Pasiunea pentru snowboarding a lui Kinda Geza a început cu aproape 17 ani în urmă, când a văzut pentru prima dată un snowboarder pe pârtie, i s-a părut „tare” și a vrut neapărat să încerce. Făcea schi de la nouă-zece ani, dar din acel moment a început să practice snowboardingul. La început făcea snowboarding în weekenduri, pe pârtiile din Harghita. În ’98, când avea doar 15 ani, a participat la primul concurs de snowboarding, unde a obținut premiul doi, și de atunci a continuat să câștige.
Deși practică snowboarding de performanță de doar patru ani, a participat la competiții în atât de multe țări încât are nevoie de câteva minute pentru a și le aminti pe toate. Printre ele se numără Coreea, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Austria, Italia, Franța sau Andora.
Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.
Face antrenamente pe ghețari la peste 3.000 de metri, unde aerul rarefiat nu-i permite să se antreneze mai mult de trei ore pe zi, este propriul medic, masor, șofer și, atunci când lipsa fondurilor îl obligă, este și propriul antrenor. Ceilalți snowboarderi l-au numit The Lonely Rider, pentru că vine mereu singur la competiții, dar i-au devenit rapid prieteni, pentru că, așa cum subliniază Geza, „snowboardingul nu este un sport în care mergi la competiții și nu vorbești cu adversarii.” Consideră că principalul beneficiu pe care acest sport i-a adus a fost oportunitatea de a se împrieteni cu foarte mulți snowboarderi. Totul în timp ce cutreiera lumea.
Din cauza lipsei de zăpadă din Europa din această iarnă, ultimele curse s-au anulat și diferența de doar trei secunde dintre el și următorul snowboarder, cel care s-a calificat pe ultimul loc la Jocurile Olimpice de iarnă, a fost suficientă pentru a-l împiedica să se califice. Plănuiește însă să participe la următoarele Jocuri Olimpice, dar între timp eforturile lui sunt îndreptate spre popularizarea snowboardingului de performanță în România. „În ultimii cinci ani, sportul acesta a evoluat enorm în România,” spune Geza. „Dar nu avem încă un snow park. E ca și cum ai face fotbal fără teren și fără porți.”
Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.
GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014
Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”.