Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2019, locul 4: Arad, conectat la occident

Poziția geografică, conexiunea la rețeaua europeană de autostrăzi și cele patru zone industriale sunt atuurile care fac din Arad unul dintre cele mai bune orașe pentru afaceri din țară.  
 aboneaza-te
082 orase 04 Arad

Aradul este unul dintre liderii industriei Smart City din România, cu 18 proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit celui mai recent raport anunțat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting. De altfel, autoritățile locale din Arad au ambiția ca, până în 2020, orașul de pe Mureș să devină unul dintre cele mai avansate smart city-uri din România.

Cel mai avansat sistem public de iluminare cu LED din România este amplasat la Arad. Acesta cuprinde peste 15.000 de puncte luminoase, dintre care aproximativ două treimi au fost înlocuite cu aparate de iluminat cu leduri, integrarea tuturor fiind programată până în 2020. Întregul sistem de iluminat public este programat să devină inteligent, putând fi controlat de la distanță, prin sisteme digitale, programul de funcționare și intensitatea luminii. De asemenea, municipiul Arad are active 30 de hot-spoturi, prin proiectul „Creșterea calității serviciilor de internet în Arad și Oroshaza”. La acestea se adaugă aproape 330 de acces point-uri la internet, care sunt montate în cele 22 de unități de învățământ din Arad cuprinse în proiectul „Sistemul de management şi analiză a performanțelor școlare”. În aceste școli, fiecare clasă are propriul catalog electronic, Primăria Municipiului Arad achiziționând 900 de tablete. Mai mult decât atât, sistemul de supraveghere al municipiului cuprinde 84 de camere video, care funcționează non-stop, fiind în plan extinderea acestuia. Printr-o aplicație, finanțată din POSCCE, arădenii pot trimite electronic cererile, sesizările și petițiile, precum și să le urmărească stadiul. În plus, Aradul a intrat în Digitax, programul pilot, la nivel național, prin care, la finalul anului trecut, mai multe instituții dintr-un oraș sunt interconectate și schimbă informații online.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Din punct de vedere al accesibilității, Aradul este situat la intersecția a două importante drumuri europene: E 671 (drumurile naționale principale DN 69 și DN 79) pe direcția Nord-Sud și E 68 (DN 7 și DN 7E) pe direcția Est-Vest, fiind cel mai important nod rutier din Vestul țării, parte a Coridorului IV de transport paneuropean, care leagă Europa de Vest de Europa de Sud-Est și Centrală. De altfel, Aradul se află la 17 km de Curtici – cel mai mare punct vamal pe cale ferată din vestul României.

Această poziționare este completată de dezvoltarea zonelor industriale din oraș și din jurul acestuia. Zona Industrială Vest, cu o suprafață de 130 de hectare, dispune de acces direct la DN 7 (E68) și la șoseaua de centură. Zona Industrială Sud, cu o suprafață de 54,17 hectare, este complet echipată. Zona Industrială Est, cu o suprafață de 20 de hectare, are acces direct la DN 7 (E68), la ieșirea spre Deva. Acestea au permis ca jumătate din businessul județului să provină de la industria prelucrătoare.

Aradul are și una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din țară, de 1,4%. De altfel, câștigul mediu al arădenilor a fost, în 2018, de 2.398 de lei, iar PIB-ul per capita s-a situat la 8.930 de euro.

 

Domeniul automotive este, de ani buni, unul dintre factorii care au favorizat dezvoltarea economică a Aradului. Printre companiile importante care activează în Arad se numără Takata România, parte a concernului japonez Takata Petri, cu activități în fabricarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule. Bos Automotive, care produce la Arad sisteme de umbrire laterală și de acoperiș, sisteme de protecție a portbagajului, plase de siguranță, cotiere, sisteme de transport pentru călătorie, sport și hobby este un alt jucător important cu prezență în Arad.

În județul Arad, își desfășoară activitatea și companii importante care au ca acționari majoritari oameni de afaceri români. Una dintre acestea este Astra Vagoane Călători S.A., cu activități în domeniul fabricării materialului rulant, controlată de omul de afaceri Valer Blidar. De-a lungul ultimilor ani, Astra a livrat sute de vagoane în întreaga lume, iar o parte importantă a acestora a ajuns și la CFR.

Atuurile Aradului sunt, în principal, conexiunea cu rețeaua europeană de autostrăzi, dar și existența a patru zone industriale, cu o suprafață totală de aproximativ 430 de hectare, astfel că Aradul are la dispoziție toate premisele necesare pentru a accede, în anii următori, pe podiumul topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri.

 

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Vest

PopulațiE județ după domiciliu: 472.493

INDUSTRII PRINCIPALE: auto, industria textilă, comerț

PIB/capita în 2018 (mii lei): 42,0

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.398

ISD/capita (mii euro): 837

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 1,4

Profit net per capita (euro): 704

Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 2,9

Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 1,0

Firme active la 1.000 de locuitori: 28,7

Magazine Penny în județul Arad: 8

 

Forbes Best Cities 2019 este un proiect susținut de termene.ro și  PENNY Market, care are 8 magazine în județul Arad.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii