Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2019, locul 16: Ploiești, în căutarea gloriei de altădată

103 orase 16 Ploiesti
Dacă în urmă cu șase ani Ploieștiul era pe locul patru în topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, acum „orașul aurului negru” și-a mai pierdut din strălucire.  

 

În prima ediție a clasamentului celor mai bune orașe pentru afaceri, publicată în 2013, „orașul aurului negru” se clasa pe locul al patrulea. Era vremea în care în parcurile industriale din oraș, în special Ploiești West Park și Ploiești Industrial Park, veneau marile companii din domeniul producției de echipamente pentru industria petrolieră, al fabricării produselor pentru care sunt folosite produse petroliere ca materie primă, precum și din alte ramuri economice. Între timp, Ploieștiul a căzut dramatic în top, iar orașul a fost dominat de diversele scandaluri în care au fost implicați politicieni și procurori prahoveni.

Cu toate acestea, orașul rămâne unul atractiv pentru marile companii. În prezent, Ploieștiul este legat direct prin autostradă cu Bucureștiul, aspect ce facilitează accesul la Constanța, una dintre porțile importante de ieșire pentru mărfurile produse la Ploiești.

Sectorul energetic a fost multă vreme principala ramură a economiei locale, însă, în timp, businessul din Ploiești a ajuns să nu mai fie dominat de afacerile cu petrol și gaze. Poziționarea la doar o oră de București l-a făcut atractiv mai ales pentru afacerile din comerț și distribuție, care își pot depozita aici mărfurile mai ieftin decât în Capitală și mai aproape de restul țării, cea mai mare companie, după cifra de afaceri, care activează în județul Prahova fiind Lidl Discount.

Prahova rămâne un județ de succes, dacă ne uităm la investițiile străine atrase, de 1,2 miliarde de euro anul trecut, clasându-se pe locul 5 la nivel național. În plus, Prahova este cel mai dezvoltat județ din regiunea Munteniei din perspectiva PIB-ului total înregistrat în anul 2018, cu peste 37 de miliarde de lei. Cea mai mare firmă din Prahova cu acționari români este Aquila Part Prod Com, controlată de Alin Dociu şi Cătălin Vasile.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Regiune de dezvoltare: Sud Muntenia

Populație județ după domiciliu: 801.372

Industrii principale: petrolieră, logistică, alimentară, mașini și utilaje, textile, materiale de construcții

PIB/capita în 2018 (mii lei): 46,5

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.482

ISD/capita (mii euro): 1.538

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 2,9

Profit net per capita (euro): 758

Magazine Penny în județul Prahova: 8

 

Forbes Best Cities 2019 este un proiect susținut de termene.ro și PENNY Market, care are 8 magazine în județul Prahova. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii