FacebookTwitterLinkedIn

Trei zile i-au trebuit lui Alexandru pentru a configura în aplicația sa toate cele 300 de primării din țara noastră pentru care cozile interminabile și orele pierdute din cauza automatismului birocratic ar putea deveni istorie.

Alexandru Panait a început să facă website-uri pentru o firmă din Piatra Neamț încă de pe băncile liceului, iar în primele luni de facultate a câștigat un internship într-o corporație unde a învățat business management și pre-sales. S-a mutat apoi într-o companie de digital pentru a învăța bazele programării, iar apoi a ajuns într-un IFN unde a văzut îndeaproape ce înseamnă o firmă funcțională și care sunt elementele cheie pentru a scala, atât din punct de vedere tehnologic, cât și de business. „Apoi mi-am dat demisia și împreună cu asociatul meu, Ionuț Budișteanu, am dezvoltat prima tehnologie blockchain din România.”

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Tânărul este cofondatorul WebDollar, o monedă digitală care în trei ani de la lansare a ajuns la un nivel de capitalizare de aproximativ 13 milioane de dolari, având în distribuția curentă peste 11,39 de miliarde de criptomonede. „România se numără printre puținele state care beneficiază de o infrastructură tehnologică foarte bună, pentru că la noi construirea rețelisticii a început foarte târziu, când tehnologia era suficient de matură. Așadar, în timp ce Germania, de pildă, la nivel macro avea un sistem tehnologic funcțional pe o tehnologie mai veche, România a beneficiat la nivel macro de cea mai nouă tehnologie de transmitere a informației de la acea vreme, fibra optică. Țara noastră are multe oportunități în domeniul IT&C. Trebuie doar exploatate corespunzător.”

Alexandru a decis să fondeze E-PrimăriaTa – o aplicație prin care cetățenii pot comunica facil cu instituțiile publice și care eficientizează munca funcționarilor prin intermediul automatizării – după ce a observat potențialul acestei tehnologii în țara noastră precum și lipsa de eficiență din sectorul administrației publice. „Aplicația furnizează un suport 100% digital pentru toată formularistica din administrația publică. Astfel, cozile de la ghișeu sunt înlocuite definitiv de standarde digitale bine definite pentru orice tip de document. După lansare, pentru a demonstra capacitatea de scalare a tehnologiei, în trei zile am configurat aplicația pentru toate cele peste 300 de primării ale orașelor din România. Tot proiectul a fost dezvoltat ca structurile de date să poată fi valorificate în tehnologii precum Blockchain, IoT, AI, etc. ”

Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30

Antreprenorul a fost selectat anul acesta să facă parte din inițiativa europeană Next Generation Internet (NGI), prin care își va continua cercetarea pentru descentralizarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei blockchain. Proiectul își propune să ofere un cadru pentru baza infrastructurii digitale pe care va fi construită Uniunea Europeană digitală în următorii ani. „Segmentul de proiect din care fac parte, pe lângă cercetare, are ca scop și întărirea legăturilor strategice între UE și SUA în materie de cercetare și inovare. În această misiune, 23 de cercetători și inovatori de top din statele membre ale UE vom continua cercetările în cadrul proiectelor noastre pe o perioadă determinată în USA.”