FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltarea economică a orașului Târgu-Mureș a început undeva în secolele al XIV-lea și al XV-lea, odată cu apariția breslelor, adevărate „corporații” medievale. După Marea Unire din 1918, Târgu Mureș cunoaște o primă etapă de industrializare, în perioada interbelică. În 1930 erau înregistrate 405 de firme individuale și 61 de companii industriale. Spre comparație, astăzi există, la nivel de județ, un număr de 11.838 de societăți comerciale. În perioada regimului comunist, industrializarea continuă și apar Combinatul de îngrășăminte chimice, Metalotehnica, Electromureș, fabrici de mobilă și de textile, unități de producție în industria alimentară.

După Revoluția din 1989, activitatea industrială s-a redus simțitor. Cu toate acestea, forajul și extracția gazelor naturale, prelucrarea lemnului, industria chimică, textilă și alimentară sunt ramuri încă reprezentative pentru economia județului.

În prezent, Mureșul se laudă cu afacerea IRUM, controlată de familia Oltean, care ocupă și locul 136 în topul Forbes 500 cele mai puternice companii românești, ediția 2018. Anul trecut, compania IRUM din Reghin a lansat tractorul agricol TAGRO, primul tractor agricol sută la sută românesc, produs în România după o pauză de 10 ani. Valoarea investiției pe care grupul MAVIPROD, deținut de familia Oltean și acționar la IRUM, a făcut-o în noul tractor se ridică la 4 milioane de euro. Proiectul TAGRO a fost demarat de specialiștii de la Reghin în urmă cu cinci ani. Târgu-Mureș are câteva atuuri incontestabile, printre care se numără aeroportul internațional, autostrada spre Cluj-Napoca, a cărei construcție a început deja, și vorbitorii de maghiară și germană.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Regiune de dezvoltare: Centru

Populație județ după domiciliu: 594.448

Industrii principale: comerț, servicii, industria extractivă și prelucrătoare

PIB/capita în 2018 (mii lei): 34,4

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.451

ISD/capita (mii euro): 1.971

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 3,3

Profit net per capita (euro): 785

Magazine Penny în județul Mureș: 6

Forbes Best Cities este un proiect susținut de PENNY Market, care deține 6 magazine în județul Mureș.