona de limbi străine și pe cea de IT, lucru asigurat anual de sutele de absolvenți ale Universității Tehnice Gheorghe Asachi și Alexandru Ioan Cuza. În al doilea rând, în 2005, piața din Iași nu era o piață foarte competitivă, în comparație cu piața de IT din București sau Cluj-Napoca, fapt ce asigură o fluctuație de personal mai scăzută, candidații din domeniul IT fiind mai puțin «vânați» de diferite firme de profil”, susține Corina Ilie, IT&C Recruitment Manager în cadrul Brainspotting, companie de recrutare în domeniul IT.

În 2016, Amazon anunța că inaugurează, tot în Iași, un nou Centru de Dezvoltare și Tehnologie, pentru care a recrutat 400 de ingineri, ajungând, astfel, la 1.000 de angajați în România. Departamentele găzduite de noul centru sunt: Technology Development, Compliance Operations, Retail Services şi Digital Imaging, toate fiind implicate în dezvoltarea soluţiilor tehnologice şi consolidarea operaţiunilor de pe site-ul Amazon.

La momentul respectiv, închirierea de către Amazon a 13.500 de metri pătrați în cadrul uneia dintre clădirile din cadrul proiectului de birouri Palas Iaşi, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, devenea cea mai mare tranzacţie de birouri din provincie.

Citește și: România@100: Dosar Moldova

Doi ani mai târziu, în luna mai a acestui an, Amazon și-a extins operațiunile și în București, deschizând un nou Centru de Dezvoltare și Tehnologie și a anunțat că recrutează 650 de ingineri IT, specialiști în lingvistică, manageri de proiect și manageri de echipă.

Centrul se concentrează pe crearea unor caracteristici noi ale tehnologiei Amazon, incluzând construirea limbajului din spatele dispozitivului Alexa, dar și asupra tehnologiilor cheie ale Amazon Web Services. Noul sediu Amazon găzduiește un nou Centru de Inginerie, unul de dezvoltare a tehnologiei, a soluțiilor lingvistice pentru Alexa, dar și testarea produselor Alexa, toate fiind implicate în dezvoltarea soluțiilor tehnologice și consolidarea operațiunilor de pe site-ul Amazon.

Până acum, compania a investit aproximativ 100 de milioane de euro în România pentru dezvoltarea noilor tehnologii.

Clădirea unde Amazon și-a deschis noul sediu face parte din cadrul proiectului Globalworth Campus din Pipera, dezvoltat de fondul de investiţii Globalworth, condus de Ioannis Papalekas.

„Noul sediu Amazon este o clădire modernă de birouri cu o suprafață de peste 13.000 de metri pătrați unde echipa noastră va beneficia de cele mai bune condiții. Investițiile în România continuă și așteptăm cu nerăbdare să atragem la București cele mai sclipitoare minți din întreaga țară, cât și din străinătate”, a declarat Lucian Vornicu, Managing Director Amazon România.

Amazon Development Center a avut o cifră de afaceri de 155,6 milioane de lei, în creștere cu 45% față de anul anterior, și un profit de aproape 9,2 milioane de lei, aproape dublu față de 2016, conform datelor raportate la Ministerul Finanțelor.

Iași, destinație atractivă pentru companiile de IT

Conform celui mai recent studiu IT&C Talent Map, realizat de Brainspotting, la nivel național, România are peste 110.000 de specialiști IT&C, cel mai ridicat nivel din Europa Centrală și de Est, însă cu toate acestea, deficitul de specialiști se adâncește din ce în ce mai mult. Iașiul este al treilea hub de IT&C din țara noastră, după București și Cluj-Napoca, având peste 30-40 de companii de profil și peste 4.500-5.000 de specialiști IT. Astfel, pariul americanilor de la Amazon s-a dovedit a fi câștigător, pe măsură ce Iașiul și-a consolidat imaginea de pol IT important.

„Diversitatea de tehnologii este mare în Iași – Artificial Intelligence, Cloud computing, C/C++, embedded, predominând însă talentul pe tehnologii Microsoft (.Net) și Java. Este o forță de muncă specializată și în creștere deoarece, pe lângă sutele de absolvenți ale facultăților tehnice de aici, orașul atrage și mulți specialiști din zonele din vecinătate, mulți fiind dornici să se reloce aici din Suceava, Galați, Botoșani, Bacău, Vaslui și în special Republica Moldova.Pe lângă Amazon, cei mai importanți angajatori din domeniu sunt Google, Continental, Microsot și Endava”, completează Corina Ilie.

Din ce în ce mai mulți angajatori își doresc să își deschidă o filială în Iași și datorită nivelului salarial.

„În ciuda avântului pe piața de IT de aici, nivelul salarial aici este în continuare cu 15-20% mai redus ca în București și Cluj-Napoca, unde există un nivel salarial comparabil. De exemplu, în Iași un inginer junior poate să câștige până la 900 de euro net, iar un senior, până la 2.500-2.700 de euro net, în funcție de tehnologie și de angajator.”

Pe lângă abilitățile specialiștilor din IT, dinamica pieței din Iași este mai mică față de marile orașe din țară, fiind mai puține companii, iar astfel și competiția este mai redusă.

„De exemplu, în București, inginerii pe anumite tehnologii primesc zilnic mai multe propuneri de job, devenind mai puțin receptivi la joburile deschise în piață. Nu este cazul în Iași, ceea ce face ca goana după inginerii în IT să fie mai puțin aprigă, aceștia fiind mai ușor de identificat și atras pentru a face o schimbare în carieră. Astfel și fluctuația totală de personal este mai scăzută (o rată de aproximativ 26%), oamenii fiind mai stabili la locul de muncă, ceea ce duce la o companie mult mai echilibrată și la costuri mai mici”.

Și la nivel național numărul de companii străine care decid să deschidă în țara noastră un centru de R&D sau de consultanță software este în creștere, pe fondul unui număr mare de specialiști IT înalt calificați, dar și datorită costurilor mai reduse cu forța de muncă.

„Totodată observ un trend al tipurilor de proiecte care intră în piață – dacă înainte erau foarte multe proiecte de suport și mentenanță, acum apar din ce în ce mai multe proiecte complexe de inovație, cum ar fi proiecte de Cyber Intelligence, proiecte de cloud computing, IoT și managementul performanței de rețea – 5G, de exemplu Viavi, o companie americană, lider în domeniul asigurării calității serviciilor de comunicații wireless, land-based și enterprise, care a deschis la începutul anului 2018 un centru de R&D în București”, adaugă Corina Ilie.

Vezi și: România@100: Cifrele Moldovei