Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2019, locul 13: Miercurea-Ciuc, pe un loc surprinzător

Spre surprinderea multora, Harghita se clasează în prima jumătate a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri.
 aboneaza-te
100 orase 13 Miercurea-Ciuc

 

Romaqua Group este în continuare cea mai importantă afacere din județul Harghita, având în 2017 o cifră de afaceri de 725 de milioane de lei și un profit net de 71 de milioane de lei. Firma controlată de Octavian Crețu ocupă un onorant loc șase în topul Forbes 500 cele mai puternice companii românești. În total, opt firme din județul Harghita au reușit să acceadă în topul Forbes 500, ediția 2018.

Activităţile industriale din județul Harghita, cunoscut și pentru apele sale minerale (Borsec, Bilbor), s-au dezvoltat în ceea ce priveşte exploatarea şi industrializarea (prelucrarea) lemnului, industria alimentară, textilă, de tricotaje şi confecţii. Ponderea cea mai însemnată din producţia industrială a judeţului revine exploatării şi prelucrării lemnului, pe baza resurselor de materii prime existente. Cote mai mici sunt deţinute de ramura extractivă, de metalurgie, industria produselor electrotehnice, electronice şi de mecanică fină, a produselor chimice şi petrochimice şi altele.

O ramură cu tradiţie în economia județului o reprezintă agricultura. Terenul agricol al județului Harghita cuprinde 406.400 de hectare, din care 92.700 de hectare teren arabil. Pajiştile naturale ocupă 312.300 de hectare, asigurând condiții deosebit de favorabile creşterii animalelor, sector preponderent în formarea veniturilor populaţiei. În ceea ce priveşte structura culturilor, există o diferenţiere între zonele din judeţ. În zona Miercurea Ciuc, reședința județului, cartoful de consum este cultivat pe suprafețe mari.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

În schimb, lipsa investițiilor, generată în principal de infrastructura deficitară, face din Harghita unul dintre județele cu performanța economică cea mai scăzută din Transilvania. Dacă județe precum Timiș sau Arad beneficiază de pe urma poziționării în apropierea graniței cu Ungaria, nu același lucru se poate spune despre Harghita, unde PIB-ul pe cap de locuitor a fost de aproximativ 6.400 euro în anul 2018, cel mai mic din Transilvania.

 

Regiune de dezvoltare: Centru-Est

Populație județ după domiciliu: 332.695

Industrii principale: alimentară, comerț

PIB/capita în 2018 (mii lei): 29,7

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.046

ISD/capita (mii euro): 317

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 4,3

Profit net per capita (euro): 416

Magazine Penny în județul Harghita: 3

 

Forbes Best Cities 2019 este un proiect susținut de termene.ro și PENNY Market, care are 3 magazine în județul Harghita.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii