FacebookTwitterLinkedIn

Robert Rizea și Bogdan Demeny, în vârstă de 27 de ani, au fondat compania RacketPal din pasiunea lor comună pentru tenis și squash. Cei doi tineri s-au cunoscut la Londra, în cadrul unui startup, iar în șase luni au pus bazele afacerii și au reușit să lanseze prima versiune a aplicației. În cadrul companiei, Bogdan se ocupă de partea tehnică, iar Robert de recrutare, strategie, marketing și finanțare. „Eu trebuie să mă asigur că firma are fonduri pentru a exista și continua activitatea. În momentul de față avem aproximativ 20 de angajați, ne-am triplat echipa în ultima jumătate de an”, afirmă Robert.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Bogdan își amintește nostalgic că pasiunea lui pentru IT a început chiar din școala primară, când își dorea cu ardoare un calculator pentru gaming și a început să scrie website-uri pentru prieteni și cunoscuți pentru a strânge bani. A început să lucreze încă din primul an de facultate ca developer pentru compania Rubico din Brașov. Fiind atras de hub-ul tehnologic din Marea Britanie, tânărul a decis să se mute imediat după terminare studiilor în Londra, unde s-a angajat la RSA, una dintre cele mai mari companii din domeniul asigurărilor la nivel mondial. „ După o perioadă mi-am dorit să învăț despre mai multe verticale și tehnologii, așa că am decis să schimb complet tehnologiile cu care eram obișnuit și să mă alătur Total Gas and Power pentru un scurt contract”, adaugă Bogdan.

În vara anului 2017, acesta a decis să plece la Edited, unul dintre cele mai atrăgătoare startup-uri din Anglia, iar un an mai târziu s-a alăturat incubatorului de EdTech organizat de Richmond Group. „Acolo am creat mai multe MVPs (Minimun Viable Product), majoritatea cu scop social educativ pentru a ajuta copiii cu dislexie sau pentru a digitaliza carnetele școlare într-un format competitiv pentru elevi”, spune tânărul.

Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30

Pe de altă parte, Robert a început să își câștige primii săi bani în timpul vacanțelor de vară, când revenea în România de la studii și oferea ședințe de tenis, iar în timpul anului făcea meditații cu studenți. „Înainte de RacketPal, am avut trei joburi la trei companii diferite, de la industria cryptomonedelor până la marketplace-uri și agenții de marketing”, adaugă Robert.

RacketPal a strâns până acum două runde de investiții, ultima fiind încheiată în luna iunie 2021, când a atras 650.000 de lire sterline (aproximativ 750.000 de euro) de la investitori din cinci țări. În trei ani de la lansare, aplicația celor doi tineri a ajuns la 35.000 de utilizatori din toată lumea – majoritatea fiind din Marea Britanie. „Dorim ca în viitorul apropiat să atingem 100.000 de utilizatori, să ajungem la un ROI de 1 în Australia, să luăm încă o rundă de investiție pentru a putea continua creșterea numărului de utilizatori, să ne extindem în alte țări și să continuăm să investim în dezvoltarea aplicației. Planul pe termen lung este să devenim cea mai mare platformă online din lume pentru sportivi”, adaugă tânărul.