FacebookTwitterLinkedIn

Deși are doar 20 de ani, Sebastian vorbește ca un adult care are deja ani buni de experiență în spate. A descoperit programarea la vârsta la care alți copii învață să scrie și să citească, pentru că voia să modifice elemente ale jocurilor jucate pe calculator. Așa că a început să se uite la tutoriale și să cumpere cărți de programare și a învățat să construiască site-uri și aplicații, fiind autodidact.

Când avea 10-12 ani, a început să facă și primii bani din pasiunea sa pentru programare. „Eram pe Twitter, și din discuții în discuții am intrat în legatură cu CEO-ul de la cea mai mare companie de iahturi private din SUA. Aveau nevoie de cineva să le facă o aplicație de iPad și iPhone, și m-am oferit eu să o fac. Au fost surprinși, pentru că eu n-am cerut bani de la început. Ei nici nu știau câți ani am, iar la un moment dat au început să mă plătească cu câteva sute de dolari, după ce jumătate de an am lucrat pe gratis.”

Când avea 15 ani, a primit un mesaj de la un start-up german care urma să-și deschidă un birou în București și căuta programatori. „M-am văzut cu persoana care se ocupa de angajări de la ei. Aveam 14-15 ani și nu știam ce să fac să par mai matur, arătam ca un puști. Am început să lucrez pentru ei, în clasa a 9-a sau a 10-a aveam un job full-time. Chiuleam de la ore sau la unele ajungeam mai târziu, ca să merg la birou, iar când trebuia să fiu la școală găseam scuze la muncă. Făceam mii de euro pe lună, eram uimit de câți bani pot să fac la vârsta mea. Atunci m-am gândit că pot să fac o carieră din asta”, spune el.

Părinții lui nu l-au crezut la început că poate face bani din programare, însă ulterior s-au convins și l-au încurajat. A lucrat timp de un an pentru start-up-ul respectiv, iar în paralel contribuia la componente pe care le foloseau inginerii de la Apple și Facebook. Așa a fost remarcat de șefii celor doi giganți, care l-au chemat în SUA pentru a-l încuraja și felicita pentru munca sa. Întâlnirea cu cei doi executivi de top și vizita în America au fost practic momentele în care Sebastian și-a decis viitorul. „Atunci mi s-a schimbat viața și gândirea, mi s-a deschis o altă lume, față de limitele pe care mi le setasem eu la București. Când am văzut la ce standarde se poate lucra, cu ce oameni aș putea să mă înconjor și să lucrez, mi s-au schimbat țelul și obiectivele.”

Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Tot la 16 ani, Sebastian și-a fondat și propria afacere. „M-am dus să vizitez câteva facultăți în New York și într-o zi stăteam la semafor și am auzit un grup de fete care se plângeau de cât de greu e să sincronizezi story-urile între Instagram si Snapchat.” Așa i-a venit ideea de a fonda, alături de un prieten american, Storyheap, o platformă care automatizează story-urile din social media, dedicată agențiilor de publicitate și brandurilor. S-a întors în România și a început să lucreze la un prototip. A obținut o finanțare de 100.000 de euro pentru 10% din companie și a început să facă și primii bani cu Storyheap. În prima lună de când a lansat varianta Beta, a făcut zeci de mii de dolari, iar în următoarele luni platforma a adăugat sute de clienți. După primul an de funcționare, Storyheap a ajuns la venituri de 1 milion de dolari.  După ce a terminat liceul, calea cea mai ușoară de a-și urma visul de a se muta în SUA era obținerea vizei de student. Așa că a obținut o bursă la o facultate americană, însă a abandonat-o după un semestru. De un an locuiește în San Francisco, unde și-a stabilit sediul companiei care a ajuns la 18 oameni. Nu dă detalii legate de câștigurile personale, însă spune că afacerea sa este foarte profitabilă. Mai mult, a obținut și viză de investitor și este implicat într-un fond de investiții în start-up-uri tech, alături de alți patru parteneri. Acum, el are în plan să își extindă compania și îmbină cu succes rolul de investitor cu cel de antreprenor.

#thankyou Cui mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

Destinului. Mi-a oferit un mediu propice pentru a îmi dezvolta ambiția și foamea pentru succes, m-a plasat într-o familie ideală, alături de prieteni minunați și mi-a permis să mă autodepășesc prin muncă și voință.

Vezi aici lista completă e promoției 30 sub 30, ediția 2019