Laur Neagu este originar din Pitești, iar de zece ani s-a mutat în Capitală. De patru ani își împarte timpul între București și Nisa, unde lucrează la un doctorat în co-tutelă cu universitățile Mines ParisTech Université PSL și Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București pentru construirea sistemelor automate cu ajutorul Inteligenței Artificiale „Tot timpul am fost ambițios, am vrut să evoluez și la liceu am ales să merg pe un profil de informatică-intensiv. În clasa a XII-a am ales să aplic la Facultatea de Automatică și Calculatoare.”
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Ca programator s-a angajat pentru prima dată în cadrul companiei OMV Petrom, la finalul primului an de facultate, iar în anul următor a început să lucreze pe proiecte de tip freelancer. „Am urmat un stagiu de practică și imediat după am avut primul job full time într-o companie ce dezvolta software bancar”.
Când a început școala doctorală, în 2017, Laur și-a dat demisia și s-a implicat într-un startup tehnologic. Apoi, când banii pe care reușise să îi strângă până atunci s-au terminat, a decis să se întoarcă din nou la proiectele software de tip freelancer. „În paralel, am început să schițez planul pentru o academie de reconversie profesională și să gândesc o primă versiune de curriculum, metodologie de predare, structură, echipă și misiune. Așa a luat naștere, la începutul anului 2019, Academia Te Fac Programator.”
Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30
Pe lângă activitatea sa didactică universitară, tânărul este implicat în „Academia Te Fac Programator”. Sunt deja câteva sute de studenți care au absolvit programul în ultimii doi ani, iar câteva zeci dintre aceștia sunt angajați astăzi la firmele partenere. „Deși ne-au trecut pragul peste 400 de studenți din toată țara și din străinatate (Norvegia, Anglia, Italia, Cipru, Statele Unite, etc.), îi cunosc pe toți. Știu povestea a mare parte dintre ei. Cred că rolul meu pe termen lung este implicarea în educație, ajutorul și sacrificiul pentru oameni. Evident, am în spate o echipă extraordinară fără de care era imposibil să reușim. Zece colaboratori în zona de training și echipa fondatoare, formată din Edi, Ioana, Ancuța și eu, lucrăm la îmbunătățirea proiectului constant și asiduu.”
Laur Neagu, împreună cu echipa sa, intenționează să dezvolte noi centre regionale de dezvoltare software în toată România. „Academia Te Fac Programator” a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 100.000 de euro, iar pentru anul viitor proiecțiile startup-ului arată mult mai bine comparativ cu primul an pandemic. „Cred că domeniul IT va continua să crească în următorii ani, iar, parafrazându-l pe Grigore Moisil, «Orice om în viitor va trebui să știe nișcaiva programare»”. Totodată, mare parte dintre meserii e vizibil că se vor transforma și digitaliza. Așadar, doar oportunități pentru zona de reconversie profesională înspre domeniul IT. Societatea de mâine se va fonda pe digital, iar România are o șansă unică să fie un punct pe harta globală. Speranța mea e că nu vom fi doar un centru important de outsourcing, ci și un hub de idei, produse și patente tehnologice românești.”