FacebookTwitterLinkedIn

La doar 16 ani, David Popovici este unul dintre cei mai titrați sportivi de performanță din România. Adolescentul spune că a învățat să exploateze fiecare clipă din viața sa, iar timpul i se pare suficient pentru toate activitățile pe care orice tânăr de vârsta sa le are. Recunoaște că are un program riguros când vine vorba de sport, iar timpul liber îl gestionează astfel încât să poată merge la karting, să se plimbe cu bicicleta, să citească și să mănânce sushi sau burgeri cu prietenii săi, ori să vadă un film alături de  prietena sa.

David spune că înotul l-a ales pe el și nu invers, iar acum nu își mai poate imagina viața fără acest sport. „Înotul a știut să mă provoace, să îmi exploateze potențialul, dar și dorința asta a mea de fi cel mai bun. Îmi amintesc cum am doborât primul record național, la zece ani, în proba de 50 de metri spate, un record ce rezistase 24 ani. De atunci am devenit «dependent» de senzația pe care ți-o dă succesul.”

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

 Consideră că prima medalie nu se uită niciodată –  avea opt ani pe atunci, când a participat la un concurs municipal și, împreună cu ștafeta, a obținut locul al treilea pe podium. Un an mai târziu l-a întâlnit pe Adrian Rădulescu, care avea să-i devină antrenor și să-l conducă pe cele mai înalte culmi ale succesului. „Am început să câștigăm împreună tot ce ne-am propus, treptat și fără să sărim vreo etapă.”

David Popovici a participat, de la zece ani, la toate campionatele naționale și la peste 15 concursuri internaționale. În plus, tânărul a obținut clasări pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la fiecare dintre acestea, doborând recorduri peste recorduri și restabilind noi timpi. „Anul 2019 mi-a adus la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European) o medalie de aur și două de argint. Tot acolo am devenit și cel mai rapid înotător sub 15 ani din istoria natației, în proba de 100 de metri liber.”

Când pandemia a lovit, întreaga lume a înghețat, inclusiv natația. Nemaiputând participa la competițiile internaționale, David a reușit totuși să își depășească recordurile naționale anterioare, iar în 2021 și-a luat revanșa. „Am reușit să mă clasez pe locul 6 la Europenele de seniori, deși sunt încă junior, m-am calificat la JO de la Tokyo și mi-am atins obiectivul stabilit pentru acest an, și anume titlul de campion european la 50, 100 și 200 de metri liber. În prezent, la proba de 100 de metri liber sunt cel mai bun din istoria natației la sub 15 ani, sub 17 ani, sub 18 ani și 18 ani inclusiv.”

Printre cele mai notabile premii pe care David le-a obținut de-a lungul carierei sale de înotător se numără cel de la Baku 2019, Festivalul Olimpic al Tineretului European, proba de 100 de metri liber, unde a obținut locul I și un nou record al competiției; Baku 2019, Festivalul Olimpic al Tineretului European, proba de 200 de metri liber, locul al II-lea; Baku 2019, Festivalul Olimpic al Tineretului European, proba de 50 de metri liber, locul al II-lea; Budapesta 2021, Campionatul European de seniori, proba de 100 de metri liber, locul șase și asigurarea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind cel mai tânăr sportiv din finală; Roma2021, Campionatul European de juniori, proba de 100 de metri liber, locul I și un nou record mondial de juniori; Roma 2021, Campionatul European de juniori, proba de 200 de metri liber, locul I și un nou record mondial de juniori; Roma 2021, Campionatul European de juniori, proba de 50 de metri liber, locul I; Roma 2021, Campionatul European de juniori, proba de 4 x 100 de metri liber, locul II; Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, proba de 100 de metri liber, locul 7, fiind cel mai tânăr sportiv din finală; Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, proba de 200 de metri liber, locul  IV, fiind cel mai tânăr sportiv din finală. „În 2024, îmi propun să revin cu cel puțin o medalie de la Paris”, spune tânărul.

David a primit zeci de oferte de la peste 50 de universități din Statele Unite ale Americii, dar împreună cu familia sa a decis să își continue studiile în România și să ne facă mândri cu rezultatele sale sportive. „După ce am luat în calcul toate posibilitățile, am ajuns la concluzia că pentru mine este mai bine să rămân în România și să continui pregătirea alături de actuala echipă. Simt că am aici sprijinul tuturor, de la familie și echipă până la cei care conduc sportul, în general, și natația, în special.”