FacebookTwitterLinkedIn

Metodologia prin care au fost departajate orașele – am analizat pe de o parte reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă, dar și rezultatele înregistrate la nivelul întregului județ – este bazată pe criterii precum: Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, dar și rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ.

Toți acești indicatori au fost corelați cu dimensiunea populației și au fost acordate anumite bonificații în condițiile în care anumite orașe și județe aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere.

Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și listafirme.ro.

Dincolo de evoluțiile mai mult sau mai puțin spectaculoase de la un an la altul, scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor pe care le oferă acestea pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, pentru atingerea potențialului pe care fiecare dintre orașe și comunități îl are din perspectiva nivelului de trai.

Forbes Best Cities 2018, locul 1: București, să nu ne pierdem cu firea!

Capitala rămâne cel mai bun oraș pentru afaceri din România pentru al doilea an consecutiv, însă mărimea și gloria trecutului nu mai reprezintă garanții ale succesului.

Forbes Best Cities 2018, locul 2: Timișoara, între intenții și oportunități

Fostul lider al topului anual al Forbes România își păstrează, pentru al doilea an consecutiv, poziția a doua în clasamentul general.

Forbes Best Cities 2018, locul 3: Cluj-Napoca, ritm alert

Orașul cu cea mai dinamică evoluție în ultimul deceniu revine pe podium în ierarhia Forbes România și amenință tot mai mult poziția de lider.

Forbes Best Cities 2018, locul 4: Brașov, o respirație proaspătă

Chiar și fără autostrada care să îl lege de Capitală, orașul de sub Tâmpa avansează și intră în premieră între primele cinci cele mai atractive pentru afaceri.

Forbes Best Cities 2018, locul 5: Arad, o poziție strategică

Mica Viena de pe Mureș se apropie tot mai mult de Mica Viena de pe Bega în clasamentul anual al Forbes România.

Forbes Best Cities 2018, locul 6: Constanța, steaua mării

După ce anul trecut ajungea în premieră pe podium, Constanța iese din top cinci și înregistrează cea mai slabă performanță de la realizarea topului Forbes România.

Forbes Best Cities 2018, locul 7: Alba-Iulia, marele câștigător

În pragul centenarului, orașul Marii Unirii a înregistrat, în urma unei strategii „smart”, cel mai important salt de la vârful clasamentului Forbes România.

Forbes Best Cities 2018, locul 8: Oradea, încet, dar sigur

Orașul de pe Crișul Repede nu se grăbește, dar își continuă nestingherit ascesiunea în ierarhia anuală a Forbes România.

Forbes Best Cities 2018, locul 9: Sibiu, o prezență (tot mai) obișnuită

Pentru al doilea an consecutiv, orașul care l-a propulsat pe Klaus Iohannis președinte al țării se află între cele mai bune zece orașe pentru afaceri.

Forbes Best Cities 2018, locul 10: Iași, renașterea Moldovei

Capitala economică a Moldovei intră în premieră în topul celor mai bune orașe pentru afaceri, dar este încă departe de a-și atinge potențialul.

Forbes Best Cities 2018, locul 11: Pitești, nimeni nu depășește Dacia

Exporturile din județul Argeș au fost de 6 miliarde de euro, anul trecut, reprezentând aproape 9,6% din totalul exporturilor făcute la nivelul României. Ponderea aceasta este în ușoară scădere, cu 0,4 puncte procentuale, față de anul precedent, deși valoarea a crescut cu 3,8%.

Forbes Best Cities 2018, locul 12: Reșița, noua și vechea destinație industrială

Caraș – Severin este singurul județ din România care nu are nicio companie în Top Forbes 500 companii din România, ediția 2017, deși Reșița este recunoscută drept un vechi centru industrial. Companiile multinaționale au ocupat locul fostelor fabrici comuniste, fiind atrase de locurile industriale ușor de adaptat nevoilor lor și de poziționarea la granița de Vest a țării.

Forbes Best Cities 2018, locul 13: Suceava, turism, industrie, eco-city și unire

La începutul acestui an, cea mai cunoscută afacere românească din județul Suceava, înghețata Betty Ice, fondată și deținută de Vasile Armean, a devenit pe gustul Unilever South Central Europe.

Forbes Best Cities 2018, locul 14: Zalău, dependent de Silcotub

Județul combinatului Silcotub, Sălaj, reușește, anul acesta, să intre în Top Forbes 40 de orașe de business, prin municipiul Zalău. Producătorul de țevi de oțel Silcotub Zalău, parte a gigantului Tenaris, rămâne cel mai mare business din județ, cu toate că, anul trecut, afacerile i s-au redus cu 28%, până la 1,2 miliarde de lei.

Forbes Best Cities 2018, locul 15: Ploiești, multă energie pentru (mai) nimic

Orașul aurului negru a înregistrat una dintre cele mai dramatice căderi în topul anual al Forbes România  și a ieșit din top 10.

Forbes Best Cities 2018, locul 16: Târgu-Mureș, antreprenori, plus giganți

Afacerile producătorului de cabluri Romcab continuă să fie într-o situație și mai dificilă, după răsunătoarea insolvență de anul trecut.

Forbes Best Cities 2018, locul 17: Giurgiu, o poziționare spectaculoasă

Cel mai mare business din județ este Volvo România, care a ales să-și controleze de-aici businessul din țara noastră, având doar operațiuni de comerț.

Forbes Best Cities 2018, locul 18: Slatina, industrie, industrie, industrie

Printr-o conjunctură favorabilă, municipiul Slatina intră între primele 20 din Top 40 Forbes orașe pentru business, deși județul Olt este puțin cunoscut pentru efervescența în business, fiind dominat de câțiva giganți.

Forbes Best Cities 2018, locul 19: Târgu-Jiu, tot mai puțină energie

Complexul energetic Oltenia rămâne cel mai mare business din județul Gorj, deși se află în declin.

Forbes Best Cities 2018, locul 20: Miercurea-Ciuc, de unde izvorăsc afacerile

Îmbuteliatorul de apă Romaqua rămâne cel mai mare business din Harghita.

Forbes Best Cities 2018: Cele mai bune orașe pentru afaceri din România: Locurile 21-40

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a șasea ediție. Schimbările față de anul trecut sunt importante, cu atât mai mult cu cât am operat cea mai amplă actualizare a criteriilor de până acum.