FacebookTwitterLinkedIn

Compania este în proprietatea statului și a fost înființată în 2012 prin fuziunea mai multor unități energetice din zonă. Produce 95% din volumul de lignit al României şi poate furniza până la 30% din consumul intern de energie electrică. Cu toate acestea, Complexul Energetic Oltenia, care are 13.000 de angajați, și-a programat pentru 2019 venituri cu mult în scădere față de anul trecut, dar și un profit brut de doar 1 milion de lei, potrivit proiectului de buget al companiei.

De altfel, CEO nu a reușit să acopere din fondurile proprii plata tuturor certificatelor de anul trecut, semnând recent contracte de finanțare cu șase bănci pentru credite în valoare totală de 500 de milioane de lei. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Mai mult decât atât, compania are o restanță de 1,4 miliarde de lei pentru certificatele de anul trecut, echivalentul a 40% din cifra de afaceri. Astfel, Complexul Energetic Oltenia este o companie care funcționează pe pierdere. În iarna anului trecut, mai mulți mineri au intrat în grevă spontană, din cauza salariilor mici, oprind activitatea complexului. Criza de la CEO a durat câteva zile, până când conducerea companiei a aprobat majorarea salariilor.

Gorjul este și unul dintre județele care se află pe ultimele poziții la nivel național din perspectiva investițiilor străine directe. În lipsa investițiilor străine, puterea economică a acestui județ este mult diminuată. Investitorii străini creează în regiunile unde vin un ecosistem care favorizează și dezvoltarea altor ramuri: companii care furnizează materie primă sau materiale, echipamente sau diverse servicii. Totodată, un număr mai mare de salariaţi şi salariile mai mari ale acestora creează cerere pentru consum şi investiţii în imobiliare, spre exemplu.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Regiune de dezvoltare: Sud-Vest

Populație județ după domiciliu: 362.610

Industrii principale: energie, industrie

PIB/capita în 2018 (mii lei): 40,4

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.404

ISD/capita (mii euro): -38

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 5

Profit net per capita (euro): 318

Magazine Penny în județul Gorj: 3

Forbes Best Cities 2019 este un proiect susținut de termene.ro și PENNY Market, care are 3 magazine în Gorj.