FacebookTwitterLinkedIn

În timpul facultății, Andrei Sofian a deținut și funcția de președinte a Societății Românilor din Cambdrige, iar una dintre cele trei specializări pe care le-a obținut la Cambridge University a fost aceea de inginer de mediu, deoarece reciclarea și un mediu sustenabil au constituit întotdeauna un punct de interes pentru el. Întâmplător sau nu, acesta este și domeniul Rematholding, societatea fondată de tatăl său, Mihai Sofian.

Andrei Sofian a decis să înceapă devreme ucenicia în firmă, așa că nu a așteptat să termine facultatea pentru a se implica.  În domeniul reciclării a avut o primă experiență într-un internship în Germania, unde s-a ocupat de cercetarea unor metode de îmbunătățire a productivității unor instalații de sortare a aluminiului de cupru. Dar, în fiecare vară, se întorcea în București pentru a lucra la Rematholding, în toate sectoarele de activitate, pornind de la reciclarea metalelor feroase, a celor neferoase și apoi progresând cu reciclarea deșeurilor de mase plastice.

Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

A început prin a învăța despre producție, instalații și depozite, iar apoi a continuat cu tradingul. Ulterior, s-a ocupat de investițiile noi ale Rematholding și a participat la diferite conferințe pentru a discuta posibilitatea dezvoltării unor noi afaceri în domeniu. La fel de ușor s-ar fi putut angaja în Marea Britanie în construcții sau banking, domenii pe care le-a studiat de asemenea, dar a preferat să se întoarcă în România pentru familie, prieteni și oportunitățile de dezvoltare a unei cariere. Și pentru că este convins că locul lui e aici.

„Îmi iubesc țara, chiar dacă sună pompos, și sunt convins că și aici te poți realiza dacă știi ce îți dorești și ești perseverent. Acasă sunt cei care m-au format, adică părinții și profesorii mei, aici sunt prietenii mei. De asemenea, am sperat că pot să îmbunătățesc imaginea țării și să aplic ceea ce în Marea Britanie există deja. Nu a fost foarte greu să mă readaptez, ținând cont că România a progresat mult în ultima vreme, Bucureștiul fiind comparabil cu orașele mari din vestul Europei”, afirmă Andrei Sofian.

În prezent, se ocupă de partea de dezvoltare a RematHolding, având ca obiectiv pe termen mediu și lung continuarea investițiilor pentru a automatiza cât mai mult procesele tehnologice și pentru a îmbunătăți sectoarele de activitate dezvoltate în ultimul timp. În plus, Andrei Sofian precizează că firma încearcă să pună în practică economia circulară, un model de producție și consum care extinde ciclul de viață a produselor.

„O provocare la nivel mondial legată și de activitatea mea de reciclare o reprezintă încălzirea globală. Temperaturile medii anuale cresc în fiecare an, iar mediul în care trăim devine din ce în ce mai toxic. Pe plan global, ar trebui să se militeze pentru limitarea mai strictă a emisiilor de dioxid de carbon și ar trebui chiar reduse cât mai repede pentru a stopa efectul gazelor de seră, chiar dacă s-ar produce o contracție a economiei mondiale. Acest sacrificiu merită făcut pentru viitorul sustenabil al generațiilor următoare”, atrage atenția tânărul inginer.

Generațiile tinere sunt ambițioase, energice și muncitoare, însă tinerii trebuie să se implice mai mult în acțiunile societății civile, în munca de voluntariat și să conștientizeze că schimbarea începe cu ei, subliniază Andrei Sofian. „Sper ca următoarele generații de lideri să nu fie oportuniste și să se gândească și la cei din jur, nu doar la propria persoană”.§

#thankyou Cui ai vrea să-i mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

În primul rând, aș vrea să le mulțumesc părinților, care m-au împins de la spate să-mi depășesc limitele. Aș ține să le mulțumesc și profesorilor, deoarece m-au ambiționat și au reușit să mă determine să învăț mai mult decât aș fi făcut-o altfel.