FacebookTwitterLinkedIn

Capitala are cel mai ridicat potențial socio-economic și cel mai ridicat nivel de trai din țară, potrivit Eurostat. În București sunt concentrate instituții academice de vârf din România, iar chel-tuielile pentru cercetare și dezvoltare sunt cele mai ridicate din țară, peste 50% din sumele alocate pentru cercetare și dezvoltare fiind atrase de Capitală. Deși cheltuielile publice și private pentru cercetare și dezvoltare sunt cele mai mari din România, Bucureștiul trebuie să depună mai multe eforturi pentru a valorifica mai mult activele sale în așa fel încât să devină mai competitiv la scară europeană.

Cu peste 2,1 milioane de locuitori, Municipiul Bucureşti reuneşte aproximativ 9,5% din populaţia României, iar zona urbană funcţională a Municipiului Bucureşti reuneşte aproximativ 11% din populaţia României. Bucureștiul importă capital uman prin atragerea celui mai mare număr de tineri comparativ cu alte orașe. De altfel, cu un număr de peste 30 de universități, Bucureștiul are cei mai mulți absolvenți de studii superioare, cu potențial ulterior de încadrare pe piața muncii. Pe de altă parte, schimbările demografice negative vor afecta dezvoltarea economică a Capitalei, ritmul de creștere economică din București încetinind la 2,3% creșterea PIB în următorii cinci ani, în condițiile în care în anul 2017 s-a înregistrat o creștere de 7,2 %, conform estimărilor Oxford Economics. Populația activă a Capitalei a scăzut în ultimii ani cu aproximativ 3% și se previzionează menținerea aceluiași ritm de scădere pentru următorii 5 ani, fapt care va avea repercusiuni asupra creării locurilor de muncă din Capitală.

De unul singur, Bucureștiul generează peste 20% din PIB-ul României, iar, dacă adăugăm și performanțele județului Ilfov, ponderea depășește 25%. De asemenea, în București se poate observa cea mai mare aglomerație industrială de pe plan național, numeroase ramuri industriale fiind active în regiune. Sectorul IT, comerțul, activitățile de depozitare, distribuție și construcții – toate au înregistrat o evoluție accelerată pe parcursul ultimilor ani, astfel încât decalajul dintre București și celelalte regiuni ale țării se adâncește, mai ales în contextul în care Capitala continuă să fie un magnet pentru tinerii din întreaga țară, aspect ce oferă un plus important regiunii în detrimentul celorlalte zone.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Dezvoltarea galopantă a economiei Bucureștiului s-a datorat mai multor factori. Capitala este cel mai mare nod de transport rutier, feroviar și aerian din țară (trei autostrăzi se întâlnesc în Capitală, orașul este deservit de Aeroportul Internațional Henri Coandă, iar regiunea are cea mai mare densitate de căi ferate din România). De asemenea, a beneficiat și de resursa umană calificată, Bucureștiul având cea mai dezvoltată rețea de instituții de învățământ superior din România și cele mai multe facultăți cu profil de cercetare, inovare și dezvoltare. În plus, un aspect deloc de neglijat, în București se plătește cel mai mare salariu mediu net din România, de 3.272 de lei.

23.130 de euro a fost, în anul 2018, PIB-ul pe cap de locuitor în București, cea mai mare valoare de la nivel național. Creșterea reală a PIB-ului în București a fost în 2018 de 5,6%, similară cu media națională. De asemenea, în București se înregistrează una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului, de 1,4%. Cu 97.922 de firme cu participare străină la capital, Bucureștiul se află pe primul loc la nivel național. Tot pe prima poziție se clasează și din perspectiva capitalului social subscris de către străini, care la nivelul anului 2018 a fost de 24,3 miliarde de euro. Bucureștiul conduce în clasamentul național și după criteriul cifrei de afaceri totale înregistrate aici, dar și din perspectiva profitului net înregistrat de companii. Importanța Bucureștiului pentru actorii din mediul de afaceri reiese și din recordurile înregistrate pe segmentul clădirilor de birouri, în care companiile multinaționale și autohtone își desfășoară activitatea, astfel că tendința ascendentă a acestui segment este un indicator important în privința evoluției mediului de afaceri.

Și la nivel regional, Bucureștiul pare să devină un centru important. Capitala României ocupă locul 107 în studiul anual „Quality of Living 2018”, realizat de compania de consultanţă Mercer, din 231 de oraşe analizate. Bucureștiul oferă o calitate a vieții mai bună decât Sofia (116), Istanbul (134), Belgrad (139), Sarajevo (159), Skopje (161), Moscova (167),  Kiev (173), Sankt Petersburg (173) sau Tirana (176), dar este depășit de Praga (locul 69), Ljubljana (75), Budapesta (76), Vilnius (81), Varșovia (82), Atena, (86), Talinn (87), Riga (90), Zagreb (98), Wroçlaw (99).

În 2018, Bucureştiul a ocupat primul loc în topul destinaţiilor din Europa cu cel mai mare potenţial de dezvoltare, conform Indexului Global Mastercard de Destinaţii Urbane 2018. Datele arată că Bucureşti numără aproximativ 1,3 milioane de turişti care apelează la servicii de cazare, durata medie de şedere a turiştilor este de 1,6 zile, în timp ce valoarea medie cheltuită pe zi se ridică la 210 dolari.

Pe lângă aceste statistici optimiste, nivelul de trai din București este departe de cel din marile capitale din Occident, ținând cont de faptul că Bucureștiul este repetent la capitolul de fluidizare a traficului, proiectele de infrastructură sunt întârziate, iar transportul în comun este insuficient dezvoltat și, de cele mai multe ori, ineficient. Toți acești factori contrabalansează punctele forte ale Capitalei României. Șoseaua de centură este un alt proiect care pare utopic, aceasta fiind elementul care ar trebui să lege cele trei autostrăzi, însă în realitate șoseaua de centură este subdimensionată raportat la nevoile curente, iar planurile de extindere ale acesteia se află de ani buni doar pe lista promisiunilor electorale. În plus, aeroportul nu este accesibil decât cu mașina personală sau cu autobuzul. În pofida tuturor neajunsurilor, Bucureștiul rămâne cel mai important pol economic din țară și cel mai bun oraș pentru afaceri.

Potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, Bucureștiul va rămâne și în următorii ani principalul pol de dezvoltare din România, în pofida faptului că orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași se află în plină ascensiune. De asemenea, Bucureștiul va continua să atragă cea mai mare parte a investițiilor din țară, va fi tot mai atractiv pentru tineri și va rămâne un oraș esențial pentru dezvoltarea economică a României.

REGIUNE DE DEZVOLTARE: București-Ilfov

POPULAȚIE (bucurești + ILFOV): 2.520.561

INDUSTRII PRINCIPALE: industrie, comerț, servicii, construcții

PIB/capita în 2018 (mii lei): 108,7

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 3.684

ISD/capita (mii euro): 11.552

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 1,4

Profit net per capita (euro): 3.889

Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 1,0

Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 0,5

Firme active la 1.000 de locuitori: 63,5

magazine Penny în București și Ilfov: 24

Forbes Best Cities este un proiect susținut de termene.ro și PENNY Market, care deține 24 magazine în București și Ilfov.