Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2019, locul 2: Timișoara rezistă

Timişoara s-a conturat ca a doua mare aglomeraţie urbană a României din punct de vedere al performanţelor social-economice înregistrate în ultimele decenii.
078 orase 02 Timisoara

Situată în mijlocul Banatului, Timişoara a cunoscut destul de devreme industrializarea folosindu-şi din plin avantajele poziţiei sale geografice. În prezent, economia oraşului de pe Bega este caracterizată prin diversitate, evidentă fiind dezvoltarea tradiţională a activităţilor industriale şi comerciale. Graţie poziţiei sale favorabile, cu multiple posibilităţi de interconectare prin căi de comunicaţie terestre, aeriene şi navale, la care se adaugă plasarea pe traseul uneia dintre cele mai importante linii europene de telecomunicaţie prin fibră optică, Timişoara este, în prezent, principala poartă de intrare în România, dinspre Europa Centrală şi de Vest.

Județul Timiș este cel mai mare din România, ca suprafață, însă ocupă și un loc fruntaș în privința dezvoltării pe plan economic. Timișul a devenit în ultimii ani un pol important al industriei de componente auto din România, atrăgând jucători importanți precum Continental sau TRW Automotive, aspect ce a dat un impuls semnificativ dezvoltării județului și făcând ca situația economică din Timiș să fie mult mai bună comparativ cu alte zone. Timișul a înregistrat în anul 2018 un PIB de 44,7 miliarde de lei, ocupând locul 2 la nivel național, după București. De asemenea, în județul Timiș PIB-ul per capita a fost în anul 2018 de aproximativ 12.700 de euro. Cu o rată a șomajului de doar 1% în anul 2018, Timișul se clasează pe locul 2 la nivel național, după Ilfov, potrivit datelor furnizate de Comisia Națională de Prognoză. Totodată, în judeţul despre care angajatorii spun că „numai cine nu vrea nu munceşte“, salariul mediu net este de 2.945 de lei, unul dintre cele mai mari de la nivel național. Numărul de firme cu participare străină reprezintă peste 70% din totalul firmelor, majoritatea fiind din spațiul germanofil. Unul dintre cei mai mari angajatori din județ și unul dintre cele mai importante businessuri este producătorul de cauciucuri Continental Automotive Products, completat de Hella România, producător de componente auto, de Delphi Packard Romania, producător de echipamente electrice și electronice pentru industria auto, de TRW Automotive Safety Systems, de Valeo Lighting Injection și de producătorul de carne Smithfield România.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Din punct de vedere al investiţiilor străine atrase, Timişoara reprezintă un important pol de atracţie pentru investitorii străini, atât în cadrul judeţului Timiş, cât şi la nivel naţional. Nivelul înalt al productivităţii şi calităţii muncii, precum şi costurile salariale mici au permis în continuare atragerea de firme importante de pe plan internaţional, această stare de fapt fiind susţinută şi de situaţia relativ bună a climatului investiţional din Timişoara. Începând cu anul 2015 şi până în anul 2018, în Timişoara au fost înregistrate un număr de 1.278 de noi societăţi comerciale cu participare străină de capital, reprezentând 69,38% din firmele înregistrate în judeţul Timiş.

Orașul de pe Bega este printre cele mai bine poziționate centre economice din România, deși depinde mult de activitățile de producție. Producția este mai puțin flexibilă decât serviciile, iar competitivitatea depinde de creșterea productivității şi inovarea proceselor de fabricație. Timișoara este un nod-cheie de transport rutier în vestul României, fiind poziționată atât pe o axă vest-est, care deservește centrul și sudul României (Nădlac-Lugoj–Sibiu/Craiova–București–Constanța), cât și pe o axă nord-sud, de la Satu Mare la Oradea, Arad, Timișoara și Belgrad. Autostrăzile aflate în construcție vor crește eficiența economică și competitivitatea Timișoarei și vor permite legături autostradale directe cu Deva, Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Datorită poziţionării municipiului Timişoara de-a lungul a două coridoare europene din reţeaua de transport transeuropean (Trans European Networks – Transport – TEN-T, Coridorul Orient/Mediterana de Est şi Coridorul Rin-Dunăre), accesibilitatea față de principalele orașe europene este un factor determinant pentru dezvoltarea orașului.

De altfel, la finele anului 2017, în Timişoara activau un număr de 14.452 firme, din care 11.485 în sectorul serviciilor, 1.456 în sectorul construcţiilor, 1.218 în industrie și 293 în agricultură, care ofereau peste 118.807 locuri de muncă.

Un alt domeniu care a înregistrat o creştere în anii precedenţi în Timişoara este cel al imobiliarelor, o arie de activitate care s-a remarcat în special prin segmentele rezidenţial şi office. Tot mai multe companii s-au arătat interesate în ultimul deceniu să-și mute birourile în spațiile construite în orașul de pe Bega, iar, odată cu cererea ridicată, stocul clădirilor de birouri moderne a explodat. La finele primului semestru din 2018, Timișoara avea un stoc de clădiri de birouri moderne de 213.000 de metri pătrați, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. De altfel, rata de neocupare era anul trecut de 11%, iar chiriile plătite de companii erau de 13-14 euro/mp. Piața clădirilor de birouri din Timișoara își va continua ascensiunea și în 2019, aceasta urmând să depășească nivelul de 320.000 de mp în acest an. Dacă ținem cont de faptul că la nivelul anului 2013 în Timișoara existau circa 100.000 de mp de birouri, putem spune că orașul de pe Bega a traversat una dintre cele mai notabile perioade de dezvoltare a segmentului office.

Timișoara va continua să beneficieze de poziția sa în calitate de centru de producție puternic, de poziția sa strategică în regiune și de baza de competențe puternică la nivelul economiei locale.

 

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Vest

Populație județ după domiciliu: 748.503

INDUSTRII PRINCIPALE: auto, electronică, IT, petrochimie

PIB/capita în 2018 (mii lei): 59,7

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.945

ISD/capita (mii euro): 1772

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 1

Profit net per capita (euro): 1379

Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 2,0

Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 1,1

Firme active la 1.000 de locuitori: 63,5

magazine Penny în județul Timiș: 7

 

Forbes Best Cities este un proiect susținut de termene.ro și  PENNY Market, care deține 7 magazine în județul Timiș.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii