FacebookTwitterLinkedIn

La 8 august 1768, împărăteasa Maria Teresa a imperiului Austro-Ungar dispunea construirea unor ateliere metalurgice la Reșița. Curtea imperială a aprobat propunerea în 31 octombrie 1768, iar în 1 noiembrie 1769 au început lucrările de construcție a uzinelor de la Reșița. La 3 iulie 1771, au intrat în funcțiune două furnale înalte, inaugurând era metalurgiei reșițene.

Revenind la prezent, Reșița are patru mari platforme industriale: zona de nord – aferentă construcțiilor de mașini și industrie ușoară; zona Triaj-Mociur – aferentă industriei grele siderurgice și construcțiilor de mașini; zona industrială Valea Terovei – unde există un fond excedentar de clădiri și spații disponibile; zona veche industrială – cu o tradiție de peste 230 de ani, care ocupă o suprafață importantă din Orașul Vechi.

Clasamentul principalilor investitori din Reșița este condus de vechea industrie, cele mai importante companii din oraș fiind TMK SA, C+C SRL, Miruna Internațional, Pangram, AquaCaras SA, Trapezio Textile și Electroechipament Industrial. În Reșița mai activează și SE (Sumittomo Electric) Bordnetze, producător de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule. Apărută în 2010, filiala producătorului Sumittomo Electric Bordnetze, o companie germană preluată în 2006 de japonezii Sumittomo Electric, a devenit între timp una dintre cele mai importante companii din reședința județului Caraș-Severin.

Cu un PIB/capita de aproape 6.000 de euro la nivelul anului trecut, județul Caraș-Severin nu excelează nici din perspectiva investițiilor străine directe, situându-se la mijlocul clasamentului național. În schimb, rata șomajului în județ a fost, la finele anului trecut, de 3,1%, sub media națională, iar salariul mediu net lunar din județ este de 2.158 de lei.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Regiune de dezvoltare: Vest

Populație județ după domiciliu: 323.655

Industrii principale: metalurgie, energie, turism

PIB/capita în 2018 (mii lei): 27,9

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.158

ISD/capita (mii euro): 582

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 3,1

Profit net per capita (euro): 234

Magazine Penny în județul Caraș-Severin: 5

Forbes Best Cities 2019 este un proiect susținut de termene.ro și PENNY Market, care are 5 magazine în județul Caraș-Severin.