FacebookTwitterLinkedIn

Dan M. are 32 de ani și locuieşte în Bucureşti din 1999, când a intrat la facultate. Originar din Focșani, el a stat până luna trecută cu chirie, într-un apartament de trei camere din cartierul Berceni, pe care-l împărţea cu încă trei persoane. Plătea lunar 175 de euro din chiria totală de 350 de euro, pentru că locuia împreună cu prietena lui, care i-a devenit soţie în iulie. „Decizia de a-mi cumpăra un apartament am luat-o cu multă vreme în urmă, dar până nu m-am însurat nu am reuşit să fac acest pas”, spune el.

Vezi care sunt cele mai căutate cartiere bucureştene pentru achiziţia de apartamente

La începutul anului, a început să prospecteze piaţa şi a intrat în contact cu un broker de credite. Până în luna mai nu găsise nimic convenabil, iar brokerul de credite l-a atenţionat că dacă mai stă mult, s-ar putea să nu mai găsească nimic, întrucât plafonul pe care băncile îl aveau la dispoziţie pentru „Prima Casă”, principalul instrument de creditare în privinţa achiziţiei de locuinţe, prin care s-au acordat, de la lansarea programului guvernamental  (în 2009) şi până în august 2012, circa 72.000 de garanţii pentru credite în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de euro, era pe terminate. În plus, autorităţile nici nu anunţaseră că programul guvernamental va continua. De altfel, acest lucru nici nu s-a întâmplat, pentru că economia României urma să intre într-un blocaj generat de puternica instabilitate politică declanşată odată cu demararea referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Dan a ascultat sfatul brokerului şi și-a intensificat căutările. S-a oprit la un apartament de trei camere în ansamblul rezidenţial Metropolitan IMGB, situat, din punct de vedere administrativ, în localitatea Popeşti Leordeni, dar cu acces rapid la staţia de metrou Dimitrie Leonida. „A fost un aspect foarte important pentru mine”, explică Dan, al cărui loc de muncă se află în centrul Bucureştiului. Acesta este motivul pentru care tânărului nu-i pare rău că a renunţat la Bucureşti pentru a se muta la periferie. „Trebuia să fac un compromis, pentru că preţurile în oraş sunt mai mari”, spune el.

Află cum va arăta piaţa chiriilor în 2013

În plus, apartamentele disponibile în oraş, la un preţ similar celui din Popeşti Leordeni, care a costat 63.000 de euro, sunt în general construite înainte de 1989, au suprafaţa mai mică, la acelaşi număr de camere şi necesită renovări costisitoare. „Găsisem o locuinţă într-un bloc vechi, avea trei camere, cum ne doream, dar necesita o renovare completă, de la schimbarea instalaţiei electrice şi până la înlocuirea ferestrelor. Operaţiunea m-ar fi costat circa 10.000 de euro şi mulţi nervi”. Şi cum nu avea bani lichizi de investit, a decis să achiziţioneze o locuinţă nouă, printr-un credit care se întinde pe 30 de ani. Acum plăteşte o rată de circa 300 de euro în fiecare lună, pentru a achita suma  împrumutată, care s-a ridicat la 59.750 de euro, în condiţiile unui avans de 3.150 de euro.

Dezvoltatorii imobiliari au observat şi ei nişa celor care, asemenea lui Dan, doresc să achiziţioneze locuinţe noi, mai degrabă decât să stea cu chirie. Unii dintre constructori, deocamdată puţini, demarează proiecte situate în cartierele bucureştene semicentrale, pentru bugetele medii. Este şi cazul grupului austriac Immofinanz, cunoscut mai ales pentru dezvoltarea unor ansambluri de clădiri de birouri precum Iride Business Park din Pipera, dar şi a mallului Maritimo din Constanţa. Anul acesta, Immofinanz a finalizat preluarea dezvoltatorului de ansambluri rezidenţiale Adama, care a construit în România aproximativ 1.500 de apartamente, de la înființarea sa în 2005.

Recent, Adama, companie cu un portofoliu de dezvoltare de proprietăți cu o suprafață totală de peste 1.360.000 metri pătrați, care vor permite realizarea a peste 40 de proiecte rezidențiale noi, a anunţat oficial demararea celei de-a doua faze în construcţia a două proiecte rezidenţiale deja existente în cartierul bucureştean Titan, zonă în care are deja cinci ansambluri finalizate şi vândute în proporţie de 80%. Astfel, prima parte a complexului Edenia, finalizată în 2009 şi formată din două clădiri cu 226 de apartamente a fost vândută în întregime. Alte 126 de apartamente cu una, două sau trei camere, vor fi construite în faza a doua a proiectului, în perioada octombrie 2012 – toamna anului 2013. Totodată, prima fază a proiectului Evocasa Optima este formată din 83 de apartamente finalizate în 2010, care până în momentul de faţă au fost vândute în proporţie de 82%. Lucrările pentru cele 84 de apartamente de două şi trei camere din a doua parte a proiectului sunt în plină desfăşurare.„Credem în acest cartier care se dezvoltă rapid într-un nou centru al oraşului”, spune Andreas Holler, Membru al Consiliului Executiv Adama Group. Investiţia în noile clădiri rezidenţiale, care vor fi construite de compania Bog`Art – controlată de omul de afaceri Raul Doicescu, situat pe locul 193 în topul Forbes 500 Miliardari2012, cu o avere estimată la 22-23 de milioane de euro – se ridică la 14,1 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor Immofinanz.

Şi alţi dezvoltatori au lansat recent pe piaţă noi clădiri rezidenţiale, adaptate bugetelor medii. De pildă, GTC România, care a dezvoltat şi clădirile de birouri America House şi City Gate, a pus recent în vânzare a doua fază a ansamblului rezidenţial FeliCity din Băneasa. „Deși piaţa rezidenţială din România trece prin momente dificile, există în continuare cerere pentru locuinţe noi, atât timp cât produsul oferit este unul corect din punct de vedere al amplasării, preţului de vânzare, suprafeţelor şi calităţii construcţiei şi a finisajelor”, explică Shimon Galon, CEO în cadrul Globe Trade Center România (GTC).

Află câte apartamente sunt vândute în fiecare lună în complexul Rose Garden, dezvoltat de GTC

Preţurile de vânzare ale apartamentelor din faza a doua a FeliCity încep de la 73.780 de euro plus  5% TVA pentru un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă totală de 125,8 metri pătraţi, adaptat achiziţiei prin programul Prima Casă. FeliCity este al doilea proiect rezidenţial dezvoltat pe plan local de către GTC România, după Rose Garden. Acest din urmă ansamblu, dezvoltat în parteneriat cu Deutsche Bank în cartierul bucureştean Colentina, s-a bucurat de un interes semnificativ.

„În ultimele şase luni, am observat o creştere a cererii de locuinţe noi. Proiectul este finalizat, există o comunitate numeroasă, iar ofertele sunt atractive. Astfel, ritmul actual de vânzări din Rose Garden este de aproximativ 10 locuinţe pe lună şi estimăm că acesta va creşte la 15 locuinţe vândute lunar”, spune Shimon Galon. Preţurile de vânzare ale apartamentelor din Rose Garden pornesc de la 53.000 de euro, TVA inclusă, pentru un studio şi de la 69.000 de euro, TVA inclusă, pentru un apartament cu două camere. În prezent, cele 908 de locuinţe – studiouri şi apartamente cu două şi trei camere –,  incluse în 11 clădiri, sunt vândute în proporţie de 70%.

Până în acest an, dezvoltatorii imobiliari s-au orientat şi spre închirierea apartamentelor pe care le construiseră, în condiţiile unei diminuări semnificative a vânzărilor. Ansamblul rezidenţial InCity, deţinut parţial de Anchor Grup, parţial de familia Çapa din Turcia, precum şi locuinţele din portofoliul grupului Benevo sunt doar câteva exemple în acest sens. Piaţa chiriilor pare însă să fi pierdut în ultima vreme, cu o ofertă în creştere pe segmentul vechi. Astfel, în octombrie 2012, chiriile medii au scăzut faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce numărul ofertelor a crescut, potrivit datelor publicate de AnunturiParticulari.ro. În acelaşi timp, preţurile medii ale apartamentelor vechi au scăzut, la fel şi cele ale locuinţelor noi. Astfel, conform Analize Imobiliare, platforma de rapoarte de piaţă dezvoltată de www.imobiliare.ro, de la începutul acestui an, când vânzătorii solicitau, în medie, 1.377 de euro pe metru pătrat, preţul locuinţelor noi a înregistrat o scădere de 6,3%. Spre comparaţie, în primele nouă luni ale anului trecut, declinul consemnat pe acest segment a fost de aproape 4%.

Cu siguranţă, Dan M. nu cunoaşte toate aceste cifre. Pentru el a contat însă altceva atunci când a decis să-şi cumpere un apartament nou. „Dacă e să compar cu un apartament nou, rata e mai mică decât chiria, în condiţiile în care îl închiriezi utilat.”