Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2019, locul 3: Cluj-Napoca, în dezvoltare permanentă

Completează podiumul topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, însă, datorită evoluției din ultimii ani a orașului, Cluj-Napoca amenință tot mai serios fotoliul de lider al clasamentului.  
080 orase 03 Cluj-Napoca

Pe parcursul ultimilor ani, Cluj-Napoca a fost orașul cu cea mai dinamică evoluție, iar în prezent a ajuns să rivalizeze cu Bucureștiul în ceea ce privește complexitatea serviciilor pe care le poate acoperi, în special datorită bunei pregătiri a forței de muncă.

Cluj-Napoca ocupă locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa, situându-se cu 26 de locuri mai sus decât Bucureștiul, potrivit EY. Clujul punctează mai bine decât Capitala nu numai în privința calității vieții, ci și a siguranței, facilităților medicale, a serviciilor de transport și a gestionării ambuteiajelor în trafic potrivit datelor de la centrul Numbeo. Costul chiriilor în raport cu veniturile ridică o problemă în orașul transilvănean. Astfel, cel mai mare preț al chiriei locuințelor se înregistrează în Cluj-Napoca, cu aproximativ 3% mai mare decât în București. Tot în Cluj, se observă un cost cu până la 20% mai mare pentru un metru pătrat cumpărat al locuințelor aflate la periferia orașului.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

De asemenea, Cluj-Napoca ocupă un loc fruntaș la nivel național în ceea ce privește numărul de proiecte pentru un oraș inteligent, cu 16 de astfel de inițiative, potrivit Vegacomp Consulting. Aplicația de smart parking, internetul gratuit, stațiile de încărcare a mașinilor electrice, plata online a taxelor, autobuzele electrice sunt câteva dintre elementele care au impulsionat dezvoltarea Clujului.

În ceea ce privește demografia, creșterea populației are loc într-un ritm mai stabil în Cluj-Napoca față de București. Populația Capitalei a scăzut în ultimii ani 5 ani cu aproximativ 55.000 locuitori (0,7%). Pe de altă parte, numărul locuitorilor din orașul Cluj-Napoca a crescut în acest timp cu aproximativ 2 procente. Creșterea numărului de locuitori din Cluj în ultimii 5 ani se bazează în special pe sporul natural pozitiv.

Anul trecut, Clujul a înregistrat un PIB per capita de 12.400 de euro, al treilea cel mai mare de la nivel național. Județul Cluj se remarcă și prin numărul ridicat al firmelor cu participație străină la capital, 9.627, clasându-se pe locul 3 la nivel național. Rata șomajului la nivelul județului Cluj este de doar 1,8%, iar venitul mediu net a fost în anul 2018 de 3.115 de lei, al doilea cel mai mare de la nivel național, după București. De altfel, Banca Transilvania, fondată în Cluj-Napoca în urmă cu mai bine de 25 de ani, a ajuns cea mai mare bancă din sistemul local după active și domină Topul Forbes 500 cele mai puternice companii românești din 2018. Mai mult decât atât, cea mai mare creștere a înmatriculărilor de firme noi și PFA-uri în 2017 a avut loc în județul Cluj, cu 50% mai multe comparativ cu 2016.

Când spui Cluj-Napoca, te gândești la IT, parcuri industriale care atrag investitori de renume și clădiri de birouri. Sectorul de IT din Cluj s-a dezvoltat galopant pe parcursul ultimului deceniu, aici activând giganți precum Google, Emerson, Endava, Bosch sau Microsoft. Dezvoltarea județului Cluj și a municipiului Cluj-Napoca a fost favorizată și de existența Aeroportului Internațional Avram Iancu, al cărui trafic a crescut în 2018 până la 2,78 milioane de pasageri, înregistrând creșteri constante pe parcursul ultimilor ani. Până în 2030, Aeroportul țintește să ajungă la 7 milioane de pasageri anual, iar, pentru a crește traficul, au fost anunțate investiții de peste o sută de milioane de lei. La aeroport se adaugă finalizarea autostrăzii Sebeș-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, care va traversa județele Alba și Cluj, îmbunătățind viteza de trafic dintre acestea și nu numai. De asemenea, un avantaj va fi Autostrada Transilvania, care va asigura un acces mai rapid spre Budapesta, chiar dacă este mult întârziată, putându-se finaliza spre 2025. Autoritățile locale au mai demarat procedurile pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate pentru construirea unei linii de metrou care să traverseze Clujul, proiectul fiind considerat prioritar pentru dezvoltarea viitoare a orașului. Turismul a început să devină o altă sursă de venit pentru județ, mai ales datorită celor două festivaluri de muzică, Electric Castle și Untold, dar și mulțumită festivalului de film TIFF. Cluj-Napoca este și cel mai important hub regional pentru clădirile de birouri, conform Forbes Best Office Hubs 2019, aici existând, la finalul primului semestru al anului anterior, un stoc de clădiri de birouri moderne de 282.000 de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Dacă la nivelul anului 2013, stocul de birouri din Cluj-Napoca era de aproximativ 150.000 de mp, în 2019 stocul ar putea ajunge la circa 400.000 de mp. De altfel, în Cluj-Napoca a fost încheiată și cea mai mare tranzacție de real-estate din afara Capitalei, după ce frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au semnat contractul prin care Dedeman va prelua proiectul The Office de la dezvoltatorii complexului, NEPI Rockastle și Ovidiu Șandor, într-o tranzacție evaluată la peste 100 de milioane de euro.

Cluj-Napoca, alături de Timișoara, este principalul competitor al Bucureștiului prin standardele de viață ridicate pe care le oferă, gestionarea forței de muncă prin rata șomajului scăzută, creșterea numărului de salariați, implicit creșterea numărului de locuitori dar și a numărului de turiști, orașul dezvoltând o strategie de stimulare a economiei prin parteneriate cu universitățile locale bazate pe inovare, tehnologizare, cercetare, IT.

 

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Vest

Populație județ după domiciliu: 726.881

INDUSTRII PRINCIPALE:
IT, producție, auto

PIB/capita în 2018 (mii lei): 58,3

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 3.115

ISD/capita (mii euro): 1.086

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 1,8

Profit net per capita (euro): 1.318

Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 1,8

Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 0,3

Firme active la 1.000 de locuitori: 54,9

Magazine Penny în județul Cluj: 7

 

Forbes Best Cities este un proiect susținut de  termene.ro și PENNY Market, care deține 7 magazine în județul Cluj.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii